Κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι και νέες, απόφοιτοι οι οποίοι είτε δενπετυχαίνουν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ- ΤΕΙ(πάνω από 50.000 κάθε χρόνο) είτε πετυχαίνουν σε σχολή που δεν είναι συμβατή με τα ενδιαφέροντα τους αναζητούν διεξόδους για εκπαίδευση, έναν άλλο δρόμο για σπουδές.
Παράλληλα χιλιάδες είναι αυτοί που αναζητούν κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, να αποκτήσουν τεχνικές και επαγγελματικές εξειδικεύσεις είτε για να διευκολύνουν την πρόσβαση τους στην αγορά εργασίας και να πετύχουν την επαγγελματική τους ένταξη είτε για να βελτιώσουν τη θέση τους στην παραγωγική διαδικασία στην οποία ήδη συμμετέχουν.
ΤΑ ΝΕΑ σήμερα παρουσιάζουν το who is who των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), με λίγα λόγια όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι για να πετύχουν την εγγραφή τους στην ειδικότητα που τους ενδιαφέρει. Παρουσιάζουμε αναλυτικά την διαδικασία επιλογής των καταρτιζομένων,τα δίδακτρα, τις υποτροφίες, τις υπάρχουσες ειδικότητες ανά ΙΕΚ σε όλους τους νομούς της χώρας μας (διευθύνσεις, τηλέφωνα, προγράμματα σπουδών), τις επαγγελματικές προοπτικές και τα δικαιώματα των σπουδαστών, τις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση Διπλώματος και κυρίως όλες τις ημερομηνίες και ενέργειες που ενδιαφέρουν τους υποψήφιους.
ΤΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Σε όλη τη χώρα λειτουργούν 114 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), προσφέροντας κατάρτιση σε εξοπλισμένους εργαστηριακούς χώρους.
Το διάστημα κατά το οποίο θα κατατίθενται οι αιτήσεις των υποψηφίων θα είναι φέτος από 1 έως 9 Σεπτεμβρίου. Κάθε έτος κατάρτισης των ΙΕΚ περιλαμβάνει το χειμερινό εξάμηνο διάρκειας 14 εβδομάδων που αρχίζει τον Οκτώβριο και λήγει τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Καθώς και το εαρινό εξάμηνο, διάρκεια 14 εβδομάδων που αρχίζει αμέσως μετά τη λήξη του χειμερινού εξαμήνου και διαρκεί έως τις 30 Ιουνίου του ίδιου έτους. Όσον αφορά στα δίδακτρα, για τα δημόσια ΙΕΚ κυμαίνονται στα 376 ευρώ ανά εξάμηνο.
Στα 114 δημόσια ΙΕΚ της χώρας φοιτούν περίπου 15.000 νέοι και νέες κάθε χρόνο, ενώ οι αιτήσεις για εγγραφή ξεπερνούν τις 20.000.
Η επιλογή των υποψηφίων καταρτιζόμενων γίνεται δύο φορές τον χρόνο. Ειδικότερα λαμβάνονται υπόψη:
* Ο βαθμός του τίτλου σπουδών.
* Η ηλικία του υποψηφίου.
* Η επαγγελματική εμπειρία στην ειδικότητα που επέλεξε ο υποψήφιος.
* Η οικογενειακή κατάσταση (παιδί πολυτέκνων).
Οι καταρτιζόμενοι που ολοκληρώνουν επιτυχώς την κατάρτισή τους στα Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η βεβαίωση αυτή τούς δίνει το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, οι καταρτιζόμενοι τυγχάνουν αναβολής από τη στράτευση. Οι διάφορες ειδικότητες των ΙΕΚ δέχονται απόφοιτους Λυκείων (ΕΛ ή πρώην ΤΕΕ) και Γυμνασίων.
Οι τρεις τομείς των δημοσίων ΙΕΚ με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι ο τομέας Υγείας - Αισθητικής - Κοινωνικών Υπηρεσιών, ο Τομέας Χρηματοπιστωτικών και Διοικητικών Υπηρεσιών καθώς και ο Τομέας Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων. Τα προγράμματα σπουδών, όμως, αφορούν και σε μία ευρύτερη γκάμα επαγγελματικής κατάρτισης σε τομείς που έχουν να κάνουν με τον Τουρισμό και τις Μεταφορές, τον Γεωτεχνικό Τομέα, τον Τομέα Τροφίμων και Ποτών, τον Τομέα Μηχανολογίας - Ηλεκτρολογίας - Ηλεκτρονικών, Χημικής Βιομηχανίας, Εφαρμοσμένων Τεχνών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Ένδυσης και Υπόδησης, καθώς και τον τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού. Υπάρχει, λοιπόν, μία ποικιλία επιλογών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων για κάθε νέα και νέο, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι η φοίτηση στα δημόσια ΙΕΚ είναι μία έξυπνη επιλογή.
Ηandelsblatt προς Παπανδρέου: «Προχωρήστε σε στάση πληρωμών»
-
«Με μεγάλο σεβασμό παρακολουθεί ο δυτικός κόσμος τις προσπάθειές σας να
αντιμετωπίσετε την κρίση χρέους. Κανένα άλλο δημοκρατικό κράτος δεν
κατάφερε σε και...
Πριν από 13 χρόνια