Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Ανοιξαν την πόρτα για να φύγει

Αδικαιολόγητη και ασυνήθης «ολιγωρία», που αφήνει εκτεθειμένο τουλάχιστον το υπουργείο Εξωτερικών για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης, άφησε τελικά ανοικτή την πόρτα διαφυγής του Χρ. Καραβέλα από την Ελλάδα, παρά την προειδοποίηση των αρχών της Ουρουγουάης και ενώ ήδη υπήρχε το προηγούμενο της διαφυγής του Μ. Χριστοφοράκου.

Η κυβέρνηση ειδοποίησε τις δικαστικές αρχές για τις επίσημες καταγγελίες της αρμόδιας ουρουγουανής αρχής για ξέπλυμα χρήματος (3 εκατομμύρια δολάρια και αγορά πολυτελούς κατοικίας στο πιο γνωστό θέρετρο της Ουρουγουάης, την Punta del Este), πέντε (5) ολόκληρες ημέρες μετά την άφιξη στο υπουργείο Εξωτερικών του σχετικού τηλεγραφήματος της πρεσβείας μας στο Μοντεβίδεο, ενώ μόλις την έκτη ημέρα εκδόθηκε διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα -κατόπιν εορτής φυσικά- και ένταλμα σύλληψης αφού ο κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε την Παρασκευή 29 Μαϊου στον ανακριτή.

Η απίστευτη πενθήμερη κυβερνητική... «ολιγωρία» έδωσε τη δυνατότητα να διαφύγει ένας από τους βασικότερους κατηγορουμένους, που όπως και ο Μ. Χριστοφοράκος ήταν ίσως τα δύο μοναδικά πρόσωπα που γνωρίζουν και θα μπορούσαν να κατονομάσουν ποια πολιτικά πρόσωπα εμπλέκονται στις μίζες.

Η ολιγωρία
Η ουρουγουανή αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος είχε στείλει σαφές προειδοποιητικό (με επίσημο μάλιστα τρόπο) μήνυμα ότι ο κ. Καραβέλας οργανώνει τη διαφυγή του, αλλά οι δύο υπουργοί που χειρίστηκαν το θέμα και οι υπηρεσίες τους, χρειάστηκαν πέντε ημέρες για να συντονιστούν, διάστημα αρκετό προκειμένου ο κ. Καραβέλας να διαφύγει με την άνεσή του.

Ανοιξαν την πόρτα για να φύγει

Το υπουργείο Εξωτερικών υποχρεώθηκε να εκδώσει ανακοίνωση το απόγευμα του Σαββάτου (30 Μαϊου και ενώ είχε ήδη υπάρξει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα στο «Πρώτο Θέμα») που επιβεβαίωνε ότι πράγματι το Σάββατο 23 Μαϊου στις 15.36 έφθασε τηλεγράφημα το οποίο υπέγραφε ο πρέσβης στο Μοντεβίδεο Νικόλαος Δεικτάκης και στο οποίο ενημέρωνε ότι:

«Ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλημάτων Ξεπλύματος Χρήματος της Ουρουγουάης επεσήμανε την εισαγωγή σημαντικής ποσότητας συναλλάγματος και αγορά ακινήτου εκ μέρους της οικογένειας με όνομα Καραβέλα ή Καραμπέλα και παρακαλούσε για επιβεβαίωση κατά πόσο η υπόθεση, ύποπτη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και που μπορεί να σχετίζεται με τη Ζήμενς, ενδιαφέρει τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και σε θετική περίπτωση ενεργοποίηση των σχετικών νομίμων διαδικασιών», ενώ στο ίδιο τηλεγράφημα οι αρχές της Ουρουγουάης ενημέρωναν ότι έχουν παγώσει ήδη τα μετρητά και το ακίνητο της συγκεκριμένης οικογένειας.

Αποκαλυπτική
Αποκαλυπτική του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα αρχικώς το υπουργείο Εξωτερικών, είναι η αναφορά της ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ:

«Η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΞ έλαβε γνώση του τηλεγραφήματος τη Δευτέρα 25 Μαϊου το πρωί και ζήτησε οδηγίες από το Διπλωματικό Γραφείο της υπουργού Εξωτερικών. Η υπουργός ενημερώθηκε την Τρίτη 26 Μαϊου το πρωί και σε συνέχεια εντολής της το τηλεγράφημα εστάλη άμεσα στο υπουργείο Δικαιοσύνης με κλητήρα».

Τα ερωτήματα που προκύπτουν και βεβαίως δεν αφορούν τις «αρρυθμίες της διοίκησης», όπως επιχειρήθηκε να εμφανιστεί από το ΥΠΕΞ, είναι πολλά:

- Το συγκεκριμένο τηλεγράφημα είχε διαβάθμιση «Ακρως Απόρρητο - Εξαιρετικά Επείγον» και παραλήπτη την Α8 Διεύθυνση Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (η ανώτερη διαβάθμιση είναι Ειδικού Χειρισμού - Αμεσης Επίδοσης, που αφορά συνήθως μείζονος σημασίας θέματα εξωτερικής πολιτικής).

Η διανομή όμως από το εσωτερικό ηλεκτρονικό σύστημα του ΥΠΕΞ έγινε το βράδυ του Σαββάτου σε 15 ακόμη παραλήπτες, μεταξύ αυτών τα γραφεία της υπουργού Εξωτερικών των τριών υφυπουργών, των γενικών γραμματέων, των γενικών διευθυντών. Ετσι, το σύνολο της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ γνώριζε εγκαίρως την προειδοποίηση των ουρουγουανών αρχών, αλλά οδηγίες για τον χειρισμό της υπόθεσης μπορούσαν να δοθούν μόνο από την υπουργό Εξωτερικών στην αρμόδια διεύθυνση.

- Οπως το ίδιο το ΥΠΕΞ παραδέχεται, το διπλωματικό γραφείο της υπουργού ενημερώθηκε το πρωί της Δευτέρας 25 Μαϊου. Κι όμως χρειάστηκε περισσότερο από ένα εικοσιτετράωρο για να αποφασίσει η υπουργός Εξωτερικών να στείλει το τηλεγράφημα με «κλητήρα» στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Δεν αποτελεί βεβαίως πειστική δικαιολογία ότι δεν ενημερώθηκε νωρίτερα (με δεδομένο τον υποδειγματικό και με στρατιωτική πειθαρχία τρόπο λειτουργίας του γραφείου της) γιατί είχε «βεβαρημένο πρόγραμμα» με δύο ομιλίες και τη συνάντησή της με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών...

Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και με δεδομένο ότι είχε ήδη υπάρξει καθυστέρηση σχεδόν τεσσάρων ημερών, προκαλεί εντύπωση ότι η κ. Μπακογιάννη δεν ενημέρωσε και τηλεφωνικώς τον Ν. Δένδια, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες, και αρκέστηκε στη γραφειοκρατική και χρονοβόρα αποστολή κλητήρα και παράδοση με τη διαδικασία της πρωτοκόλλησης.

Ακόμη και το πρωί της Δευτέρας, όταν είχε ενημερωθεί πλέον το γραφείο της υπουργού Εξωτερικών, θα μπορούσε να κινητοποιηθεί και το υπουργείο Δικαιοσύνης, εάν βεβαίως ήθελαν να εμποδίσουν τη διαφυγή του κ. Καραβέλα.

Και τότε όμως τη σκυτάλη στις καθυστερήσεις πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας. Ο ίδιος φέρεται να ενημερώθηκε την Τετάρτη το βράδυ από το Πρωτόκολλο (ένα... εικοσιτετράωρο μετά την αναχώρηση του κλητήρα από το ΥΠΕΞ) και μόλις την επόμενη ημέρα Πέμπτη 28 Μαϊου μίλησε, όπως είπε, με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, ενώ αργότερα έστειλε και το αποκαλυπτικό σήμα της πρεσβείας μας στην Ουρουγουάη, στον πρόεδρο της Επιτροπής για το «ξέπλυμα χρήματος» Στ. Γκρόζο.

Ερωτηματικά
Η διαφυγή έγινε μπροστά στα μάτια της Δικαιοσύνης, που δεν μπήκε στον κόπο να διατάξει απαγόρευση εξόδου από τον Απρίλιο που κλήθηκαν οι κατηγορούμενοι σε απολογία, αλλά ούτε τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την ανεμπόδιστη... μετανάστευση του Μ. Χριστοφοράκου. Η απαθής και χαλαρή στάση της κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης γεννά τεράστια ερωτηματικά.

Η Εισαγγελία ΑΠ επιβεβαιώνει την επικοινωνία και ενημέρωση από τον Ν. Δένδια την Πέμπτη, για να ακολουθήσει η οδηγία προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λ. Νικολόπουλο (εποπτεύει τις ανακρίσεις για τη Siemens) να εκδώσει την κατόπιν εορτής διάταξη απαγόρευσης εξόδου το βράδυ της Πέμπτης.

Ωστόσο, η Εισαγγελία και οι ανακριτικές αρχές δεν εξηγούν γιατί δεν πήραν κανένα μέτρο νωρίτερα, παρά τις καθημερινές επισημάνσεις και οχλήσεις από δημοσιογράφους μετά κυρίως τη διαφυγή του Μ. Χριστοφοράκου, την οποία οι εισαγγελικές αρχές αντιμετώπισαν μάλλον χαλαρά και ως μικρότερης σημασίας σε σύγκριση με τα προβλήματα καθυστέρησης που δημιουργούν στην ανάκριση οι ενστάσεις και οι δικονομικές ακυρότητες που προβάλλουν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων.


ΧΡ. ΚΑΡΑΒΕΛΑΣ:
Εφυγα επειδή η διαδικασία στην ανάκριση ήταν άδικη

«Να γίνει έρευνα, να γίνει πραγματογνωμοσύνη, να αποδειχτεί ότι υπάρχει ζημιά και εάν βρεθεί ότι ο ΟΤΕ έχει υποστεί έστω και ένα ευρώ ζημιά, τότε δώστε μου το κλειδί να πάω και μόνος μου στη φυλακή»!

Αυτό δήλωσε μέσω του συνηγόρου του, Ιωάννη Μαρκουλάκου, ο υπ αριθμόν 2 καταζητούμενος στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, Χρήστος Καραβέλας, που διέφυγε στο παρά πέντε της απολογίας του, όπως είχε κάνει οκτώ μέρες πριν το πρώην «μεγάλο αφεντικό της ελληνικής εταιρείας, Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Ο συνήγορoς του πρώην διευθυντικού στελέχους της Siemens δήλωσε στο «Εθνος» ότι είναι σε επαφή με τον πελάτη του, για τον οποίο ισχυρίζεται ότι βρίσκεται στη Γερμανία, προκειμένου -όπως λέει- να δώσει από κεί τη νομική μάχη στην υπόθεση της Siemens.

«Δεν θέλω να ζω κυνηγημένος στα 70 μου», διαμηνύει μέσω του συνηγόρου του ο Χρ. Καραβέλας. «Εχω οικογένεια με τέσσερα παιδιά και δεν θέλω να ζω πότε εδώ και πότε εκεί. Θέλω να δικαστώ, αλλά να δικαστώ δίκαια. Εφυγα, επειδή η διαδικασία στην ανάκριση ήταν άδικη...».

Ο κ. Μαρκουλάκος, δικηγόρος του Χρήστου Καραβέλα, πιστεύει ότι υπάρχει δικαιοδοσία των γερμανικών δικαστηρίων και για τον πελάτη του, παρότι δεν είναι Γερμανός υπήκοος, όπως είναι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος.

Οπως υποστηρίζει ο συνήγορος, το αδίκημα της δωροδοκίας (σύμβαση για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ), για το οποίο κατηγορείται, μεταξύ άλλων, ο πελάτης του, ο οποίος είχε από το 1996 τη θέση του διευθυντή οικονομικών στο τμήμα τηλεπικοινωνιών, έχει διαπραχθεί στη Γερμανία, αφού -όπως λέει ο κ. Μαρκουλάκος- τα χρήματα με τα οποία έγιναν οι πληρωμές έφυγαν από Γερμανία.

«Οι Γερμανοί κάνουν έρευνα για δωροδοκία σε σχέση με τη Siemens και την επεκτείνουν και σε όποιον έδωσε χρήματα η εταιρεία, δηλαδή και στους συμμετόχους, όπως είναι ο κ. Καραβέλας», ισχυρίζεται ο δικηγόρος του.

Ως ενισχυτικό των ισχυρισμών του ο συνήγορος αναφέρει ότι το έγγραφο με ημερομηνία 18.1.1998, που αποτελεί στοιχείο της κατηγορίας, σύμφωνα με το οποίο φέρεται ο κατηγορούμενος Καραβέλας να δίνει εντολές για πληρωμές, ο συνήγορός του υποστηρίζει ότι και αυτό συντάχθηκε στη Γερμανία.

Στο απολογητικό υπόμνημα Καραβέλα αναφέρεται σχετικά:

«Το έγγραφο αυτό το συνέταξα και μάλιστα σε χρόνο μεταγενέστερο της υπογραφής της επίμαχης προγραμματικής συμφωνίας στο Μόναχο, στα γραφεία της εταιρείας, κατά τη διάρκεια συνομιλίας μου με τον Niedl...

Ο κ. Niedl ήταν προφανώς ενήμερος για την επίσκεψή μου στα γραφεία της Siemens AG, ζήτησε να τον συναντήσω και ακολούθως μου ζήτησε «μια και ήμουν στη Γερμανία», «ήμουν υπάλληλος της θυγατρικής εταιρείας Siemens ΑΕ», «για να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία» και «για να μη χαθεί χρόνος», να γράψω -και έγραψα- καθ υπαγόρευσίν του, έγγραφο...».

«Είμαστε σε επαφή με δικηγορικό γραφείο στη Γερμανία, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες», υποστηρίζει ο κ. Μαρκουλάκος, ενώ σχετικά με τις προθέσεις του πελάτη του υποστηρίζει ότι θα το παλέψει στη Γερμανία, όπου θα κριθεί το ζήτημα της παραγραφής των αδικημάτων και σε αντίθετη περίπτωση -μη παραγραφής- θα επιδιώξει να δικαστεί εκεί, όπου οι ποινές είναι δύο χρόνια με αναστολή.

Κατά τον συνήγορο δεν υπάρχει περίπτωση έκδοσης του Χρήστου Καραβέλα από τη Γερμανία, καθώς το δικονομικό σύστημα της χώρας δεν εκδίδει Ευρωπαίους πολίτες, όταν στη χώρα που τους ζητεί απειλούνται με ισόβια κάθειρξη.



ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΒΕΛΑ:
Θύμα ο σύζυγός μου - Στημένο το παιχνίδι από πολιτικούς

Με τη σκέψη της στον καταζητούμενο σύζυγό της που αντιμετωπίζει εκτός από βαρύνουσες κατηγορίες για το σκάνδαλο της Siemens και μεγάλα προβλήματα υγείας, η κ. Μάρθα Καραβέλα μιλάει στο «Εθνος». Ξεκαθαρίζει ότι η ίδια ποτέ δεν είχε επαφές με την οικογένεια Μητσοτάκη, αγνοεί αν τους γνώριζε ο σύζυγός της και καταθέτει τον προβληματισμό της για την αδιάβλητη και απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης η οποία στην περίπτωσή του «ήταν ολίγον τι τυφλή».

Δεν έχω καμία επαφή με τον σύζυγο. Δεν ξέρω αν υπήρχαν επαφές με τον κ. Μητσοτάκη ή με κανένα άλλο μέλος της οικογένειας. Ο σύζυγός μου μας κρατούσε πάντα μακριά από τις δουλειές του και τις επαφές του.

Είχα μεγάλη οικογένεια, είχα τη δουλειά μου. Δεν μπερδευόμαστε στις δουλειές του άνδρα μου ούτε εκείνος μπερδεύεται στις δικές μου. Είχα το ιατρείο μου, είχα τα τέσσερα παιδιά μου, δεν είχα χρόνο για να ασχολούμαι. Αλλωστε και η δική του αρχή ήταν να μην εμπλέκει την οικογένειά του στις δουλειές του. Σε κάποιες κοινωνικές εκδηλώσεις όπου έπρεπε να πάει με τη γυναίκα του παρουσιαζόμουν αλλά πολύ σπάνια και δεν θυμάμαι, δεν είχα χαιρετηθεί ποτέ με τους συγκεκριμένους ανθρώπους.

-Γνωρίζετε πού είναι σήμερα ο σύζυγός σας;

Δεν γνωρίζω πού βρίσκεται αυτήν τη στιγμή. Εγώ το μόνο που ξέρω, βέβαια μπορεί να μη σας αφορά αυτό, είναι ότι ο άνδρας μου είναι το τελευταίο θύμα, άλλοι είναι οι υπεύθυνοι. Απλώς αυτός είναι το θύμα όλης της υπόθεσης. Αυτό μόνο ξέρω.

-Πώς αντιδράσατε στην τροπή που πήραν τα πράγματα; Δεν εκπλαγήκατε;

Δεν έχω καμία έκπληξη, απλώς ξέρω ότι ο άνδρας μου δεν είναι αυτός που πρέπει να τιμωρηθεί και να καταδιωχθεί. Επειδή τον έφεραν σε αυτό το σημείο, γι αυτό και εξαναγκάστηκε να κάνει αυτό που έκανε. Διότι η Δικαιοσύνη ήταν ολίγον τι τυφλή, είχε ειλημμένες αποφάσεις.

Ο άνδρας μου δεν μπορούσε να το δεχτεί αυτό. Είναι άνθρωπος ελεύθερος. Δεν μπορούσε να παίξει το παιχνίδι κάποιων, να είναι το εξιλαστήριο θύμα. Δεν το άντεξε και γι αυτό φαίνεται έκανε αυτήν την απονενοημένη κίνηση. Προσπάθησε με όλους τους τρόπους. Αν έχετε παρακολουθήσει, οι ενέργειες των δικηγόρων χτυπούσαν πάνω σε έναν τοίχο. Πάρα πολύ νόμιμες, πάρα πολύ δίκαιες.

Είδε ότι ήταν στημένο το παιχνίδι εξαρχής. Δεν υπήρχε περίπτωση διαφυγής. Ολα αυτά γίνονταν εν αγνοία μου. Το θέμα της Δικαιοσύνης βέβαια δεν θα έπρεπε να είναι πολιτικό. Φαίνεται, μόνο πολιτικοί έχουν επέμβει εκεί πέρα και οι άνθρωποι της Δικαιοσύνης υπακούουν στις επιταγές των πολιτικών. Το ένα χειρότερο από το άλλο.

-Γιατί πιστεύετε ότι έγιναν όλα τώρα;

Ο άνδρας μου δούλευε στην εταιρεία από το 1967 μέχρι το 1998. Τα 11 τελευταία χρόνια είναι στη σύνταξη. Ηθελαν κάτι να παίξουν και ξέθαψαν αυτό. Δεν είχαν κάτι πιο πρόσφατο, πιο επίκαιρο.

-Τα παιδιά σας τι λένε για όσα αποδίδονται στον πατέρα τους;

Είναι πολύ ψύχραιμα, είμαστε δεμένη οικογένεια. Αγαπούν πάρα πολύ τον μπαμπά τους. Και ανησυχούν πάρα πολύ για το πού θα βγάλει αυτή η υπόθεση σε σχέση με την υγεία του. Εχει κάνει πάρα πολλά μπάι-πας για τα οποία κανένας δεν νοιάζεται και ούτε δίνει σημασία. Είδατε πώς φέρεται ο ανακριτής στον επίσης πολύ άρρωστο κ. Σταυριανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου