Για το Λουξεμβούργο αναχώρησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin σήμερα και αύριο, αντίστοιχα (8-9/6/2009).
Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων:
EUROGROUP
1. Ενδιάμεση επισκόπηση των δημοσιονομικών πολιτικών
Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις δημοσιονομικές πολιτικές στις χώρες της Ευρωζώνης, εν όψει της προετοιμασίας των Προϋπολογισμών για το 2010.
2. Διαβούλευση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης του ΔΝΤ για την Ευρώπη κ. Marek Belka θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα της έκθεσης του Ταμείου για την οικονομία της Ευρωζώνης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με βάση τα συμπεράσματα της έκθεσης.
ECOFIN
1. Οικονομικές εξελίξεις
α. Τρέχουσα οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση
Θα συζητηθούν οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις καθώς και οι εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Το Συμβούλιο θα ενημερωθεί σχετικά με τις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος στη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία και τη Ρουμανία.
β. Διεθνή Λογιστικά πρότυπα
Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν στη βελτίωση της εφαρμογής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων ΔΛΠ , τα οποία χρησιμοποιούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την αποτίμηση των περιουσιακών τους στοιχείων. Τα θέματα αυτά αναδύονται λόγω των νέων δεδομένων που προκαλεί η οικονομική κρίση και της ανάγκης αντιμετώπισής τους με συντονισμένο τρόπο σε διεθνές επίπεδο.
2. Προετοιμασία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (18-19 Ιουνίου 2009)
α. Ευρωπαϊκό πλαίσιο εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα
Το Συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της εποπτείας του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα. Το σχετικό σχέδιο βασίζεται στην ανακοίνωση της Ε. Επιτροπής στις 27/5/2009, η οποία λαμβάνει υπόψη τις Συστάσεις της Ομάδας De Larosiere. Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18 και 19 Ιουνίου. Το νέο σύστημα χρηματοπιστωτικής εποπτείας που προτείνει η Ε. Επιτροπή στην ανακοίνωσή της συνίσταται σε δύο βασικούς πυλώνες: Πρώτον, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ), το οποίο θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος συνολικά («μακρο-ελεγκτική εποπτεία»). Δεύτερον, στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Χρηματοπιστωτικών Εποπτών (ΕΣΧΕ), το οποίο θα εποπτεύει τους μεμονωμένους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς («μικρο-ελεγκτική εποπτεία») και θα αποτελείται από το δίκτυο των εθνικών χρηματοπιστωτικών εποπτών που θα εργάζονται παράλληλα με τις νέες Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές.
β. Εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Οικονομικής Ανάκαμψης
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2009 κάλεσε την Ε. Επιτροπή και το Συμβούλιο να προβούν σε παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής των μέτρων που έχουν ληφθεί από τα κράτη – μέλη, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Οικονομικής Ανάκαμψης, προκειμένου να υποβάλλουν σχετική έκθεση στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου 2009. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής (EPC) συνέταξε σχετική έκθεση για την αρχική αξιολόγηση των εθνικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης στο Συμβούλιο.
γ. Σχέδια στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα
Θα συζητηθεί η έκθεση της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (EFC) για την πορεία εφαρμογής των εθνικών σχεδίων στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα, λόγω της κρίσης. Σύμφωνα με την Έκθεση, τα περισσότερα κ-μ της Ε.Ε. χρησιμοποίησαν μέτρα στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις συνέβαλαν στη σταθεροποίηση των συνθηκών της χρηματοπιστωτικής αγοράς.
δ. Διεθνής χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής
Θα συζητηθεί Έκθεση που εκπονήθηκε από την EFC και την EPC για τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με αντικείμενο την ανάπτυξη διεθνών χρηματοδοτικών μηχανισμών για την υποστήριξη πολιτικών σχετικών με την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η έκθεση θα αποτελέσει τη βάση για την επεξεργασία της συνεισφοράς του Συμβουλίου ECOFIN στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, στο πλαίσιο της ευρύτερης διαδικασίας διαμόρφωσης των κοινών θέσεων της ΕΕ ενόψει των διεθνών διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες θα ξεκινήσουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο του 2009.
3. Φορολογία: Ορθή διακυβέρνηση
Η Προεδρία υποβάλλει στο Συμβούλιο σχέδιο συμπερασμάτων αναφορικά με:
Τις δυνατότητες βελτίωσης των διαδικασιών «ορθής διακυβέρνησης» στο φορολογικό τομέα εντός της Ε.Ε. (ολοκλήρωση διαδικασιών υιοθέτησης προτάσεων οδηγιών για τη φορολογία αποταμίευσης, διοικητική συνεργασία και είσπραξη απαιτήσεων),
Τα διαθέσιμα εργαλεία της Ε.Ε και των Κ-Μ και τις δυνατότητες για την προώθηση της «ορθής διακυβέρνησης» σε διεθνές επίπεδο (συμφωνίες με Ελβετία, Λιχτενστάιν, Ανδόρα, Μονακό και Άγιο Μαρίνο για ανταλλαγή πληροφοριών),
Τους στόχους περαιτέρω συντονισμού των φορολογικών συστημάτων των Κ-Μ και τη συσχέτιση των σχετικών διαδικασιών με ανάλογες προσπάθειες που γίνονται σε διεθνές επίπεδο.
Ηandelsblatt προς Παπανδρέου: «Προχωρήστε σε στάση πληρωμών»
-
«Με μεγάλο σεβασμό παρακολουθεί ο δυτικός κόσμος τις προσπάθειές σας να
αντιμετωπίσετε την κρίση χρέους. Κανένα άλλο δημοκρατικό κράτος δεν
κατάφερε σε και...
Πριν από 13 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου