ΣΟΦΙΑ Oι βουλγαρικές αρχές συνέλαβαν τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Αγκίμ Τσέκου, βάσει διεθνούς εντάλματος που έχει εκδώσει η Σερβία για εγκλήματα κατά του σερβικού πληθυσμού που διεπράχθησαν την περίοδο 1998-99, όταν ήταν αρχηγός του Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών (UCΚ). Οι βουλγαρικές αρχές τον προφυλάκισαν αρχικά 24 ώρες, και εν συνεχεία παρατάθηκαν σε 72 ώρες, ύστερα από αίτημα του εισαγγελέα.
Οι σερβικές αρχές τον κατηγορούν για τον θάνατο 669 Σέρβων και 18 μη αλβανών πολιτών, όπως επίσης και για την απαγωγή 500 Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, εγκλήματα που διεπράχθησαν το 1999.
Οπως μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ η παράταση της προφυλάκισης έγινε ώστε να μπορέσει η εισαγγελία της Βουλγαρίας να μελετήσει τον φάκελο της Ιντερπόλ και στη συνέχεια να κρίνει αν θα παραδοθεί ή όχι στη Σερβία.
Ο Αγκίμ Τσέκου μετέβαινε στη Σόφια για να συναντηθεί με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Σολομόν Πάσι. Η υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Σνεζάνα Μάλοβιτς δήλωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αντέδρασε άμεσα, ζητώντας την έκδοση του κ. Τσέκου προτού ασκηθούν διεθνείς πιέσεις στη Βουλγαρία και αφεθεί ελεύθερος.
Αλβανόφωνος, γεννημένος το 1960 στο Πετς της Νότιας Σερβίας, ο κ. Τσέκου πολέμησε με μανία τους Σέρβους επί δεκαετία, πρώτα στην Κροατία και εν συνεχεία στο Κοσσυφοπέδιο.
Κατετάγη μισθοφόρος στον στρατό της Κροατίας κατά τον πόλεμο εναντίον των Σέρβων, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν είχε αρχίσει να διαλύεται η Γιουγκοσλαβία.
Σ υμμετείχε ενεργά στις επιχειρήσεις στην Κράινα, στο πλαίσιο ενός πολέμου βίαιων διωγμών και εθνοκαθάρσεων 250.000 Σέρβων. Σχεδίασε την «Επιχείρηση Καταιγίδα» με την οποία εκδιώχθηκε τελικά ο σερβικός πληθυσμός από την Κροατία, το 1995.
Η Κροατία τον έχει παρασημοφορήσει εννέα φορές για τις «υπηρεσίες» του.
Τον Μάιο του 1999 συνέχισε τη δράση του στη Σερβία, αναλαμβάνοντας στρατιωτικός διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCΚ). Στη διάρκεια του πολέμου υπήρξε ο σύνδεσμος των ανταρτών με το ΝΑΤΟ, δίνοντας συστηματικά πληροφορίες για τις θέσεις του σερβικού στρατού ώστε να διευκολύνονται οι βομβαρδισμοί.
Εχει συλληφθεί δύο φορές: στη Σλοβενία, τον Οκτώβριο του 2003, και στην Ουγγαρία, τον Μάρτιο του 2004. Απελευθερώθηκε κατόπιν μεσολάβησης του ΟΗΕ.
Οταν το Κοσσυφοπέδιο τέθηκε υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ και διαλύθηκε ο UCΚ ο Τσέκου διορίστηκε διοικητής του Σώματος Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου (ΚΖΚ). Τον Μάρτιο του 2006, μια πολιτική ανακατάταξη (η παραίτηση του Μπαϊράμ Κοσούμι ) τον έφερε στην πρωθυπουργία του Κοσσυφοπεδίου. Δύο χρόνια αργότερα, όταν τις βουλευτικές εκλογές κέρδισε το Δημοκρατικό Κόμμα του σημερινού πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι, ο Αγκίμ Τσέκου ίδρυσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του οποίου ηγείται μέχρι σήμερα.
Ηandelsblatt προς Παπανδρέου: «Προχωρήστε σε στάση πληρωμών»
-
«Με μεγάλο σεβασμό παρακολουθεί ο δυτικός κόσμος τις προσπάθειές σας να
αντιμετωπίσετε την κρίση χρέους. Κανένα άλλο δημοκρατικό κράτος δεν
κατάφερε σε και...
Πριν από 13 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου