Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Απεργία των μεταναστών τον Μάρτιο στην Ιταλία

Η πρώτη «απεργία των μεταναστών» έχει ήδη αρχίσει να οργανώνεται για την 1η Μαρτίου στην Ιταλία. Η πρωτοβουλία ανήκει στην ομάδα του Facebook «Primomarzo2010» και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αντίστοιχη κινητοποίηση, που ετοιμάζεται για τη Γαλλία.

Στην Ιταλία, ωστόσο, η κίνηση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, λόγω και των τελευταίων εξελίξεων στην Καλαβρία. Μετά τον πυροβολισμό ενός μετανάστη στην κωμόπολη Ροζάρνο και τις συγκρούσεις των αλλοδαπών με την αστυνομία και τους ντόπιους κατοίκους, περισσότεροι από 1.000 ξένοι εργάτες απομακρύνθηκαν από την περιοχή. Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις των αρχών, ο υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, δήλωσε ότι «όσοι μετανάστες δεν διαθέτουν άδεια παραμονής, πρόκειται να απελαθούν».

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ιλ Μεσσατζέρο», ο Μαρόνι τονίζει ότι «για όλους τους ξένους εργαζόμενους, ακόμη και με εποχική απασχόληση, πρέπει να προβλεφθούν νόμιμες μορφές συνεργασίας και να μπει οπωσδήποτε τέλος στην μαύρη εργασία».

Σε ό,τι αφορά την απεργιακή κινητοποίηση της 1ης Μαρτίου, έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στην ομάδα του Facebook, 11.000 άνθρωποι.
Στόχος των εμπνευστών της είναι να συμμετάσχουν σε αυτήν όλοι οι αλλοδαποί, τόσο οι νόμιμοι, όσο και εκείνοι που δεν διαθέτουν άδεια εργασίας.

Σύμβολο της απεργίας θα είναι το γνωστό πρόσωπο των κόμικς «Μαφάλντα», του αργεντίνου σκιτσογράφου Κίνο, ο οποίος μάχεται με χιούμορ κατά των διακρίσεων και των αδικιών. Το χρώμα που επελέγη είναι το κίτρινο. Στις διαδηλώσεις που διοργανώνονται για τις μεγαλύτερες ιταλικές πόλεις, οι συμμετέχοντες θα φορούν κίτρινο βραχιόλι και θα κρατούν κίτρινα μαντήλια.

Σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή, ο υπουργός, αρμόδιος για την απλούστευση του προγράμματος, Ρομπέρτο Καλντερόλι, στέλεχος της Λέγκα του Βορρά, δήλωσε στον Τύπο ότι «είναι πολύ δύσκολο να στηριχθεί από τους μετανάστες, που διαθέτουν άδεια παραμονής. Όσο για τους παράνομους, με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσαμε να τους απελάσουμε».

Από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, ο Αντρέα Ορλάντο υπογραμμίζει σχετικά ότι «ο Καλντερόλι, καλό θα είναι να θυμάται τον θόρυβο, που προκάλεσε, όταν φόρεσε μπλουζάκι με σκίτσα, που σατίριζαν τον Μωάμεθ και να σταματήσει να ανεβάζει την ένταση».

Εξάλλου, συζητήσεις και προβληματισμούς προκάλεσε η θέση της επίσημης εφημερίδας του Βατικανού «Osservatore Romano», σύμφωνα με την οποία «όχι μόνο οι Ιταλοί είναι ρατσιστές, αλλά το στοιχείο αυτό τούς χαρακτηρίζει από παλιά, τουλάχιστον από εκατόν πενήντα χρόνια, από τότε που συστάθηκε το ενιαίο ιταλικό κράτος».

Στη συγκεκριμένη ανάλυση, η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας, η «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα», απαντά πως «όντως, τηρούμε μια στάση ανωτερότητας έναντι των ξένων, ιδίως όταν είναι φτωχοί και έγχρωμοι, αλλά δεν πρόκειται για πραγματικό ρατσισμό».

Η Αίγυπτος καταδίκασε με έντονο ύφος τις ρατσιστικές εκδηλώσεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη νότια Ιταλία εναντίον αφρικανών μεταναστών, εκτιμώντας ότι αυτές δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου σε σχέση με τα όσα υφίστανται οι μετανάστες στη χώρα αυτή της Ευρώπης.

"Το υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει τις εκδηλώσεις βίας που σημειώθηκαν στο Ροζάρνο της Ιταλίας" και "την ευρεία εκστρατεία επιθέσεων κατά των μεταναστών", αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

"Τα τελευταία αυτά επεισόδια βίας δεν είναι παρά μία όψη των πολυάριθμων παραβιάσεων τις οποίες αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι μειονότητες στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένης της αραβικής και μουσουλμανικής μειονότητας", προσθέτει, κάνοντας λόγο για "ρατσιστικές πρακτικές" και για "διάδοση της λογικής του μίσους".

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χόσαμ Ζάκι, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμεντ Αμπούλ Γέιτ πρόκειται να συζητήσει το θέμα αυτό με τον ιταλό ομόλογό του Φράνκο Φρατίνι κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο τελευταίος στο Κάιρο στις 16 Ιανουαρίου.

Παράλληλα στη Γενεύη δύο εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν σήμερα τα "τραγικά γεγονότα" και τα επεισόδια βίας κατά των μεταναστών στο Ροζάρνο της Καλαβρίας και ζήτησαν από τις ιταλικές αρχές να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ρατσιστικού φαινομένου.

Οι ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών και κατά του ρατσισμού Χόρχε Μπουσταμάντε και Γκίτου Μουιγκάι, με κοινή ανακοίνωσή τους καλούν τις ιταλικές αρχές "να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξάλειψη της διογκούμενης ξενοφοβικής συμπεριφοράς κατά των εργαζομένων μεταναστών η οποία οδήγησε την περασμένη εβδομάδα στα τραγικά γεγονότα του Ροζάρνο" που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 67 άνθρωποι - 31 αλλοδαποί, 19 αστυνομικοί και 17 Ιταλοί.

Μετά τα επεισόδια εγκατέλειψαν την πόλη περισσότεροι από χίλιοι μετανάστες.

Από την πλευρά της η αστυνομία προχώρησε σήμερα στη σύλληψη 11 υπόπτων για συμμετοχή στη Μαφία και κατέσχεσαν αντικείμενα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ στο Ροζάρνο, στα επεισόδια του οποίου πιστεύεται πως εμπλέκεται το οργανωμένο έγκλημα.

"Η δικαιοσύνη εξέδωσε 17 εντάλματα σύλληψης και συλλάβαμε 11 άτομα. Τρία ακόμα διαφεύγουν και τρία βρίσκονται ήδη στη φυλακή για άλλα αδικήματα", δήλωσε ο Ντιέγκο Τρότα, υπεύθυνος της υπηρεσίας δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος στο Ρέτζο (Ρήγιο) της Καλαβρίας.

Μετά τις αιματηρές συγκρούσεις του Ροζάρνο η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την εμπλοκή της Μαφίας στα επεισόδια.

Σύμφωνα με κύκλους της γενικής εισαγγελίας, άνθρωποι της Ντρανγκέτα άνοιξαν πυρ εναντίον των μεταναστών για να αποδείξουν ότι ελέγχουν την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου