Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Δυστυχισμένοι οι Αμερικανοί με την εργασία τους

Όσοι Αμερικανοί έχουν την τύχη να εργάζονται στην παρούσα αρνητική οικονομική συγκυρία νιώθουν ολοένα και πιο δυστυχείς στις δουλειές τους, σύμφωνα με νέα σφυγμομέτρηση που διαπίστωσε ότι μόλις 45% των εργαζόμενων είναι ικανοποιημένοι με την εργασία τους. Πρόκειται για τα χαμηλότερο τέτοιο ποσοστό που καταγράφεται σε περισσότερα από 22 χρόνια ερευνών της εταιρίας μελετών Conference Board. Το 2008, 49% των ερωτηθέντων εξέφραζαν ικανοποίηση για τις συνθήκες εργασίας τους.

Η υποχώρηση του ποσοστού εργασιακής ικανοποίησης μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην οικονομική ύφεση, που καθιστά την εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας ιδιαίτερα δυσχερή. Η ικανοποίηση των εργαζομένων, όμως, σημειώνει σταθερή υποχώρηση τα τελευταία 20 χρόνια. «Το φαινόμενο αυτό αποκαλύπτει ανησυχητική αλήθεια για την εργασιακή αγορά των ΗΠΑ. Η κρίση δεν θα είναι παροδική, ούτε και οφείλεται στην κρίση», λέει η Λίντα Μπάρινκτον, συντάκτης της μελέτης.

Η απογοήτευση των εργαζομένων οφείλεται σε σειρά παραγόντων όπως, οι πληθωριστικές πιέσεις που οδηγούν σε συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης, η έλλειψη ενδιαφέροντος για πληκτικές επαλαμβανόμενες εργασίες και το αυξανόμενο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης. Αν η εργασιακή απογοήτευση δεν αναστραφεί, προειδοποιούν οικονομολόγοι, η αμερικανική ανταγωνιστικότητα θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα.

Οταν η Conference Board πραγματοποίησε την πρώτη της δημοσκόπηση το 1987, 61% των ερωτηθέντων δήλωναν ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους. Τη σταθερή υποχώρηση στην ικανοποίηση των εργαζόμενων τα τελευταία είκοσι χρόνια αποδίδουν οι ειδικοί στην αναντίστοιχη αύξηση των μισθών σε σχέση με τον πληθωρισμό.

Τη μεγαλύτερη εργασιακή ικανοποίηση στην πρόσφατη έρευνα εξέφρασαν οι εργαζόμενοι ηλικίας 25 με 34 ετών, που εκτιμούν ότι έχουν καλές πιθανότητες επαγγελματικής ανέλιξης χάρη στις μαζικές συνταξιοδοτήσεις εργαζόμενων της μεταπολεμικής γενιάς των «μπέιμπι μπούμερς». Η έρευνα έδειξε επίσης ότι 43% των εργαζόμενων νιώθουν εργασιακή ασφάλεια, από 47% το 2008 και 59% το 1987. 56% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι συμπαθούν τους συναδέλφους τους, από 57% το 2008 και 68% το 1987. 56% δήλωσαν ικανοποιημένοι από το χρόνο μετάβασής τους στην εργασία, από 54% το 2008 και 63% το 1987, ενώ 51% δήλωσαν ικανοποιημένοι από τον προϊστάμενό τους, από 55% το 2008 και 60% το 1987.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου