Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Τις γεωτρήσεις στην Αρκτική υποστηρίζει πλειοψηφία των Νορβηγών

Σφυγμομέτρηση, την οποία παρήγγειλαν νορβηγικές πετρελαϊκές εταιρίες έδειξε ότι η πλειοψηφία των Νορβηγών υποστηρίζει την πραγματοποίηση δοκιμαστικών γεωτρήσεων για πετρέλαιο σε παρθένα περιοχή του Αρκτικού κύκλου.

Οι πετρελαϊκές εταιρίες της χώρας διατείνονται ότι η θαλάσσια περιοχή γύρω από τα νησιά Λοφότεν και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Βεστερόλεν στην Αρκτική προσφέρει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για ανακάλυψη σημαντικών πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Περιβαλλοντικές οργανώσεις, όμως, αντιτείνουν ότι κάθε διαρροή πετρελαίου στο παρθένο θαλάσσιο οικοσύστημα θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα, που περιλαμβάνει κοραλλιογενείς υφάλους κρύου νερού, κοπάδια φαλαινών και ορισμένες από τις μεγαλύτερες αποικίες θαλάσσιων πτηνών στην Ευρώπη.

Η πρόσφατη δημοσκόπηση από την εταιρία Synovate δείχνει ότι 70% των Νορβηγών επιθυμούν οι αρχές να πραγματοποιήσουν μελέτη βιωσιμότητας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από το νησιωτικό συγκρότημα των Λοφότεν. Αν και δύο μικρά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού -η Σοσιαλιστική Αριστερά και το Κεντρώο Κόμμα- διαφωνούν με την προοπτική γεωτρήσεων στην Αρκτική, το Εργατικό Κόμμα, ο μεγαλύτερος εταίρος του συνασπισμού δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση. Οι Εργατικοί αναμένουν τα αποτελέσματα γεωλογικών μελετών στην περιοχή, ενώ το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, που πρόσκειται στους Εργατικούς, το LO, υποστηρίζει τα σχέδια εκτιμώντας ότι θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της μέσα στο 2010. Οι περιβαλλοντολόγοι χαρακτηρίζουν τη σφυγμομέτρηση «μέρος της εκστρατείας δημόσιων σχέσεων» της πετρελαϊκής βιομηχανίας, στην προσπάθειά της να προσελκύσει το κοινό. «Η δημοσκόπηση δεν θέτει τα σωστά ερωτήματα: Η γεώτρηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί, ακόμη και αν τα επιστημονικά όργανα τη χαρακτηρίσουν επιζήμια για το περιβάλλον;

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι αναγκαία, μετά τις αρνητικές εκθέσεις τόσων επιστημονικών οργάνων;» λέει ο επικεφαλής της WWF Νορβηγίας Ράσμους Χάνσον. Η σφυγμομέτρηση έδειξε επίσης ότι 80% των Νορβηγών εκτιμούν ότι η ενεργειακή βιομηχανία θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Βόρειας Νορβηγίας. Η Νορβηγία, στο μεταξύ, επενδύει την πλειοψηφία των πετρελαϊκών της εσόδων σε ειδικό ταμείο, που συγκεντρώνει ήδη 450 δισ. δολάρια. Τα κεφάλαια αυτά έχουν δεσμευθεί για την πληρωμή συντάξεων, όταν οι πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στερέψουν.

Η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου της χώρας έχει σημειώσει υποχώρηση από 3,5 εκατ. βαρέλια στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, στα 2 εκατ. βαρέλια σήμερα. Την ίδια περίοδο, όμως, η παραγωγή φυσικού αερίου ενισχύθηκε. Οι σημερινές εκτιμήσεις θέλουν τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων να εξαντλούνται σταδιακά μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου