Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Ο Ίβο Γιοσίποβιτς νέος πρόεδρος της Κροατίας

Ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ίβο Γιοσίποβιτς, εκλέχτηκε στο προεδρικό αξίωμα της Κροατίας, μετά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στη χώρα.

Ο κ. Γιοσίποβιτς συγκεντρώνει ποσοστό 60,29% του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ ο βασικός του αντίπαλος, Μίλαν Μπάντιτς, έλαβε ποσοστό 39,71% επί του συνόλου των ψήφων.

Η συμμετοχή στη διαδικασία έφτασε σε ποσοστό 50,28%, ενώ το ποσοστό των έγκυρων ψήφων καταγράφηκε στο 98,64%.

«Δεν θα σας απογοητεύσω», τόνισε ο Ίβο Γιοσίποβιτς προς τους πολίτες της Κροατίας, μετά την επιβεβαίωση, από την Κρατική Εκλογική Επιτροπή, της νίκης του στον β γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας είχα πει: σας εμπιστεύομαι και εσείς μπορείτε να έχετε εμπιστοσύνη σε μένα. Και τώρα, μετά την κοινή μας νίκη, μπορώ να επαναλάβω: Δεν θα σας απογοητεύσω», δήλωσε ο κ. Γιοσίποβιτς.

«Είμαστε η δύναμη που αλλάζει την εικόνα της χώρας, καταρρίπτει τα θεμέλια όλων των αδικιών και δημιουργεί μία καλύτερη Κροατία. Δημιουργεί νέα δικαιοσύνη, που βασίζεται στην εργασία, στην αξιοπρέπεια, στον πατριωτισμό και στην εντιμότητα. Έχουμε μεγάλο έργο, προκλήσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο κ. Γιοσίποβιτς.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η νίκη δεν είναι μόνο δική του, αλλά και όλων των έντιμων πολιτών που πιστεύουν σε μία δίκαιη και καλύτερη Κροατία, σε μία χώρα στην οποία αμείβεται η εργασία και τιμωρείται το έγκλημα. Απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους που δεν τον ψήφισαν, τόνισε ότι θα είναι και δικός τους πρόεδρος. «Θέλω να ενώσω και όχι να διχάσω, θέλω να υπηρετήσω όλους τους πολίτες», είπε επίσης.

Ο κ. Γιοσίποβιτς τόνισε ότι στη διάρκεια της προεδρικής του θητείας η Κροατία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τις θρησκευτικές ελευθερίες και να μάχεται αποφασιστικά κατά της διαφθοράς και της εγκληματικότητας.

Ο Ίβο Γιοσίποβιτς νίκησε στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 60,29% σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την Κρατική Εκλογική Επιτροπή. Ο αντίπαλός του, Μίλαν Μπάντιτς συγκέντρωσε ποσοστό 39,71%.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κροατίας, Στιέπαν Μέσιτς, συνεχάρη τον Ίβο Γιοσίποβιτς, τονίζοντας ότι με την εκλογή του νίκησε η δημοκρατική, ευρωπαϊκή Κροατία των αξιών, οι οποίες τιμώνται στην Ευρώπη. «Πιστεύω ότι ο Γιοσίποβιτς θα υλοποιήσει το πρόγραμμά του προς όφελος όλων των πολιτών, της χώρας και της Ευρώπης, στην οποία επιθυμούμε να ενταχθούμε», δήλωσε ο κ. Μέσιτς.

Ο πρόεδρος της Κροατίας συνεχάρη και όλους τους πολίτες, που ψήφισαν στις εκλογές και εκμεταλλεύτηκαν το δικαίωμα ψήφου και τους κάλεσε να πράξουν το ίδιο και σε μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις. Επίσης, ο κ. Μέσιτς είπε ότι σύντομα θα συναντηθεί με τον κ. Γιοσίποβιτς, επειδή πρέπει να συζητήσουν ενόψει της παράδοσης - παραλαβής καθηκόντων στις 18 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου