Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

700.000 σπίτια απειλεί η στάθμη της θάλασσας στην Αυστραλία

ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ στις ακτές της Αυστραλίας ενδέχεται να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα εκατομμύρια των ιδιοκτητών τους, καθώς σε έκθεση του Κοινοβουλίου της χώρας διαπιστώνεται ανησυχητική αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Η έκθεση προκάλεσε πραγματικό σοκ στους Αυστραλούς, καθώς το 80% του πληθυσμού ζει στις ακτές. Όπως επισημαίνεται, περίπου 700.000 παράκτιες κατοικίες απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τις παλίρροιες και τα τεράστια κύματα που προκαλούνται από τα ολοένα και συχνότερα μπουρίνια. Η κοινοβουλευτική επιτροπή που συνέταξε την έκθεση, ανέλαβε να εξετάσει την κατάσταση πριν από 18 μήνες.

Τα ευρήματα χαρακτηρίστηκαν «καταστροφικά» από τους βουλευτές της επιτροπής. «Στην πραγματικότητα οι ακτές μας αφανίζονται. Έχουν μείνει μόνο κυματοθραύστες και αμμόσακοι», δήλωσε ο Μαλ Γουόσερ, αντιπρόεδρος της επιτροπής. Στην παράκτια πόλη Μπάιρον Μπέι, που βρίσκεται στη Νέα Νότια Ουαλία, πολλά σπίτια έχουν παραδοθεί στα κύματα.

Το δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο, στο οποίο έχουν την πλειοψηφία οι «Πράσινοι», απέτρεψε τους ιδιοκτήτες από το να χτίσουν τείχη για να προστατεύσουν τις ιδιοκτησίες τους. Παράλληλα, υιοθέτησε μια πολιτική «σχεδιασμένης απόσυρσης», η οποία θα επιτρέψει στη φύση να «πάρει τον δρόμο της». Η πολιτική αυτή βρίσκει σύμφωνη και την κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία δεν αποκλείει την ευρύτερη εφαρμογή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου