Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Η Ιρλανδία είπε το «ναι» στη Συνθήκη της Ε.Ε. και τώρα τα βλέμματα στρέφονται στην Τσεχία

Με έναν στεναγμό ανακούφισης υποδέχθηκαν Βρυξέλλες και Ευρωπαίοι ηγέτες το ιρλανδικό «ναι» στη Συνθήκη της Λισαβώνας. Το μέλλον της, ωστόσο, δεν βρίσκεται μόνο στα χέρια του Τσέχου προέδρου, αλλά και του (πιθανότατα) επόμενου πρωθυπουργού της Βρετανίας. Ποντάροντας στη στάση του ευρωσκεπτικιστή Βάτσλαβ Κλάους, ο Τζέιμς Κάμερον έσπευσε να επαναλάβει χθες ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Ένα δεύτερο δημοψήφισμα χρειάστηκε στην Ιρλανδία για την επικύρωση της Συνθήκης με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποκτήσει, μεταξύ άλλων, πρόεδρο διετούς θητείας και υπερυπουργό Εξωτερικών. Αυτή τη φορά οι Ιρλανδοί δεν διέψευσαν τις προσδοκίες των Βρυξελλών. Το 67,1% των ψηφοφόρων έριξε το ψηφοδέλτιο με το «ναι» στις κάλπες, ενώ ακόμη και το βορειοδυτικό Δουβλίνο, προπύργιο του «όχι» στο περυσινό δημοψήφισμα, έδωσε φέτος ένα διόλου ευκαταφρόνητο 59% στη Συνθήκη. «Σε ευχαριστούμε Ιρλανδία», δήλωσε ενθουσιασμένος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ενώ το αποτέλεσμα χαιρέτισαν ένθερμα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Στην Ιρλανδία, πάντως, η κυβέρνηση, ελάχιστα δημοφιλής στους πολίτες, προτίμησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. «Η κυβέρνηση δεν θα εμπλακεί στις θριαμβολογίες. Οικονομικά βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη θέση και γι΄ αυτόν τον λόγο ακριβώς οι πολίτες ψήφισαν ΄΄ναι΄΄», παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν. Ο Βάτσλαβ Κλάους
Έστω και με σύμμαχο την οικονομική κρίση, η Συνθήκη της Λισαβώνας απέσπασε το 27ο «ναι» στην Ε.Ε., αφού έχει ήδη επικυρωθεί από τα 26 Κοινοβούλια των χωρών της Ένωσης. Για να τεθεί σε ισχύ, ωστόσο, απαιτούνται οι υπογραφές των προέδρων της Πολωνίας και της Τσεχίας. Αν, όμως, ο Πολωνός Λεχ Κατσίνσκι προτίθεται να υπογράψει «χωρίς άσκοπη καθυστέρηση», ο ευρωσκεπτικιστής Τσέχος Βάτσλαβ Κλάους απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του. Στην Τσεχία εκκρεμεί η προσφυγή 16 συντηρητικών βουλευτών στο Συνταγματικό Δικαστήριο, οι οποίοι θέτουν θέμα αντισυνταγματικότητας. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες και έως τότε ο Κλάους ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει τι προτίθεται να κάνει.

Ένα από τα σενάρια υποστηρίζει ότι ο Τσέχος πρόεδρος θα επιχειρήσει να καθυστερήσει την υπογραφή του έως τον προσεχή Ιούνιο, όταν θα διεξάγονται εκλογές στη Βρετανία, κατά τις οποίες αναμένεται να επικρατήσουν οι Συντηρητικοί. Ο ηγέτης των Τόρις, Τζέιμς Κάμερον, επανέλαβε χθες ότι θα θέσει στην κρίση των Βρετανών τη Συνθήκη εάν δεν έχει επικυρωθεί από όλα τα κράτη-μέλη έως ότου αναλάβει την εξουσία. Ακόμη κι αν ο Κάμερον αλλάξει γνώμη, θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις: Όπως αναφέρει η «Ιndependent», το 84% των μελών των Τόρις ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος όχι μόνο για την επικύρωση της Συνθήκης, αλλά και για «την επαναδιαπραγμάτευση των ευρύτερων σχέσεων της Βρετανίας με την Ε.Ε.».

Αν, πάντως, η Συνθήκη «κλειδώσει» με τις υπογραφές της Τσεχίας και της Πολωνίας τις επόμενες εβδομάδες, δεν αποκλείεται η Ε.Ε. να αποκτήσει τον πρώτο πρόεδρό της στη Σύνοδο Κορυφής στις 29 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τους «Τimes», φαβορί για την ανάληψη της θέσης είναι ο Τόνι Μπλερ. Την υποψηφιότητα του τέως πρωθυπουργού της Βρετανίας στηρίζει κυρίως ο Σαρκοζί, ενώ εκτιμάται ότι έχουν καμφθεί και οι ενστάσεις της Μέρκελ προς το πρόσωπό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου