Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Επικρίσεις στον Κλάους για τη Συνθήκη της Λισαβόνας

Ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ, ο πρωτεργάτης της πτώσης του κομμουνισμού στη χώρα του το 1989, έκρινε την Πέμπτη, από την Πράγα, «πολύ ανεύθυνη» και «πολύ επικίνδυνη» τη στάση του Τσέχου προέδρου Βάτσλαβ Κλάους όσον αφορά τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

«Το θεωρώ αυτό πολύ ανεύθυνο και πολύ επικίνδυνο», δήλωσε ο Χάβελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την 20η επέτειο από την Βελούδινη Επανάσταση του 1989.

Ο Χάβελ αναφερόταν στην αξίωση του Κλάους να υπάρξει για τη χώρα του μία εξαίρεση από τον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων που θα προστεθεί στο κείμενο της Συνθήκης της Λισαβόνας, προκειμένου να το υπογράψει.

Η εξαίρεση αυτή θα εμποδίσει, σύμφωνα με τον Κλάους, κάθε περίπτωση επιστροφής των περιουσιακών στοιχείων των Σουδητών Γερμανών, τα οποία κατασχέθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Πρόκειται για ένα καθυστερημένο επιχείρημα και είμαι συντετριμμένος γιατί αυτό βλάπτει το όνομα της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ευρώπη», σημείωσε ο Χάβελ. Υπογράμμισε δε ότι «είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η συνθήκη της Λισαβόνας θα επικυρωθεί πριν από το τέλος του έτους».

Παράλληλα, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φέιμαν εξέφρασε την αποδοκιμασία του προς τα σχέδια του Τσέχου πρόεδρου Βάτσλαβ Κλάους να αποσυρθεί από τη Χάρτα των Βασικών Δικαιωμάτων, της Συνθήκης της Λισαβόνας.

«Υπό καμία περίπτωση τα ανθρώπινα δικαιώματα ή οι ισχυρισμοί από εκτοπισμένα άτομα δεν πρέπει να περιοριστούν», είπε ο κ. Φέιμαν αναφερόμενος στους φόβους του κ. Κλάους ότι η υπογραφή της Χάρτας θα ανοίξει την πόρτα σε απαιτήσεις και αποζημιώσεις εκ μέρους των Σουδητών Γερμανών που απελάθηκαν από την τότε Τσεχοσλοβακία μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σημειώνεται ότι η Τσεχία είναι η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ που δεν έχει ακόμα επικυρώσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία έτσι δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ. Ο Αυστριακός καγκελάριος πρόσθεσε ότι μπορεί να γίνουν και επιπλέον συζητήσεις σχετικά με τη Συνθήκη αλλά σε καμία περίπτωση «σε βάρος των εκτοπισμένων πολιτών».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, με τον οποίο είχε συνομιλίες ο καγκελάριος της Αυστρίας, προέτρεψε την Τσεχία να υπογράψει τη Συνθήκη σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου