Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Στο Αφγανιστάν ο Μπαν Κι-Μουν

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, έφθασε σήμερα στο Αφγανιστάν, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι, και τον πρώην αντίπαλό του στις εκλογές, Αμπντάλα Αμπντάλα, η απόφαση του οποίου να αποχωρήσει από τις επαναληπτικές εκλογές θέτει υπό αμφισβήτηση την επόμενη κυβέρνηση.

Ο Μπαν Κι-Μουν προγραμμάτισε την επίσκεψή του στο Αφγανιστάν μετά το θάνατο πέντε ξένων υπαλλήλων των Ηνωμένων Εθνών σε επίθεση αυτοκτονίας που εκδηλώθηκε σε ξενώνα, που χρησιμοποιούσε ο Οργανισμός.

Επίσης, πρόκειται να συναντηθεί με τον ειδικό εκπρόσωπο του ΟΗΕ και με άλλα μέλη του Οργανισμού, αναφέρει ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφτεί σήμερα την Άρτα, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη θα μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Πάντως, ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του Αφγανιστάν εξέφρασε την ανησυχία του για τους κινδύνους στον τομέα της ασφάλειας και για την νομιμότητα της επόμενης κυβέρνησης σε περίπτωση που προχωρήσει η επαναληπτική διαδικασία με τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι ως μοναδικό υποψήφιο.

«Αν προχωρήσουμε με την επαναληπτική διαδικασία δεν θα δοθεί μεγάλη νομιμότητα στον πρόεδρο και πολλές ζωές θα χαθούν και αυτή είναι επίσης μία ανησυχία μας», είπε στο Ρόιτερς ο Νταούντ Αλί Νατζάφι, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής του Αφγανιστάν (IEC).

Η IEC ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα πιέσει για την προώθηση της εκλογικής διαδικασίας στις 7 Νοεμβρίου, αλλά ο Νατζάφι είπε ότι διεξάγονται περαιτέρω συνομιλίες μετά την αποχώρηση την Κυριακή του μοναδικού αντιπάλου του Καρζάι, Αμπντάλα Αμπντάλα.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ εξέφρασε την ανησυχία του για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν, δηλώνοντας ότι η δημοκρατία δεν πρέπει «να προχωρήσει μέσα στην ομίχλη».

«Από τη στιγμή που υπάρχει ένας δεύτερος γύρος, από τη στιγμή που αναγνωρίστηκε η νοθεία, η δημοκρατία προχωρεί λίγο, αλλά δεν πρέπει να προχωρήσει μέσα στην αοριστία», δήλωσε ο Μπερνάρ Κουσνέρ στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε έτσι στην απόφαση του πρώην υπουργού Αμπντάλα Αμπντάλα να μην συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που οργανώνεται έπειτα από έναν πρώτο γύρο που χαρακτηρίσθηκε από εκτεταμένη νοθεία.

Η απόφαση του Αμπντάλα Αμπντάλα εγγυάται μεν την επανεκλογή του προέδρου Χαμίντ Καρζάι, που παραμένει μοναδικός υποψήφιος, αλλά αποτελεί πλήγμα στην νομιμοποίησή του.

«Η επανόρθωση του αποτελέσματος του πρώτου γύρου για να επανεκλεγεί τελικά στον δεύτερο πρόεδρος ο Καρζάι και, την ίδια στιγμή, να αποδυναμωθεί η κυβέρνησή του.., αποτελεί μια διαδικασία αδιαφανή και σκοτεινή και δεν είναι καλή εξέλιξη», είπε ο Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα την Καμπούλ για να βοηθήσει τους πρωταγωνιστές να βρουν μια λύση στην κρίση που προκλήθηκε από τη μαζική νοθεία κατά τον πρώτο γύρο τον Αύγουστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου