Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Συζήτηση στις Βρυξέλλες για τα εργοστάσια της Opel

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors και τους Υπουργούς Οικονομίας της ΕΕ να συζητήσουν την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για το μέλλον των ευρωπαϊκών εργοστασίων της Opel.

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Βιομηχανία Γκίντερ Φερχόιγκεν δήλωσε ότι «η GM θα είναι εκεί» για να μιλήσει για τα σχέδιά της για τις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες (γερμανική εταιρεία Opel και βρετανική Vauxhall). Ο στόχος είναι «να μιλήσουμε για την κατάσταση της GM στην Ευρώπη» και να «συντονιστούμε» σημείωσε.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για τον ανταγωνισμό Νέλι Κρόες και ο Επίτροπος για την απασχόληση κ. Βλαντιμίρ Σπίντλα θα παρευρεθούν στη συνεδρίαση αυτή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διοργανώσει άλλες δύο συναντήσεις συντονισμού για το θέμα αυτό στα μέσα Μαρτίου και τα τέλη Μαΐου.

Οι ευρωπαϊκές χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από την τύχη των εργοστασίων της General Motors στην Ευρώπη, είχαν συμφωνήσει να «συντονιστούν» και «να ενημερώνονται μεταξύ τους, όταν η Γερμανία διαπραγματευόταν μόνη της με τους Αμερικανούς.

Στις αρχές Νοεμβρίου, η General Motors έθεσε τέρμα σε μια μακρά διένεξη ανακοινώνοντας την απόφασή της να κρατήσει την γερμανική της μάρκα Opel, την ίδια ημέρα της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον της γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε αγωνιστεί για την πώληση της Opel στην καναδική Magna.

Η Γερμανία αντέδρασε οργισμένα στην απόφαση-έκπληξη, αφού ήδη είχε υποσχεθεί 4,5 δισ. ευρώ κρατικής ενίσχυσης για να βοηθήσει την Magna στην αναδιάρθρωση της Opel.

Στα εργοστάσια της Opel στη Γερμανία απασχολούνται 25.000 άτομα, το ήμισυ των θέσεων εργασίας της GM στην Ευρώπη. Έξι άλλες χώρες έχουν στο έδαφος τους εργοστάσια (Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πολωνία, Ουγγαρία και Αυστρία), και η Γερμανία έχει επικριθεί επειδή υποσχέθηκε δημόσια βοήθεια για να διατηρηθούν κυρίως οι θέσεις εργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της, έκρινε ότι η γερμανική υποσχεθείσα ενίσχυση δεν ήταν σύμφωνη με τους κοινοτικούς κανόνες ανταγωνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου