Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Στο «σφυρί» το τελευταίο έργο του Ναμπόκοφ

Το χειρόγραφο κείμενο του ανολοκλήρωτου έργου «Η καταγωγή της Λόρας», το οποίο κυκλοφόρησε 32 χρόνια μετά τον θάνατο του Ρώσου εμιγκρέ συγγραφέα Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ, θα πωληθεί σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε την Τρίτη από τον οίκο δημοπρασιών Κρίστι'ς.

Το κείμενο αυτό, που η τιμή του εκτιμάται μεταξύ 400.000 και 600.000 δολαρίων από τον Κρίστι'ς, αποτελείται από 138 χειρόγραφα δελτάρια Μπρίστολ, τα οποία έγραψε ο Ναμπόκοφ από το 1975 έως το 1977, χρονιά του θανάτου του.

Η δημοσίευση του χειρογράφου, που ο διάσημος συγγραφέας της «Λολίτας» είχε ζητήσει προ του θανάτου του να καταστραφεί, έχει αποτελέσει κεντρικό θέμα συζήτησης ανάμεσα σε ειδικούς του έργου του, αλλά και πάμπολλων άρθρων και δημοσιευμάτων.

Ο γιος του συγγραφέα Ντιμίτρι Ναμπόκοφ, 75 ετών, αμφιταλαντεύτηκε επί μακρόν μέχρι να εμπιστευθεί το χειρόγραφο του πατέρα του στον λογοτεχνικό ατζέντη Άντριου Γουάιλι, ο οποίος διαπραγματεύθηκε τα δικαιώματα του βιβλίου με εκδοτικούς οίκους από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

«Είναι η ιστορία ενός άνδρα που χάνει τη κόρη του και βρίσκει σε ένα άλλο κοριτσάκι 12 ετών όχι ένα ερωτικό αντικείμενο, μα ένα είδος υποκατάστατου της νεκρής», τονίζει ο βιογράφος του συγγραφέα Μπράιαν Μπόιντ. «Πιστεύω πως δεν μπορεί να θεωρηθεί μία από τις μεγάλες επιτυχίες του Ναμπόκοφ, παρ' όλα ταύτα παραμένει ένα σημαντικό και πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα», συμπληρώνει.

Ο Κρίστι'ς θα δημοπρατήσει και άλλα σημαντικά έγγραφα στην εκδήλωση της Παρασκευής, όπως μία επιστολή που απέστειλε ο Τζορτζ Ουάσιγκτον στον ανιψιό του κι εκτιμάται πως θα αποφέρει μεταξύ 1,5 και 2,5 εκατ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου