Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Αιματηρή επίθεση στην Ταϊλάνδη

Βόμβα εξερράγη την Τετάρτη στη μουσουλμανική νότια Ταϊλάνδη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις γυναίκες και άλλοι εννιά άνθρωποι να τραυματιστούν.

Η επίθεση σημειώθηκε μερικές ώρες μετά την επίσκεψη των πρωθυπουργών της Ταϊλάνδης και της Μαλαισίας στην περιοχή.

Ακόμα πέντε βόμβες εξερράγησαν νωρίτερα τραυματίζοντας 14 στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας στις επαρχίες Γιάλα και Ναρατιβάτ, όπου έκαναν περιοδεία ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός Αμπίσιτ Βετζατζίβα και ο Μαλαισιανός ομόλογός του Νατζίμπ Ραζάκ, σε μια προσπάθεια να κάμψουν το κύμα βίας στην περιοχή που αποκαλείται «βαθύς νότος» της Ταϊλάνδης.

Στην αιματηρότερη επίθεση την Τετάρτη, δύο φερόμενοι ως μουσουλμάνοι αυτονομιστές που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα άνοιξαν πυρ εναντίον εστιατορίου στην μεγαλύτερη πόλη της Ναρατιβάτ. Αμέσως μετά πυροδοτήθηκε βόμβα που ήταν κρυμμένη σε άλλη μοτοσικλέτα - σκοτώνοντας τρεις γυναίκες.

Η περιοχή που περιλαμβάνει τις επαρχίες Γιάλα, Πατάνι και Ναρατιβάτ, όπου παράγεται κυρίως καουτσούκ, ήταν στο μακρινό παρελθόν ανεξάρτητο μουσουλμανικό σουλτανάτο, πριν προσαρτηθεί βίαια στο βουδιστικό βασίλειο της Ταϊλάνδης πριν έναν αιώνα, σπαράσσεται τα τελευταία έξι χρόνια από μια ακόμη αυτονομιστική εξέγερση. Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για πάνω από 3.700 νεκρούς.

Ο Αμπίσιτ απέκλεισε αυτήν την εβδομάδα κάθε πιθανότητα να υπάρξει διάλογος με τους αυτονομιστές, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζεται επειγόντως πολιτική λύση.

Ο Νατζίμπ τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης κάποιας μορφής αυτονομίας από την Ταϊλάνδη στην περιοχή, όπου πλειοψηφούν πολίτες με ρίζες στη Μαλαισία. Στήριξε τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης, και κάλεσε τους κατοίκους του νότου να συμβάλλουν στην «αποκατάσταση της ειρήνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου