Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Σε τρίτες χώρες κρατούμενοι του Γκουαντάναμο

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς διαβεβαίωσε την Πέμπτη τη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι 116 κρατούμενοι στις φυλακές του Γκουαντάναμο, από τους 211 που βρίσκονται σήμερα στη φυλακή αυτή, θα μπορούσαν να σταλούν σε τρίτες χώρες.

"Προσδιορίζουμε τώρα ποιοι είναι οι κρατούμενοι που πιστεύουμε ότι μπορούμε να μεταφέρουμε σε άλλες χώρες", εξήγησε ο Ρόμπερτ Γκέιτς. "Έχουμε επιλέξει, νομίζω, 116 έως σήμερα», πρόσθεσε.

Δεν διευκρίνισε πάντως αν οι εν λόγω κρατούμενοι θα μεταφερθούν ελεύθεροι ή για να δικαστούν στη χώρα καταγωγής τους ή σε τρίτες χώρες. Μέχρι στιγμής, η Διοίκηση είχε παραθέσει στοιχεία για 80 έως 90 κρατούμενους που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το ποσοστό εκείνων που δεν θα μεταφερθούν σε μια ή πολλές αμερικανικές φυλακές ξεπερνά το ήμισυ του συνόλου των κρατουμένων.

Ερωτηθείς για το κλείσιμο της φυλακής, που η κυβέρνηση Ομπάμα παραδέχτηκε ότι δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί εντός της προθεσμίας που είχε αρχικά υποσχεθεί, δήλωσε ότι είναι "κατ 'ουσίαν επιμελητειακό θέμα που αποδείχτηκε πιο περίπλοκο" απ' ότι αναμενόταν.

Στην φυλακή του Γκουαντάναμο βρίσκονται σήμερα 211 κρατούμενοι, έναντι 242 κατά την άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου