Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Υπερασπίστηκε εαυτόν η Κ. Άστον

Η Κάθριν Άστον υπερασπίστηκε τον εαυτό της έναντι των κατηγοριών περί διπλωματικής της απειρίας, κατά τη σημερινή της πρώτη συνάντηση με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου των Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες εξέλεξαν την Κάθριν Άστον στις 19 Νοεμβρίου για τη θέση που δημιουργήθηκε βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας. Η κίνησή τους αυτή προκάλεσε έκπληξη και απορία στις Βρυξέλλες, καθώς η Άστον είχε διατελέσει μόνο Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα χρόνο και δεν έχει καμία εμπειρία στην εξωτερική πολιτική.

«Ανέλαβα τη θέση αυτή επειδή 27 αρχηγοί κυβερνήσεων μού το ζήτησαν. Μπορεί να μην είμαι δική σας επιλογή, αλλά είμαι δική τους», είπε η Άστον στον Βρετανό συντηρητικό βουλευτή Τσαρλς Τάνοκ.

Η ίδια δήλωσε στην επιτροπή εξωτερικών θεμάτων του ευρωκοινοβουλίου ότι «έχουν λεχθεί πολλά για το αν η προηγούμενη εμπειρία μου είναι η πλέον ενδεδειγμένη και η πλέον σχετική, αλλά δεν υπήρξα ποτέ κάποια με στενή αντίληψη για τη δουλειά. Φέρνω στο ρόλο αυτό 28 χρόνια εμπειρίας σε διαπραγματεύσεις, επίτευξη συναίνεσης και υπεράσπιση στόχων».

Η κα Άστον υποσχέθηκε επίσης ότι δεν πρόκειται να αποτελέσει «μία προέκταση της βρετανικής κυβέρνησης. Είναι αλήθεια ότι στη χώρα μου είμαι γνωστή υπέρμαχος της ευρωπαϊκής ιδέας και είμαι περήφανη γι' αυτό», συμπλήρωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Επίσης, διευκρίνισε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ήρεμη διπλωματία, όσο και εντυπωσιακές κινήσεις για την προώθηση των ευρωπαϊκών στόχων. «Πολύ συχνά επιτυγχάνει κανείς καλύτερα αποτελέσματα όταν εργάζεται μακριά από τα φώτα», πρόσθεσε η βαρόνη Άστον.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση αυτή αποτελούσε μία πρώτη άτυπη «προακρόαση» με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για μια «εις βάθος ανταλλαγή απόψεων», όπως είχε εξηγήσει ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου Ζομ Ντας, όταν είχε ανακοινώσει τη συνάντηση.

Τον Ιανουάριο η Κάθριν Άστον θα περάσει την επίσημη ακρόαση ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου