Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Παράνομες οι χρηματοδοτήσεις στην Airbus

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έκρινε παράνομες κάποιες από τις χρηματοδοτήσεις που έδωσαν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην κατασκευάστρια αεροσκαφών Airbus, αλλά δεν δικαίωσε όλα τα σημεία που περιλαμβάνονται στην αγωγή την οποία κατέθεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές.

Η «βοήθεια για την εκκίνηση (λανσάρισμα)» η οποία χορηγήθηκε για την επινόηση και την ανάπτυξη του A380, που βρίσκεται στο κέντρο της αντιδικίας, «δεν κρίθηκε παράνομη στο σύνολό της», διευκρίνισαν αυτές οι πηγές.

Η αγωγή που κατέθεσαν το 2004 στον ΠΟΕ οι ΗΠΑ για τις «επιδοτήσεις» που δόθηκαν από τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατασκευάστρια αεροσκαφών Airbus (EADS) αφορά κυρίως τη βοήθεια για το λανσάρισμα της γκάμας των A300, αλλά και ορισμένα άλλα σημεία.

Οι πηγές θέλησαν να διορθώσουν μία πληροφορία που δημοσιεύθηκε στην Wall Street Journal, σύμφωνα με την οποία «όλη» η βοήθεια για το λανσάρισμα του A380 κρίθηκε παράνομη από τον ΠΟΕ.

«Δεν πρόκειται για μία έκθεση άσπρο-μαύρο, πρόκειται για μία πιο μετριασμένη και πιο περίπλοκη απόφαση», εξήγησε μία από τις πηγές αυτές. «Είναι μία απόφαση που υποστηρίζει ορισμένους από τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, αλλά επίσης απορρίπτει κάποιους από αυτούς», πρόσθεσε.

Στην προσωρινή έκθεσή του, ο ΠΟΕ «απέρριψε το 70% των αμερικανικών κατηγοριών», δήλωσε από την πλευρά της άλλη ευρωπαϊκή πηγή. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, το κείμενο «επιβεβαιώνει» πως μία βοήθεια για την εκκίνηση «μπορεί να είναι ένας επιτρεπτός τρόπος να έχεις μία εταιρική σχέση με κυβερνήσεις».

Τα κυβερνητικά δάνεια για το μοντέλο A350 «αποκλείστηκαν ιδιαιτέρως από την υπόθεση», καθώς δεν αναφέρονται στην προσωρινή έκθεση, δήλωσε επίσης η πηγή.

Ο ΠΟΕ υπέβαλε την Παρασκευή στα ενδιαφερόμενα μέρη μία προσωρινή έκθεση άνω των 1.000 σελίδων για την αντιδικία ανάμεσα στην αμερικανική Boeing και την ευρωπαϊκή Airbus.

Σημειώνεται πως η απόφαση αυτή είναι εμπιστευτική και δεν μπορεί να κοινοποιηθεί επίσημα από τον ΠΟΕ παρά μόνο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και την ΕΕ. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσαν ότι έχουν λάβει την απόφαση, αρνούμενες ωστόσο να αποκαλύψουν το περιεχόμενό της.

«Είμαστε ακόμη στο στάδιο της εξέτασης της προσωρινής έκθεσης που αριθμεί χίλιες σελίδες», δήλωσε η Ντέπι Μεζάιοχ, βοηθός του εκπροσώπου Εξωτερικού Εμπορίου (USTR).

Οι ΗΠΑ «διεκδικούν τη λήψη δεκάδων μέτρων που επιτρέπουν την απεμπλοκή δισεκατομμυρίων δολαρίων από επιδοτήσεις στην Airbus, κυρίως τη βοήθεια για το λανσάρισμα όλων των νέων μοντέλων της Airbus», είπε η Μεζάιοχ.

Εκπρόσωπος της Επιτρόπου της ΕΕ, αρμόδια για το Εμπόριο, Κάθριν Άστον, δήλωσε από την πλευρά της πως «είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η έκθεση αυτή αντανακλά μόνο το ένα δεύτερο της ιστορίας και πως περιμένουμε σε μερικούς μήνες την προσωρινή έκθεση για το φάκελο που υπέβαλε η ΕΕ εναντίον των ΗΠΑ».

Η Boeing και η Airbus δεν αντέδρασαν άμεσα στις ανακοινώσεις για την προσωρινή έκθεση του ΠΟΕ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αντιδικία που τέθηκε ποτέ ενώπιον του ΠΟΕ, με τις εκτιμώμενες από την Ουάσινγκτον απώλειες να φθάνουν τα 205 δισεκατομμύρια δολάρια (148 δισεκατομμύρια ευρώ).

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις «αποδίδουν πλεονεκτήματα στις εταιρίες που επωφελούνται» επιτρέποντας «σχέδια που δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί αλλιώς από εμπορική άποψη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου