Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Παρά τις διακηρύξεις η συζήτηση για το περιβάλλον στις ΗΠΑ «βρίσκεται σε προϊστορικό στάδιο»

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απειλεί να τινάξει στον αέρα τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, η οποία θα διεξαχθεί από τις 7 ως τις 18 Δεκεμβρίου, με στόχο την επίτευξη μιας νέας παγκόσμιας συμφωνίας για τη σωτηρία του περιβάλλοντος, μέσω της μείωσης των εκπομπών καυσαερίων.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Τhe Guardian» Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διαφωνούν για το κείμενο της νέας διεθνούς συνθήκης για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η Ευρώπη επιθυμεί να διατηρήσει κατά βάση τη μορφή και τα συστήματα του Πρωτοκόλλου του Κιότο, της ισχύουσας συνθήκης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. «Στις Ηνωμένες Πολιτείες η συζήτηση για το περιβάλλον βρίσκεται ακόμη σε προϊστορικό στάδιο» σχολίασε πικρόχολα ευρωπαίος «συνομιλητής των Αμερικανών», τον οποίο ανωνύμως επικαλείται η εφημερίδα.

Η κυβέρνηση Ομπάμα επιμένει κάθε χώρα να έχει το δικαίωμα να βάλει τους δικούς της στόχους για τη μείωση των εκπομπών των ρυπογόνων αερίων και να δρα μονομερώς για να τους επιτύχει. Ουσιαστικά η κυβέρνηση Ομπάμα επιθυμεί την αντικατάσταση σχεδόν όλων των ρυθμίσεων του Πρωτοκόλλου του Κιότο με δικές της.

«Οι αμερικανοί πολιτικοί φοβούνται να παρουσιάσουν στην κοινή γνώμη οποιαδήποτε συμφωνία για το ζήτημα που θα έχει ληφθεί στην Κοπεγχάγη» δήλωσε μιλώντας στον «Guardian» ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Ο πρόεδρος Ομπάμα, λένε, γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να περάσει από το Κογκρέσο καμία διαφορετική πρόταση, αφού για την έγκριση της συνθήκης απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Οπως όμως δηλώνει στον «Guardian» πηγή κοντά στη διαπραγματευτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, «αν καταλήξουμε σε μια ακόμη πιο χαλαρή συμφωνία, τότε δεν έχουμε και πολλές πιθανότητες να μειώσουμε τη θερμοκρασία κατά δύο βαθμούς Κελσίου».

Οι πληροφορίες αυτές δημιουργούν έντονες ανησυχίες ότι στις συνομιλίες της Κοπεγχάγης δεν θα επιτευχθεί η απαραίτητη για τη σωτηρία του πλανήτη πρόοδος.

O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ομολόγησε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει και χρειάζεται να «ξεκινήσουν και πάλι». Την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη 100 ηγέτες κυβερνήσεων και ο κ. Μπαν είπε ότι κρατούν στα χέρια τους «το μέλλον ολόκληρης της ανθρωπότητας».

Αν το Πρωτόκολλο του Κιότο εγκαταλειφθεί, θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια για τη διαπραγμάτευση ενός άλλου σχεδίου, και η καθυστέρηση αυτή ίσως αποδειχθεί καταστροφική για το περιβάλλον, σημειώνει ανωνύμως ευρωπαίος αξιωματούχος. «Στην Ευρώπη θέλουμε να κτίσουμε πάνω στο Κιότο, αλλά η πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών ουσιαστικά το σκοτώνει. Αν πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή, θα πάρει καιρό. Ισως το 2015 ή το 2016 τεθεί κάτι σε ισχύ, ποιος ξέρει» είπε.

Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, οι εκπομπές καυσαερίων θα πρέπει να φτάσουν στο ανώτατο σημείο τους ως το 2015, προκειμένου να υπάρξει ελπίδα αποτροπής της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά δύο βαθμούς.

Το χειρότερο, σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε στον «Guardian», είναι ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να ορθώσει ανάστημα απέναντι στις ΗΠΑ. «Δεν είμαι βέβαιος ότι η Ευρώπη έχει το θάρρος για μια αντιπαράθεση, και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα» είπε.

Το σχέδιο των ΗΠΑ αναμένεται όμως να εξοργίσει και πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, οι οποίες επιθυμούν τη διατήρηση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο επιβάλλει υποχρεώσεις στις πλούσιες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου