Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Ζούμε για να κουτσομπολεύουμε

Συχνά καταδικάζεται ως συμπεριφορά όμως οι επιστήμονες έχουν άλλη γνώμη: το κουτσομπολιό, λένε, είναι κάτι που χαρακτηρίζει, που προσδιορίζει τον άνθρωπο.

Ο κοινωνικός ψυχολόγος Νίκολας Έμλερ υποστηρίζει πως η ανταλλαγή «πικάντικων» πληροφοριών για τους άλλους είναι μια διαδικασία που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τους εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Δρα Έμλερ, το κουτσομπολιό ενισχύει την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων και μας επιτρέπει να οικοδομούμε πιο δυνατές, πιο πλούσιες αλλά και πολυσύνθετες κοινωνίες σε σύγκριση με τα άλλα έμβια όντα του πλανήτη: « Ένα από τα στοιχεία που μας κάνει να ξεχωρίζουμε είναι το ότι μπορούμε να μιλάμε ο ένας στον άλλον...»

Η έρευνα που έκανε ο ίδιος, με τη συμμετοχή 300 ατόμων, έδειξε ότι η ανταλλαγή πληροφοριών για άλλους ανθρώπους και τις συνήθειές τους- το κουτσομπολιό δηλαδή-καταλαμβάνει τον περισσότερο από το χρόνο που αφιερώνουμε στις συζητήσεις μας με άλλους. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις του, αφιερώνουμε το 80% του χρόνου μας στο κουτσομπολιό.

«Μπορείς να δεις και να παρατηρήσεις συγκεκριμένα πράγματα. Με το κουτσομπολιό μπορείς να ξέρεις για 100.000 ανθρώπους, χωρίς στην ουσία να τους γνωρίζεις», επισημαίνει ο Έμλερ. «Είναι σημαντικό για την ανθρώπινη κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου