Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Μήνυση κατά Σαρκοζί από δικηγόρους του ντε Βιλπέν

Δικηγόροι του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν, που δικάζεται για ένα σκάνδαλο δυσφήμησης, κατέθεσαν την Δευτέρα μήνυση κατά του προέδρου Νικολά Σαρκοζί επειδή χαρακτήρισε "ένοχο" τον Βιλπέν σε μία συνέντευξη.

Ο τελευταίος κατηγορείται ότι προσπάθησε να υπονομεύσει την εκστρατεία του Σαρκοζί να κερδίσει την προεδρία το 2007 εμπλέκοντάς τον σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα από την εδρεύουσα στο Λουξεμβούργο τράπεζα Cleanstream. Ο ίδιος αρνείται ότι ενήργησε επιλήψιμα.

Την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από τα δύο κυριότερα γαλλικά βραδινά ειδησεογραφικά δελτία, ο Σαρκοζί, δικηγόρος ο ίδιος, ανέφερε ότι οι ανακριτές δικαστές "απεφάσισαν ότι ο ένοχος πρέπει να παραπεμφθεί ενώπιον ποινικού δικαστηρίου".

Οι δικηγόροι του Βιλπέν υποστηρίζουν ότι η παρατήρησή του αυτή παραβιάζει το τεκμήριο αθωότητας του πελάτη τους που είναι ένας από τους πέντε κατηγορούμενους στην υπόθεση.

"Σύμφωνα με τα σχόλια αυτά, δεν υπάρχει αμφιβολία για την ενοχή των κατηγορουμένων και οι δικαστές δεν έχουν να κάνουν τίποτα άλλο από το να καταλογίσουν ευθύνες", γράφει μεταξύ άλλων η μήνυση που αναρτήθηκε στη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο της εφημερίδα Le Monde.

Από το γραφείο το γάλλου προέδρου δεν έγινε προς το παρόν κανένα σχόλιο.

Η προκαταρκτική διαδικασία θα διενεργηθεί τις προσεχείς εβδομάδες, αλλά δεν αναμένεται αποτέλεσμα για μερικά χρόνια, αφού σύμφωνα με την γαλλική νομοθεσία, οι εν ενεργεία πρόεδροι, έχουν το ακαταδίωκτο για το διάστημα που βρίσκονται στο αξίωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου