Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

«Εχουμε την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε σε ανατροπές»

Το κράτος ανήκει στους πολίτες του και οι πολίτες του είναι ο πλούτος του κράτους, αναφέρει ο κ. Αθ. Τσούρας, υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ΠαΣοΚ, τονίζοντας ότι πρωταρχικός στόχος του ΠαΣοΚ είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στην ίδια του την πατρίδα και στο πολιτικό σύστημα.
Και σημειώνει ότι το Κίνημα έχει την πολιτική βούληση για ρήξεις και ανατροπές.

- Τι σας «φέρνει» πάλι στην Α΄ Αθηνών και τι κουβαλάτε;

«Η αίσθηση προσφοράς στον άνθρωπο και η ανάγκη να αγωνιστώ για τον τόπο. Γαλουχήθηκα έτσι. Σε μια οικογένεια που διώχθηκε σκληρά για τα προοδευτικά της φρονήματα. Σε μια γειτονιά στου Γκύζη χαρακτηριστικά αριστερή. Σε μια περίοδο της Ελλάδας σκληρή, πέτρινη- αντιδικτατορική πάλη, χούντα, Ασφάλεια, ΕΣΑ. Με σμίλεψε ακόμη και η ίδια η πορεία μου μέσα στο Κίνημα, δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, στον Γιώργο Γεννηματά, στη Μελίνα Μερκούρη. Με προσδιόρισε ακόμη και η σπάνια χαρά της υλοποίησης των οραμάτων μου ως υπουργού- στο Μεταφορών, στο Δημόσιας Τάξης, στο Εσωτερικών. Και αυτό το ταξίδι είναι που κουβαλώ. Και έχω την τύχη να μπορώ να πω ότι το βάρος είναι ελαφρύ, γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν υπηρέτησα τίποτε άλλο παρά τον λαό, τις αξίες και τα ιδανικά μου. Εμεινα πιστός στην ιδεολογία μου για ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και δημοκρατία».

- Πιστεύετε ότι υπάρχει «χώρος» για ιδεολογία και στις ημέρες μας; Στις εθνικές εκλογές αναμετρώνται οράματα;

«Μα η ιδεολογία και το όραμα σε καμία περίπτωση δεν εξαντλούνται απλώς στη θεωρητική παράθεσή τους. Συνιστούν τη βάση του πολιτικού αυτοπροσδιορισμού μας. Τα θεμέλια επάνω στα οποία οικοδομούμε τις πολιτικές μας θέσεις και προτάσεις. Τους αδιαπραγμάτευτους όρους που διαμορφώνουν τις επιλογές μας αύριο ως κυβέρνησης. Και πιστεύω ότι αυτή είναι η στιγμή που η ριζική διαφορετικότητα ιδεολογίας και οραμάτων ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα μεγεθύνει το πολιτικό διακύβευμα της 4ης Οκτώβρη. Διότι δυστυχώς η απερχόμενη κυβέρνηση απέδειξε πως θεωρεί ότι η πολιτεία, το κράτος, ο νόμος, η κοινωνία, η ηθική μας ως λαού, οι αξίες μας, ο εθνικός μας πλούτος τής ανήκουν. Ιδιοκτησιακά. Στον αντίποδα εμείς πρεσβεύουμε ότι το κράτος ανήκει στους πολίτες του και πως ο πλούτος του είναι αυτοί ακριβώς οι πολίτες. Η ΝΔ εκπροσωπεί την πελατειακή και αδιαφανή διαχείριση της εξουσίας και του πλούτου. Εμείς τις αξίες και τις αρχές του δικαίου. Εκείνοι θέλουν τον πλούτο στους λίγους και “ημετέρους”. Εμείς σε όλους. Εκείνοι βλέπουν την εξουσία ως λάφυρο. Εμείς ως ευκαιρία για προσφορά. Για εκείνους η διακυβέρνηση της χώρας σημαίνει παραπάνω δικαιώματα. Για εμάς ευθύνες. Εκείνοι σήμερα τάζουν προνόμια. Εμείς εγγυόμαστε δικαιώματα».

- Πρακτικά τι σημαίνουν όλα αυτά; Ποιοι οι πλέον στρατηγικοί στόχοι σας για την 5η Οκτώβρη; Και πώς θα τους υλοποιήσετε;

«Πρωταρχικός στόχος και δέσμευση του ΠαΣοΚ είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στην ίδια του την πατρίδα, στην πολιτεία, στο πολιτικό σύστημα. Προς αυτή την κατεύθυνση προτάσσουμε ένα σοβαρό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα τομών με αυστηρό χρονοδιάγραμμα και μέτρα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και του κράτους. Ενα σχέδιο ανάτασης. Με εξειδικευμένες προτάσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Με συγκεκριμένες δράσεις δίκαιης αναδιανομής του πλούτου και στήριξης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Με ουσιαστικές προτεραιότητες για μια νέα αναπτυξιακή πορεία. Με ένα αξιόπιστο σχέδιο χρηστής διαχείρισης του δημόσιου πλούτου και λογοδοσίας προς τους πολίτες. Γνωρίζουμε σε βάθος τα προβλήματα που απασχολούν τον πολίτη. Εχουμε την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε σε ρήξεις και ανατροπές. Διαθέτουμε όραμα και σχέδιο για τη χώρα και είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε. Με όλους τους Ελληνες, για όλους τους Ελληνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου