Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Συμφωνία ΗΠΑ-Ισραήλ για το εποικιστικό

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου πρόκειται να υπογράψει μέσα στην εβδομάδα μία συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα αφορά την εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη, γράφει η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ.

Το Ισραήλ συνεχίζει πριν "μειώσει" τους εποικισμούς Το Ισραήλ συνεχίζει πριν "μειώσει" τους εποικισμούς Το κείμενο της συμφωνίας, που θα υπογραφεί την Πέμπτη στη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στο Ισραήλ ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ, υπέβαλε σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το κείμενο της συμφωνίας δεν θα κάνει λόγο για "πάγωμα" ούτε για "μορατόριουμ" της ανέγερσης εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη, θα αποδέχεται όμως "τον περιορισμό της οικοδομικής έκτασης".

Η ανταπόκριση του Ισραήλ στις πιέσεις που δέχεται από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Οχθη θα υπογραφεί πάντως αφού προηγουμένως ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ δώσει το πράσινο φως για την ανέγερση 500 νέων κατοικιών στην περιοχή, σημειώνει η εφημερίδα.

Το υπουργείο Αμυνας επρόκειτο να δώσει, χθες το βράδυ, την έγκρισή του για την ανέγερση 500 συγκροτημάτων σε έξι από τους μεγαλύτερους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης, ενόψει της επίσκεψης του αμερικανού απεσταλμένου στο Ισραήλ.

Η πολιτική αυτή προκαλεί αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας, όπου ο γενικός γραμματέας της ειρηνιστικής οργάνωσης Peace Now (Ειρήνη Τώρα) Γιαρίβ Οπενχάιμερ, δήλωσε ότι "οι άδεια για την ανέγερση οικισμών είναι κάτι για το οποίο θα θλίβονται ολόκληρες γενεές".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου