Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Εκλογές στην Πορτογαλία

Περίπου 9,5 εκατομμύρια Πορτογάλοι καλούνται σήμερα να εκλέξουν τους 230 βουλευτές του Κοινοβουλίου τους, σε μία ψηφοφορία που θα διεξαχθεί με αναλογικό σύστημα και για την οποία επικρατέστεροι να κερδίσουν εμφανίζονται οι Σοσιαλιστές του κυβερνώντος κόμματος.

Επί μακρόν σε μία αντιπαράθεση στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις με τα κόμματα της κεντροδεξιάς, οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες μόλις στο διάστημα των δύο τελευταίων εβδομάδων κατόρθωσαν να εμπεδώσουν μία διαφορά ασφαλείας, αλλά και πάλι δεν εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, όπως το 2005.

Σε περίπτωση που επαληθευθούν οι προβλέψεις τωνσφυγμομετρήσεων, οι Σοσιαλιστές θα εξασφαλίσουν 100 έδρες, έναντι 121 το 2005 και θα κληθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας.

Τόσο η αριστερά, όσο και η δεξιά αντιπολίτευση έχουν αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Σόκρατες, ο οποίος από την πλευρά του αποφεύγει κάθε αναφορά σε μετεκλογικά σενάρια.

Οι δύο δεξιοί σχηματισμοί, PSD και CDS-PP αναμένεται να ενισχύσουν την κοινοβουλευτική τους δύναμη, αλλά μαζύ δεν αναμένεται να συγκεντρώσουν πάνω από 95 βουλευτές.

Το Αριστερό Μπλοκ, μία αντιφιλελεύθερη συμμαχία που δημιουργήθηκε προ 10ετίας, αναμένεται να συνεχίσει την άνοδό του και να προβάλλει ως τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, παρά τη μικρή υποχώρησή τους στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Σταθεροί στα ποσοστά τους παραμένουν οι Πράσινοι του CDU.

Συνολικά, 16 κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 10.00 ώρα Ελλάδος. Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 21.00, ώρα Ελλάδος και οι πρώτες εκτιμήσεις θα δημοσιευθούν-λόγω της διαφοράς ώρας με τις Αζόρες Νήσους-μία ώρα αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου