Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Μετά τις διακοπές τα δύσκολα αρχίζουν και πάλι για τον Ομπάμα

ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ διακοπές πήγε φέτος ο Μπαράκ Ομπάμα και δύο φορές χρειάστηκε να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον- για την κηδεία του Έντουαρντ Κέννεντυ και τον επαναδιορισμό του Μπερνάνκι στη Fed. Οι διακοπές στο νησί Μάρθας Βίνγιαρντ ολοκληρώθηκαν και τώρα επέστρεψε στο Οβάλ Γραφείο έχοντας κατά νου ότι η δημοτικότητά του έχει πέσει. Και έτσι τώρα αρχίζουν (και πάλι) τα δύσκολα - με αιχμή την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας από το Κογκρέσο.

Ο Λευκός Οίκος κάποια στιγμή άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αποσύρει την πρόταση το σύστημα να ελέγχεται από το κράτος, προκειμένου να ξεπεράσει τις αντιδράσεις κάποιων Ρεπουμπλικανών. Έχει να αντιμετωπίσει και το θέμα του Αφγανιστάν καθώς μειώνεται σημαντικά η υποστήριξη στον πόλεμο που διεξάγεται εκεί, σχεδόν 8 χρόνια αφότου τα αμερικανικά στρατεύματα εισέβαλαν στη χώρα αυτή και ανέτρεψαν τους Ταλιμπάν. Η κυβέρνηση αυτόν τον μήνα θα αξιολογήσει την κατάσταση στο Αφγανιστάν, όπου ο Ομπάμα έχει στείλει άλλους 20.000

στρατιώτες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στους 68.000

- και με την προοπτική να σταλούν ακόμα περισσότερα στρατεύματα.

Το θέμα του Ιράκ
Ανησυχία υπάρχει και για το θέμα του Ιράκ, από το οποίο σε έναν χρόνο από σήμερα, βάσει σχεδίου της κυβέρνησης Μπους, θα έχουν αποσυρθεί όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες. Οι βομβιστικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί και η κυβέρνηση της χώρας κινδυνεύει να καταρρεύσει. Και άλλη μια καυτή ημερομηνία πλησιάζει: ο πρόεδρος Ομπάμα έχει θέσει τη 15η Σεπτεμβρίου ως διορία για να απαντήσει το Ιράν εάν θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να πιέσει την Τεχεράνη επιβάλλοντας διεθνείς κυρώσεις τις οποίες όμως δεν υποστήριξαν η Ρωσία επειδή φοβάται ότι θα χάσει κερδοφόρες εμπορικές συμφωνίες και η Κίνα επειδή εξαρτάται από το πετρέλαιο των Ιρανών.

Και μέσα σε όλα αυτά, ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι φθάνει στη Νέα Υόρκη για να πάρει μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, λίγες εβδομάδες αφότου υποδέχθηκε ως ήρωα στην Τρίπολη τον βομβιστή της πτήσης ΡanΑm 103 που ανατινάχθηκε πάνω από το Λόκερμπι. Στην απελευθέρωσή του από τις σκωτσέζικες φυλακές αντέδρασε εντονότατα η αμερικανική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου