Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Τρόμαξαν οι Νορβηγοί και ψήφισαν υπέρ του κράτους πρόνοιας

Επειτα από 16 χρόνια συνεχών εκλογικών ανατροπών οι πολίτες της Νορβηγίας αποφάσισαν, επιτέλους, να προσφέρουν δεύτερη κυβερνητική θητεία στον ίδιο πρωθυπουργό, τον ηγέτη των Εργατικών Γενς Στόλτενμπεργκ, επιβραβεύοντάς τον για την σε γενικές γραμμές επιτυχημένη, ως τώρα, αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Με καταμετρημένο το 99,9% των ψήφων τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στον «κοκκινοπράσινο» κυβερνητικό συνασπισμό της Κεντροαριστεράς (το Εργατικό, η Σοσιαλιστική Αριστερά και το Κεντρώο Κόμμα) εξασφάλισαν οριακή μεν, αλλά σίγουρη πλειοψηφία εδρών, σε μια από τις πιο «κλειστές» και διεκδικούμενες εκλογές των τελευταίων χρόνων.

Η Κεντροαριστερά κέρδισε 86 από τις 169 έδρες της νορβηγικής Βουλής έναντι 87 που κατείχε πριν από τέσσερα χρόνια, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι οι υποσχέσεις της δεξιάς αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα του Κόμματος της Προόδου και της αποκαλούμενης «Θάτσερ του Βορρά» Σιβ Γένσεν, για κύμα ιδιωτικοποιήσεων τρόμαξαν πολλούς Νορβηγούς.

Ανακοινώνοντας πανηγυρικά τη νίκη της παράταξής του ο 50χρονος κ. Στόλτενμπεργκ, ο πάλαι ποτέ «προτεζέ» της σπουδαίας κεντροαριστερής πολιτικού Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ, υποσχέθη κε στον νορβηγικό λαό να διατηρήσει την τρέχουσα οικονομική πολιτική του και να προστατεύσει το «σκανδιναβικό μοντέλο» κράτους πρόνοιας το οποίο απειλούνταν αμέσως σε περίπτωση εκλογής των αντιπάλων του.

Αντιμέτωπος με την κρίση ο νορβηγός πρωθυπουργός επέλεξε να ενισχύσει την απασχόληση και να διοχετεύσει μεγαλύτερο μέρος των πετρελαϊκών εσόδων της χώρας στην εγχώρια οικονομία αντί για «υπεράκτιες» επενδύσεις στο εξωτερικό. Το σχετικό κρατικό επενδυτικό fund της Νορβηγίας διαχειρίζεται πάνω από 400 δισ. δολάρια! Το αποτέλεσμα ήταν ότι περιορίστηκε το επίσημο ποσοστό ανεργίας μόλις στο 3% του εργατικού δυναμικού, ενώ η συνολική οικονομία προβλέπεται να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο (γίνεται λόγος για +2%) από του χρόνου, μετά την ήπια ύφεση της εφετινής χρονιάς. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως όλα θα παραμείνουν όπως ήταν μέχρι πρότινος. Ηδη οι πολιτικοί αναλυτές της χώρας εκτιμούν ότι ο ενισχυμένος κ. Στόλτενμπεργκ θα εκμεταλλευτεί τη νωπή λαϊκή εντολή για να προχωρήσει σε ριζική ανανέωση του υπουργικού συμβουλίου του, αρχίζοντας από το σημαντικότερο υπουργείο, αυτό του Πετρελαίου, στους διαδρόμους του οποίου αναμένεται να διεξαχθούν, ούτως ή άλλως, οι σημαντικότερες πολιτικοοικονομικές μάχες της επόμενης τετραετίας.

«Θύματα» του πετρελαίου
Το πετρελαϊκό «λόμπι» της Νορβηγίας, υπό την ηγεσία της γιγαντιαίας (ημι)κρατικής εταιρείας Statoil, πιέζει ασφυκτικά για την άμεση «αξιοποίηση» των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που «κρύβει» το υπέδαφος των παρθένων Νησιών Lofoten, στην Αρκτική Θάλασσα. Η Σοσιαλιστική Αριστερά είχε ως τώρα θέσει βέτο σε κάθε σχετική προσπάθεια, υποχρεώνοντας τους δύο κυβερνητικούς εταίρους της να «συμμορφωθούν». Στις προχθεσινές εκλογές όμως αποδυναμώθηκε σημαντικά, χάνοντας 4 από τις 15 έδρες που κατείχε στην περασμένη Βουλή. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επικρατέστερη υποψήφια για την καρέκλα του υπουργείου Πετρελαίου - και αντιπρόεδρος σήμερα του ΔΣ της Statoil...-, η δικηγόρος Μαρίτ Αρνσταντ του Κεντρώου Κόμματος, θα αναλάβει τη «βρώμικη» για το περιβάλλον δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου