Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

140 τα κρούσματα της νέας γρίπης

Εντείνεται η ανησυχία σε όλη τη χώρα για τη νέα γρίπη Α/Η1Ν1 μετά τα επιπλέον κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν το πρωί του Σαββάτου, ανεβάζοντας σε 140 τα περιστατικά στη χώρα μας.

Στη Θεσσαλονίκη, 15 τουρίστες από τις ΗΠΑ βρέθηκαν θετικοί και μεταξύ τους συμπεριλαμβάνεται και ο Έλληνας ξεναγός τους. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή είχαν βρεθεί θετικά τα 11 από τα 16 μέλη του συγκεκριμένου γκρουπ, ενώ το Σάββατο επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη της νόσου σε άλλα τέσσερα άτομα της ίδιας ομάδας. Η εν λόγω ομάδα έστειλε προς εξέταση συνολικά 16 περιστατικά, εκ των οποίων θετικά ήταν τα 15.

Επίσης, το Εργαστήριο Αναφοράς Νοτίου Ελλάδος επιβεβαίωσε δύο ακόμη κρούσματα της νόσου - πρόκειται για άτομα που είχαν επιστρέψει πρόσφατα από τη Μεγάλη Βρετανία.

Όσον αφορά στον τραυματιοφορέα του Σισμανόγλειου, η πηγή μόλυνσής του παραμένει άγνωστη, καθώς 21 νοσηλευτές και γιατροί που ήρθαν σε επαφή μαζί του βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό. Το νοσοκομείο, πάντως, θα παραμείνει εκτός εφημερίας για τις επόμενες ημέρες.

Καθησυχαστικός για το περιστατικό του τραυματιοφορέα εμφανίστηκε μέσω του ΑΝΤ1 ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Πάνος Ευσταθίου, ο οποίος δήλωσε πως ο 35χρονος εργαζόμενος στο Σισμανόγλειο μετέδωσε τον ιό μόνο σε μέλη της οικογένειάς του. Ο κ. Ευσταθίου γνωστοποίησε πως το Σισμανόγλειο θα λειτουργήσει και πάλι ως κέντρο αναφοράς του ιού σε 4-5 ημέρες.

Από τα 140 επιβεβαιωμένα περιστατικά, 52 έχουν ιαθεί πλήρως, ενώ για τους υπόλοιπους ασθενείς ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας. Σύμφωνα με το υπουργείο, η ροή των περιστατικών είναι υπό πλήρη έλεγχο. Παρά το γεγονός ότι η νέα γρίπη έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας με διαρκώς αυξανόμενο τον αριθμό των κρουσμάτων, εν τούτοις η συμπτωματολογία εξακολουθεί να είναι ήπια.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης των νοσοκομείων αναφοράς το ΥΥΚΑ/ΕΚΕΠΥ αποφάσισε την ενεργοποίηση του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ» ως νοσοκομείο αναφοράς ενηλίκων για τη νέα γρίπη Α/Η1Ν1.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Γιάννης Πιερουτσάκος προέβλεψε πανδημία το φθινόπωρο, ωστόσο τόνισε πως οι επιπτώσεις θα είναι μικρές, εάν οι εταιρίες προμηθεύσουν έγκαιρα το εμβόλιο κατά της γρίπης.

Σε δηλώσεις του επίσης στον ΑΝΤ1, ο διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Σισμανόγλειου Δημήτρης Καπατσώρης τόνισε ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται στη χώρα μας είναι αυστηρότατα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «δε νομίζω να γίνεται κάτι τέτοιο σε άλλη χώρα του κόσμου».

Νέα κρούσματα της γρίπης Α στην Κύπρο

Σε 83 ανέρχονται, την ίδια ώρα, τα κρούσματα της νέας γρίπης Α/Η1Ν1 στην Κύπρο, μετά τον εντοπισμό και την επιβεβαίωση 13 νέων κρουσμάτων. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, τα τέσσερα από τα 13 κρούσματα αφορούν Κυπρίους πολίτες.

Στην Κύπρο έχουν διερευνηθεί εργαστηριακά ως σήμερα συνολικά 181 άτομα που είχαν αναφέρει γριπώδη συνδρομή, εκ των οποίων τα 83 ήταν θετικά στη νόσο. Ωστόσο, οι αρχές της χώρας καθησυχάζουν, λέγοντας πως η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως και δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου