Oι χρηματιστηριακές αγορές της Κίνας και οι διεθνείς αγορές εμπορευμάτων αποδείχθηκαν οι πιο καυτές αγορές στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Χθες η χρηματιστηριακή αξία της Κίνας ξεπέρασε τα 3 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο. Ο δείκτης-βαρόμετρο για τις κινεζικές μετοχές, ο δείκτης Composite του χρηματιστηρίου της Σανγκάης, κατέγραψε κέρδη σχεδόν της τάξεως του 70% από τις αρχές του έτους, πραγματοποιώντας την καλύτερη απόδοση μεγάλης χρηματιστηριακής αγοράς σε όλον τον κόσμο για το 2009. Επίσης οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 41% στο δεύτερο τρίμηνο- άνοδος που ήταν η μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδος από το 1990- και διπλασιάστηκαν από 33,98 δολάρια το βαρέλι που ήταν στις αρχές του έτους, ενώ οι τιμές του χαλκού αυξήθηκαν κατά 62% από τις αρχές του έτους. Το κύριο σενάριο που τροφοδότησε το ράλι τόσο στις κινεζικές μετοχές όσο και στις αγορές εμπορευμάτων είναι το ίδιο: Η απρόσμενα ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας της Κίνας. Ο βιομηχανικός τομέας της Κίνας σημειώνει εντυπωσιακή επέκταση για τέταρτο κατά σειρά μήνα, με τον επίσημο δείκτη να αυξάνεται στο 53,2 τον Ιούνιο από 53,1 τον Μάιο. Τα επίπεδα πάνω από το 50 υποδηλώνουν την επέκταση. Οι επίσημοι δείκτες από τους βιομηχανικούς τομείς των ΗΠΑ και της Ευρώπης, παρά τη σημαντική ανάκαμψή τους, εξακολουθούν ακόμη και βρίσκονται κάτω από το 50, σε επίπεδα δηλαδή που υποδηλώνουν συρρίκνωση και όχι επέκταση. Επίσης υπάρχει ραγδαία ανάκαμψη στις πωλήσεις αυτοκινήτων και σε άλλους οικονομικούς δείκτες.
Σημειωτέον ότι η Παγκόσμια Τράπεζα στα μέσα Ιουνίου αναθεώρησε προς τα πάνω τις αναπτυξιακές προοπτικές της κινεζικής οικονομίας για το 2009. Τώρα προβλέπει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Κίνα θα είναι της τάξεως του 7,2% για το τρέχον έτος και όχι 6,5% που είχε προβλέψει τον Μάρτιο. Τη σημαντική διόρθωση των προβλέψεών τους οι οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας τη δικαιολογούν, αναφέροντας κυρίως τις «πολύ επεκτατικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές» που ακολουθεί το Πεκίνο. Αυτή ακριβώς η κυβερνητική πολιτική του Πεκίνου σε συνδυασμό με την αύξηση του δανεισμού έχουν πυροδοτήσει τον αγοραστικό πυρετό και στις αγορές εμπορευμάτων. Αλλά μετά το μεγαλειώδες πρώτο εξάμηνο για τις κινεζικές μετοχές και τα εμπορεύματα, οι επενδυτές αναρωτιούνται αν υπάρχει ακόμη περιθώριο ανόδου ή επίκειται η διόρθωσή τους. Είναι γεγονός ότι και οι δύο αγορές εξαρτώνται από το πόσο διατηρήσιμη θα αποδειχθεί η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα. Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ασφαλές να ποντάρουν οι επενδυτές στο αισιόδοξο σενάριο για την κινεζική οικονομία. Πάντως ο δείκτης Shanghai Composite ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο με την ίδια εξαιρετική φόρμα, ξεπερνώντας τις 3.000 μονάδες. Απέχει ωστόσο πολύ από τα ύψη των 6.092 μονάδων στα οποία είχε εκτιναχθεί τον Οκτώβριο του 2007 παρ΄ ότι, όπως και οι άλλοι οικονομικοί δείκτες της Κίνας, έχει ξεπεράσει όλες τις προσδοκίες. Η κυρία Τζινγκ Ούλριχ, επικεφαλής της JΡ Μorgan για τις κινεζικές αγορές, δήλωσε ότι το μετοχικό ράλι έχει καταπλήξει όλους και αναθεώρησε προς τα πάνω τον στόχο της για τον δείκτη Composite. Προβλέπει ότι θα φθάσει στις 3.200 μονάδες ως τα τέλη του έτους από τις 3.088,77 όπου έκλεισε χθες.
Πράγματι για την ώρα οι επενδυτές φαίνονται ενθουσιασμένοι παρά την επανάληψη και πάλι των αρχικών δημόσιων προσφορών. Η κινεζική κυβέρνηση από την πλευρά της φαίνεται να έχει εμπιστοσύνη ότι οι αγορές της είναι αρκετά ισχυρές ώστε να απορροφήσουν τους κραδασμούς από την πρώτη σούπερ δημόσια προσφορά της εταιρείας Sichuan Εxpressway με στόχο την άντληση κεφαλαίων ύψους τουλάχιστον 1,4 δισ. γουάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές είχαν ανεπισήμως απαγορευτεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Πάντως το πώς η αγορά θα χωνέψει μια έκδοση τέτοιου μεγέθους ενδεχομένως να δείξει αν το χρηματιστήριο της Σανγκάης θα έχει ένα δεύτερο εξάμηνο τόσο καλό όσο ήταν το πρώτο.
Η διατήρηση του τρελού αγοραστικού ενδιαφέροντος των Κινέζων για τα εμπορεύματα και οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό θα κρίνουν την πορεία των αγορών εμπορευμάτων. Οι αυξανόμενες τιμές στο πετρέλαιο και στα τρόφιμα έχουν πυροδοτήσει τις πληθωριστικές ανησυχίες, με συνέπεια οι επενδυτές να αγοράζουν εμπορεύματα προκειμένου να εξασφαλιστούν από τον κίνδυνο του πληθωρισμού. Ωστόσο η ασφαλέστερη αγορά κατά του πληθωρισμού, ο χρυσός, δεν κινήθηκε κατακόρυφα ανοδικά όπως οι αγορές των άλλων εμπορευμάτων, ενδεχομένως εξαιτίας του ότι δεν είχε καταρρεύσει τόσο από τα ύψη του 2008.
Επισημαίνεται ωστόσο ότι παραμένει η αβεβαιότητα για το πότε θα ξεκινήσει η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και το πόσο ισχυρή θα είναι. Ηδη τα απρόσμενα αρνητικά στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία έπληξαν τις ελπίδες για επικείμενη ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομία του κόσμου, της αμερικανικής, έφεραν τα πάνω κάτω στις αγορές εμπορευμάτων. Επιπλέον οι τιμές των εμπορευμάτων, έχοντας ανεβεί πάρα πολύ και σε σύντομο χρονικό διάστημα, παραμένουν ευάλωτες σε μια διόρθωση.
Ηandelsblatt προς Παπανδρέου: «Προχωρήστε σε στάση πληρωμών»
-
«Με μεγάλο σεβασμό παρακολουθεί ο δυτικός κόσμος τις προσπάθειές σας να
αντιμετωπίσετε την κρίση χρέους. Κανένα άλλο δημοκρατικό κράτος δεν
κατάφερε σε και...
Πριν από 13 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου