Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο

Από σήμερα 1η Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή η απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Από σήμερα ξεκινά ωστόσο και η δοκιμασία των μέτρων που έχουν ληφθεί για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Οι παραβάτες της απαγόρευσης απειλούνται με τσουχτερά πρόστιμα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, για ένα μήνα θα γίνονται μόνο συστάσεις και δεν θα επιβάλλονται ποινές.

Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας την Τετάρτη το πρωί στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, κάλεσε όλους τους πολίτες να εφαρμόσουν το νόμο.

Δεν είναι αστυνομικά μέτρα, αλλά θέμα συνείδησης και επιλογής των πολιτών, τόνισε ο υπουργός Υγείας, και πρόσθεσε ότι αυτή τη φορά έχουμε μαζί μας και τους καπνιστές. Οι ρυθμίσεις χτυπούν το κάπνισμα και όχι τους καπνιστές.

Στις αιτιάσεις δημαρχών και καταστηματαρχών ότι οι υπηρεσίες είναι ανέτοιμες, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα ορόσημο. Υπογράμμισε όμως ότι το μέτρο εφαρμόζεται από σήμερα, 1η Ιουλίου. Όσα μαγαζιά δεν έχουν πάρει το ειδικό σήμα, θεωρούνται αυτομάτως μη καπνιζόντων.

Ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε επίσης ότι εάν αν έσα σε αυτό το εξάμηνο κάποιοι επιχειρήσουν να εκτρέψουν και να παρακάμψουν το νόμο, τότε η πολιτεία θα αναλάβει την ευθύνη της από 1ης Ιανουαρίου και θα προχωρήσει σε γενική απαγόρευση. Για ένα μήνα, πάντως, εκτιμά ότι αντί για πρόστιμα θα γίνονται συστάσεις.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας έκρινε θετικά την πρόταση του ραδιοφώνου του ΑΝΤ1 να καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία τα προγράμματα απεξάρτησης των καπνιστών. Την πρόταση αυτή έχει αποδεχθεί και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Με την πρόταση του ΑΝΤ1 συμφώνησε και ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, Γιώργος Κουτρουμάνης, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να δούμε και το οικονομικό κομμάτι, καθώς δεν υπάρχει σχετική μελέτη. Ο ίδιος πάντως εκτίμησε ότι σε βάθος χρόνου, αν μειωθεί το κάπνισμα, τα ταμεία θα έχουν οφέλη.

Θετικά έκρινε τα μέτρα κατά του καπνίσματος, ο καθηγητής καρδιολογίας και πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Ωστόσο, εκτίμησε ότι η εφαρμογή τους δεν θα είναι όπως αναμένεται, επειδή ο νόμος αφήνει παραθυράκια. Ο ίδιος τόνισε πως θεωρεί ότι τα μέτρα θα κριθούν από τον Οκτώβριο, ενώ ανέφερε ότι η απαγόρευση δεν είναι μόνο η προστασία του μη καπνιστή, αλλά είναι μάθημα κοινωνικό, μάθημα παιδείας.

Ανοχή από την Πολιτεία και μεταβατικότητα στην εφαρμογή των μέτρων, ζήτησε ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, πρόεδρος και της ΚΕΔΚΕ, έχει ήδη ζητήσει τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεσμών για τυχόν ασάφειες και κενά σχετικά με την υπουργική απόφαση.

Οι καταστηματάρχες, που θα δημιουργήσουν χώρους για καπνίζοντες, πρέπει να απευθυνθούν σε Δήμους και Νομαρχίες για την τροποποίηση της άδειά τους και για να εφοδιαστούν με το ειδικό σήμα. Όμως, υποστηρίζουν ότι αυτά τα ειδικά σήματα άρχισαν να διανέμονται μόλις πριν από δύο ημέρες.

Βάσει του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος, καταστήματα μέχρι 70 τετραγωνικά μέτρα θα πρέπει να λειτουργούν είτε ως χώροι καπνιζόντων είτε ως χώροι μη καπνιζόντων. Στα μεγαλύτερα καταστήματα προβλέπεται η δημιουργία χώρων καπνιζόντων έως το 30% του εμβαδού του καταστήματος, πλήρως διαχωρισμένοι, με ειδικά φίλτρα εξαερισμού και χωριστή είσοδο. Επίσης, το γυάλινο διαχωριστικό που προβλέπεται για καταστήματα άνω των 300 τ.μ., το οποίο ενώ αρχικά θα έπρεπε να φτάνει μέχρι την οροφή του καταστήματος, τελικά «έπεσε» στα 2 μέτρα.

Επίσης, στους χώρους καπνιζόντων θα απαγορεύεται η είσοδος σε παιδιά και νέους ηλικίας έως και 18 ετών, ακόμα και εάν συνοδεύονται από τους γονείς τους.

Από την απαγόρευση του νόμου εξαιρούνται τα ψυχιατρικά ιδρύματα και οι μονάδες ψυχικής υγείας, για τους ασθενείς και μετά από γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού. Παράλληλα, το υπουργείο «άναψε» το πράσινο φως ώστε να επιτρέπεται το κάπνισμα σε πλοία και τρένα, όπου αρχικώς ο νόμος όριζε πλήρη απαγόρευση.

Τα πρόστιμα στην περίπτωση μη συμμόρφωσης, για τα καταστήματα ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ, ενώ στους καταναλωτές από 50 ευρώ ως 500 ευρώ. Τα πρόστιμα θα επιβάλλονται από τη Δημοτική Αστυνομία, όπως κάνει για την παράνομη στάθμευση. Οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν πιθανές παραβάσεις του νόμου στον ειδικό τετραψήφιο αριθμό «1142».

Ας σημειωθεί ότι το κάπνισμα έχουν κόψει μέχρι σήμερα 10 χώρες της ΕΕ, με τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία να εφαρμόζουν τις αυστηρότερες διατάξεις. Υπέρ της απαγόρευσης του τσιγάρου στους κλειστούς χώρος εργασίας τάσσεται το 84% των πολιτών της γηραιάς ηπείρου, σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρόμετρου. Μάλιστα, 6 στους 10 ερωτηθέντες λένε όχι στο κάπνισμα και στα μπαρ.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, έπειτα από εκτενείς διαβουλεύσεις, πρόταση σύστασης του Συμβουλίου που καλεί τα κράτη μέλη να θεσπίσουν νομοθετικές διατάξεις για την προστασία των πολιτών τους από την έκθεση στον καπνό, έως το 2012.

Το κάπνισμα εξακολουθεί να αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία πρόωρου θανάτου και νόσων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, 79.000 ενήλικες, μεταξύ των οποίων 19.000 μη καπνιστές, πέθαναν το 2002 εξ αιτίας της έκθεσης τους στον καπνό στο σπίτι (72.000) και στο χώρο εργασίας τους (7.300) στην ΕΕ-25.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου