Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Αλαβάνος: «Δεν έχω ξαναδεί τόσο κοιμισμένη κυβέρνηση»

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο για ενδοομιλικές συναλλαγές και το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Την «κυβερνητική επιμονή» να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις επιταγές του Συμφώνου Σταθερότητας, κατήγγειλε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, εκτιμώντας πως οι «φοροεπιδρομές» αποτελούν αποτέλεσμα της διαπραγματευτικής αδράνειας της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η πηγή του προβλήματός μας, είναι οι υποχρεώσεις μας απέναντι στο Σύμφωνο», υποστήριξε ο κ. Αλαβάνος και πρόσθεσε: «Δεν έχω ξαναδεί τόσο κοιμισμένη κυβέρνηση. Εδώ έχει γίνει φόβητρο το όνομα Αλμούνια. Γιατί δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση στη διαδικασία επιλογής της νέας Κομισιόν; Γιατί έδωσε τη συναίνεσή της για τον κ. Μπαρόζο; Τι είναι ο Μπαρόζο; Κανένας φιλέλληνας; Κανείς συγγενής σας; Κατάλαβε τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν χώρες με δομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα; Γιατί δεν θέτει την προοπτική μιας άλλης λειτουργίας της Ε.Ε., ή αυτό που πιστεύουμε εμείς - την κατάρρευση του συμφώνου σταθερότητας; Πού είναι ο πρωθυπουργός; Γιατί δεν πηγαίνει στις Συνόδους Κορυφής; Πού είναι ο υπουργός Οικονομίας; Ακόμα και ο κ. Σαρκοζί κατάφερε να μειωθεί ο ΦΠΑ στα εστιατόρια. Εμείς δεν ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε;», αναρωτήθηκε.

Σχολιάζοντας τα μέτρα για τους ημιυπαίθριους χώρους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε πως για την κυβέρνηση, «ούτε περιβάλλον υπάρχει, ούτε φαινόμενο θερμοκηπίου, ή πολεοδομία. Τα υποτάσσετε όλα στα τριάκοντα αργύρια στον κ. Αλμούνια και λέτε στον πολίτη: «Λάδωσε το κράτος για να κλείσει τα μάτια στην αυθαιρεσία σου"».

Αναφερόμενος, τέλος, στην ουσία του νομοσχεδίου, το οποίο στοχεύει -συν τοις άλλοις- στο να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή, μέσω σχέσεων εταιρειών του ίδιου ομίλου, που εδρεύουν σε διαφορετικές χώρες, ο κ. Αλαβάνος σημείωσε πως «οι ενδοομιλικές συναλλαγές σημαίνουν στην πράξη να παίρνει ο κόσμος το γάλα, ή τα σαπούνια, σε διπλάσια τιμή απ' ό,τι πουλιούνται στο Βερολίνο, από την ίδια εταιρεία και αλυσίδα. Εσείς βλέπετε μόνον φορολογικά το θέμα και δεν ενδιαφέρεστε, που αντιμετωπίζονται οι Έλληνες καταναλωτές, ως οι ηλίθιοι της ΕΕ. Από το 1994 έχει ψηφιστεί σχετικός νόμος, αλλά έχουμε ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών. Αφήνετε απ' έξω και τις υπεράκτιες εταιρείες», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι, σε σχέση με το Σύμφωνο Σταθερότητας, και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, είχε εκτιμήσει πως «η κυβέρνηση καλλιεργεί την ψευδαίσθηση» πως είναι δυνατόν να εκπληρωθεί ο στόχος για προσαρμογή του ελλείμματος στο 3% έως 3,7% του ΑΕΠ, την ώρα μάλιστα που τη δυνατότητα αυτή αμφισβητεί και ο πρώην υπουργός, Γ. Αλογοσκούφης.

«Με το ψεύδος αυτό, καθηλώνεται η εθνική παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα», είχε αναφέρει ο κ. Βενιζέλος.

Εναντίον της «χαλάρωσης» σε σχέση με τους στόχους του Συμφώνου, τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο συνεπάγεται για την Ελλάδα, διόγκωση του ελλείμματος.

«Η χαλάρωση θα ήταν νοητή, ως επιχειρηματολογία, για χώρες με χαμηλό χρέος και μεγάλες δυνατότητες δανεισμού. Η χώρα μας, αντιθέτως, έχει περιέλθει στην κατάσταση αυτή, λόγω της διαμόρφωσης του δημοσίου χρέους. Όλα αυτά τα χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα δυσλειτουργικό, σπάταλο, διεφθαρμένο κράτος, που η κυβέρνηση της ΝΔ ανέχθηκε αν δεν εξέθρεψε κιόλας. Αυτό δημιουργεί το δημοσιονομικό πρόβλημα», υποστήριξε ο αγοριτής του ΛΑΟΣ.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, σημείωσε πως «δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, όταν το δημόσιο έλλειμμα έκλεισε στο 5% του ΑΕΠ το 2008».

«Ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, που ήταν επί σειρά ετών υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, τα είπε σωστά σε εσάς σε πρόσφατη συνέντευξή του. Προτιμά, λέει, την πειθαρχία του Συμφώνου για να υπάρχει μια νοικοκυρεμένη οικονομία, παρά να δει τη χώρα μας να κατασπαράσσεται από τη διεθνή τοκογλυφία, στο όνομα μια αριστερής φιλολαϊκής αφέλειας», κατέληξε ο υπουργός.

Αλ. Αλαβάνος για Γραμματικό

Την απόσυρση των ΜΑΤ από το Γραμματικό ζήτησε σήμερα στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, χαρακτηρίζοντας τις αντιδράσεις των κατοίκων, «δικαιολογημένες».

«Η κυβέρνηση δεν προχώρησε στη δέσμευσή της για ένα άλλο σύστημα επεξεργασίας των αποβλήτων, με ανάκτηση στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, λιπασματοποίηση και βιολογική επεξεργασία των αποβλήτων, που θα άφηνε ένα πολύ μικρό υπόλειμμα για να ενταφιαστεί στους ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα η Ε.Ε. να διακόψει τις χρηματοδοτήσεις για το Γραμματικό. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να χρησιμοποιεί δυνάμεις βίας, καταστολής και αυταρχισμού ενάντια στις τοπικές κοινωνίες, τη στιγμή που έχει απόλυτα άδικο», υποστήριξε ο κ. Αλαβάνος και κατέληξε:

«Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει τα ΜΑΤ. Να προχωρήσει σε ένα σαφές και πολύ σύντομο χρονοδιάγραμμα, σχετικά με όλες τις υποδομές, που πρέπει να γίνουν για ένα νέο σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων και στη βάση αυτών να γίνουν ενέργειες, οι οποίες δεν θα συναντούν μια τέτοια δικαιολογημένη αντίδραση στις τοπικές κοινωνίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου