Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Μέτωπα φωτιάς στη Ζάκυνθο

Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες έδιναν στη Ζάκυνθο πυροσβέστες και κάτοικοι, σε τέσσερα μέτωπα πυρκαγιών στον δήμο Ελατίων.

Σήμερα το πρωί, οι φωτιές στις Ορθωνιές, στην Εξωχώρα και στην περιοχή Κυλιόμενου έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, κατασβήστηκε το μέτωπο της φωτιάς στην Αγία Θέκλα.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι από τις φωτιές έχουν καεί 900 στρέμματα πευκοδάσους και χαμηλής βλάστησης, ενώ έκανε λόγο για εγκληματικές πράξεις που προκαλούν ανεπανόρθωτες ζημιές στο περιβάλλον. Το νησί, είπε χαρακτηριστικά, έχει μπει στο μάτι εγκληματιών.

Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει εκδώσει από την Κυριακή, προειδοποίηση για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, σήμερα στην Ανατολική Αττική, την Θεσσαλονίκη, την Χαλκιδική, την Μαγνησία, την Εύβοια, την Σάμο και τη Χίο.

Η ΓΓΠΠ ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων, που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

-να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

-να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση, που αντιληφθούν πυρκαγιά.

-να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου