Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Συγκλονίζει η επιζήσασα του Airbus Α310

Το 14χρονο κορίτσι που επέζησε της συντριβής του Airbus Α310 της εταιρείας Yemenia είπε στον πατέρα του ότι το δυστύχημα συνέβη ξαφνικά και ότι άκουσε και άλλους επιβάτες να είναι ζωντανοί μέσα στο νερό, όπως μετέδωσε το γαλλικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

«Όλα σκοτείνιασαν και αρχίσαμε να πέφτουμε», είπε η Μπαχία Μπακάρι στον πατέρα της, τον Κάσιμ Μπακάρι, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, όπως δήλωσε ο τελευταίος στο σταθμό.

Στη συνέχεια βρέθηκε στο νερό μαζί με άλλους επιζώντες. «Άκουγα ανθρώπους να μιλούν γύρω μου στο σκοτάδι», είπε, και πρόσθεσε «Και έπειτα από λίγο δεν άκουγα κανέναν. Απλώς κρατιόμουνα».

Το κορίτσι βρέθηκε να επιπλέει γαντζωμένο από συντρίμμια του αεροπλάνου και είναι ο μοναδικός επιζών από τους 153 ανθρώπους που επέβαιναν στο αεροπλάνο που συνετρίβη στα ανοικτά των νησιών Κομόρος. Η μητέρα της, η οποία ταξίδευε μαζί της, είναι αγνοούμενη και πιστεύεται πως είναι νεκρή.

Εν τω μεταξύ, το αεροσκάφος της Yemenia Airways δεν εξέπεμψε «σήμα κινδύνου», αλλά ούτε ανέφερε ο πιλότος του μηχανική βλάβη στα συστήματα του, πριν συντριβεί κοντά στις Κομόρες νήσους, δήλωσε αξιωματούχος της αεροπορικής εταιρείας.

Νωρίτερα, την Τετάρτη είχε γίνει γνωστό ότι ένα από τα μαύρα κουτιά του Airbus A310 της εταιρείας Yemenia που βυθίστηκε ανοιχτά των νησιών Κομόρος, εντοπίστηκε την Τρίτη το απόγευμα και η επιχείρηση για την ανάσυρση του ξεκινά την Τετάρτη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γάλλου υπουργού Συνεργασίας Αλέν Ζουαντέ.

«Το σήμα του μαύρου κουτιού εντοπίστηκε χθες (Τρίτη) στις 16:30 τοπική ώρα (15:30 ώρα Ελλάδας) από αναγνωριστικά αεροσκάφη, περίπου 40 χιλιόμετρα από τις ακτές της Μεγάλης Κομόρας», εξήγησε ο κ. Ζουαντέ που βρίσκεται επί τόπου.

Ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι το δυστύχημα οφείλεται στις άσχημες καιρικές συνθήκες, προσθέτοντας ωστόσο ότι το αεροσκάφος «δεν ήταν σε καλή κατάσταση» και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα μαύρα κουτιά «θα αποκαλύψουν την αλήθεια».

Παράλληλα, ο Γάλλος υφυπουργός Συνεργασίας Αλέν Ζουαντέ διέψευσε μιλώντας στο ραδιοσταθμό France Info, ότι βρέθηκε και δεύτερος επιζών της συντριβής του Airbus Α310 της εταιρείας Yemenia. «Θέλω να διαψεύσω αυτή την πληροφορία (...) Είναι ψευδής πληροφορία», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός, ο οποίος βρίσκεται στο Μορονί για να βοηθήσει στο συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης με τις αρχές των νησιών Κομόρος. Υπάρχει «μόνο μία διασωθείσα και όχι δύο», δήλωσε.

Η διάψευση ήλθε αφότου νοσοκομειακές πηγές ανακοίνωσαν πως οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου Ελ Μααρούφ στο Μορονί τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού για να δεχθούν άλλον ένα επιζήσαντα του δυστυχήματος, εκτός της 14χρονης Μπαχία Μπακαρί που βρέθηκε ζωντανή την Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, αποζημίωση ύψους τουλάχιστον 20.000 ευρώ ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει η εταιρεία Yemenia στις οικογένειες των θυμάτων του Airbus A310. «Θα καταβάλουμε την πρώτη δόση των 20.000 ευρώ στις οικογένειες κάθε θύματος του ατυχήματος» δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Αμπντέλ Χάλεκ Αλ-Κάντι, κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στην Σαναά, χωρίς να διευκρινίζει πότε ακριβώς θα καταβληθούν τα χρήματα.

Ο πρόεδρος της Yemenia Airways Αμπντούλ-Χαλέκ Αλ-Κάντι έκανε την ανακοίνωση αυτή σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά. Ο Αλ-Κάντι διευκρίνισε πως τα 20.000 ευρώ είναι μια προκαταβολή από τα χρήματα που θα λάβουν οι οικογένειες ως αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εταιρείες και η καταβολή τους δεν συνιστά παραδοχή κάποιου σφάλματος εκ μέρους της εταιρείας.

Τα προβλήματα στο αεροπλάνο, τα οποία είχαν εντοπιστεί από τις γαλλικές αεροπορικές αρχές το 2007 και εξαιτίας τους είχαν απαγορευτεί οι πτήσεις του αεροπλάνου στο γαλλικό εναέριο χώρο, ήταν «επιφανειακά», υποστήριξε.

Την Τρίτη, ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών, Ντομινίκ Μπισερό, υπενθύμισε ότι το μοιραίο αεροσκάφος, ηλικίας 19 ετών, είχε «αποκλειστεί» από το γαλλικό έδαφος «εδώ και μερικά χρόνια (...) γιατί θεωρήσαμε ότι παρουσίαζε αρκετές δυσλειτουργίες στα συστήματά του».

Η αεροπορική εταιρεία Yemenia από την πλευρά της εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «εφαρμόζει αυστηρή πολιτική προκειμένου τα αεροσκάφη της να είναι σε άριστη κατάσταση και ότι διασφαλίζει την τακτική συντήρησή τους, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές που εφαρμόζουν όλες οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες». Η εταιρεία κατήγγειλε «τις ψευδείς πληροφορίες και τις υποθέσεις για τεχνικά προβλήματα» του αεροσκάφους, διαβεβαιώνοντας ότι «η ασφάλεια των επιβατών είναι η πρώτη προτεραιότητα στις πτήσεις της».

Παράλληλα, την Τετάρτη το πρωί, στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού, νεαροί Γάλλοι που έλκουν την καταγωγή τους από τα νησιά Κομόρος εμπόδισαν την επιβίβαση σε πτήση της Yemenia με προορισμό τη Σαναά και ενδιάμεσο σταθμό τη Μασαλία, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις «άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες η εταιρεία τούς αναγκάζει να πετούν, από τη στιγμή που βγουν από την Ευρώπη».

Η Yemenia έχει τεθεί υπό επιτήρηση από την ΕΕ, καθώς η Κομισιόν είχε διαπιστώσει τον Ιούλιο του 2008 «ελλείψεις» σε ορισμένους κανονισμούς ασφαλείας. Πάντως, τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία δεν έχει εμπλακεί σε σημαντικά περιστατικά, παρά το γεγονός ότι είναι ο εθνικός αερομεταφορέας ενός από τα φτωχότερα κράτη του πλανήτη.

Η Γαλλία πρόκειται να «αγωνισθεί με τους Ευρωπαίους σε παγκόσμιο επίπεδο» για να βελτιωθεί η ασφάλεια των εναέριων μεταφορών, προκειμένου κανείς να μην ταξιδεύει πλέον με «αεροσκάφη ερείπια», τόνισε ο γάλλος υφυπουργός Μεταφορών Ντομνίκ Μπουσρώ.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος στις Κομόρες Ίντι Ναντχόιμ επέπληξε τη Γαλλία διότι δεν είχε ενημερώσει το Μορόνι για την κατάσταση του Α310 της Yemenia, καθώς αυτό δεν επιτρεπόταν να εισέλθει στους γαλλικούς αιθέρες.

Υπενθυμίζεται ότι το Α310- 300 της Yemenia Air είχε απαγορευθεί να εκτελεί πτήσεις στην Γαλλία λόγω «παρατυπιών», που είχε εμφανίσει εδώ και αρκετά χρόνια. Το αεροπλάνο είχε αναχωρήσει από το παρισινό αεροδρόμιο Ρουασί με προορισμό τη Σαναά, με ενδιάμεση στάση στη Μασσαλία. Από την Υεμένη συνέχισε το ταξίδι του για το Μορονί όπου αναμενόταν να φτάσει στις 2 τα ξημερώματα σήμερα (ώρα Ελλάδας). Πηγή του παρισινού αεροδρομίου ανέφερε ότι χάθηκε από τα ραντάρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου