Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Διχάζει η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ

«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μέχρι την ανάκαμψη. Ακολουθούμε όμως τον σωστό δρόμο;». Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα κατά την παρουσίαση των μέτρων για την ενίσχυση της εποπτείας του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Την ίδια δήλωση είχε κάνει κι όταν είχε δεσμευτεί για τη δημιουργία ή για τη διατήρηση 600.000 θέσεων εργασίας εντός του επόμενου τριμήνου.

Ουσιαστικά στους δύο αυτούς άξονες θα στηριχτεί η προσπάθεια για την έξοδο της αμερικανικής οικονομίας: στην εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα που έχει υποστεί απώλειες δισ. δολαρίων και στη στήριξη της αμερικανικής αγοράς εργασίας από την οποία έχουν χαθεί 6 εκατ. θέσεις εργασίας από τον Δεκέμβριο του 2007.

Όμως, παρά την αισιοδοξία δεν λείπουν και εκείνοι οι οποίοι θεωρούν ότι η ανάκαμψη αργεί. Το πρόβλημα για την οικονομία των ΗΠΑ είναι ότι οι ισχυροί τροφοδότες της, οι Κινέζοι και οι Ρώσοι, αρχίζουν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτήν.

Ειδικότερα, οι αισιόδοξοι αναλυτές εστιάζουν στο γεγονός ότι τα περίπου 3 τρισ. δολάρια που έχει δώσει η αμερικανική κυβέρνηση για την άμεση ή έμμεση στήριξη της οικονομίας και των τραπεζών θα αρχίσουν να έχουν απτά αποτελέσματα. Μάλιστα, θεωρούν ότι τα κρατικά πακέτα θα καταφέρουν να αντιστρέψουν την πτώση της ιδιωτικής ζήτησης, λειτουργώντας σε συνδυασμό με τα προγράμματα για την τόνωση της απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου