Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Νέα μακάβρια ανακάλυψη στο Μεξικό

Αστυνομικοί ανακάλυψαν τις απανθρακωμένες σορούς 14 ανθρώπων σε μαζικό τάφο στο κεντρικό Μεξικό, θύματα εκτελεστών των δικτυωμένων, πολυπλόκαμων καρτέλ που μάχονται για τις οδούς διαμετακομιδής ναρκωτικών από τη Νότια Αμερική στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέφεραν οι αρχές την Τετάρτη.

Στρατιώτες και αστυνομικοί ανακάλυψαν υπολείμματα σορών --κόκαλα και απανθρακωμένες σάρκες-- έξω από κρησφύγετο λαθρεμπόρων ναρκωτικών όπου έκαναν έφοδο, την περασμένη εβδομάδα, στην πόλη Απάσεο ελ Άλτο, στο άλλοτε ήσυχο διοικητικό διαμέρισμα Γκουαναχουάτο.

Στην έφοδο εκείνη, οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν δεχτεί πυρά και ανταπέδωσαν, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους που οι αρχές ανακοίνωσαν πως εργάζονταν για την ομάδα εκτελεστών του καρτέλ του Κόλπου, τους διαβόητους Zetas.

Οι Σέτας είναι μια εξαιρετικά σκληρή ομάδα φονιάδων, την οποία σχημάτισαν πρώην στελέχη ομώνυμης μονάδας των ειδικών δυνάμεων του στρατού που είχαν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ, πριν αποστάτησουν και πάνε να δουλέψουν για τους λαθρέμπορους ναρκωτικών.

"Βρήκαμε υπολείμματα 14 σορών που είχαν ταφεί στον κήπο του κρησφύγετου και πιστεύουμε ότι είχαν δολοφονηθεί από τους Σέτας", είπε εκπρόσωπος των αρχών στο Γκουαναχουάτο.

Ο πόλεμος των συμμοριών που διεκδικούν μεγαλύτερο μέρος από τα κέρδη του λαθρεμπορίου ναρκωτικών --πιστεύεται ότι φθάνουν τα 40 δις δολάρια το χρόνο-- μετακινείται και προς τα ενδότερα του Μεξικού. Το καρτέλ του Κόλπου, κατά αξιωματούχους, εμπλέκεται σε σκληρή σύγκρουση με τη συμμορία La Familia ("Η οικογένεια") για τον έλεγχο της περιοχής.

Ασαφές παραμένει ποιες επιπτώσεις θα έχει ο συνεχιζόμενος "πόλεμος κατά των ναρκωτικών" που έχει κηρύξει ο πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν στις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου