Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Φορολογικές ελαφρύνσεις για στεγαστικά δάνεια

Μετά τα μέτρα που ελήφθησαν για την τόνωση της αγοράς αυτοκινήτων, η κυβέρνηση επικεντρώνεται τώρα στον κλάδο της οικοδομής και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει ευνοϊκά μέτρα για αγοραστές κατοικιών και κατασκευαστές.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι πρόσφατα στο οικονομικό επιτελείο δεν υπήρχε καμία σκέψη για παρεμβάσεις στην οικοδομή θεωρώντας ότι είναι μια καλή ευκαιρία να ομαλοποιηθεί η αγορά και να αμβλυνθούν οι στρεβλώσεις που είχαν δημιουργεί από τη μεγάλη ζήτηση τα τελευταία χρόνια αλλά και την αθρόα χορήγηση στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες. Μάλιστα ανώτερο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου υποστήριζε ότι μόνο αν οι κατασκευαστές ρίξουν τις τιμές των ακινήτων θα τονωθεί η αγορά. Ομως, η ύφεση που πλήττει τον οικοδομικό κλάδο στο οποίο απασχολούνται σήμερα περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι υποχρεώνει τώρα την κυβέρνηση να αλλάξει πορεία πλεύσης προωθώντας μέτρα όπως:

1. Χορήγηση επιπλέον κινήτρων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με στεγαστικό δάνειο. Αυξάνεται από 20% στο 30% ή ενδεχομένως και στο 40% το ποσοστό των τόκων που θα εκπίπτει από τον φόρο.

Το μέτρο αυτό, θα εφαρμοστεί μόνο για τα νέα στεγαστικά δάνεια. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, για δάνεια που έχουν συναφθεί από 1.1.2003 και μετά αφαιρείται από τον φόρο το 20% των τόκων μέχρι 120 τ.μ. επιφάνεια κατοικίας και μέχρι 200.000 ευρώ δάνειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων είχε πέσει η πρόταση να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της συγκεκριμένης φοροαπαλλαγής και να επανέλθει η έκπτωση των τόκων πρώτης κατοικίας από το εισόδημα του φορολογούμενου όπως ισχύει για τα δάνεια που έχουν συναφθεί πριν από το 2003. Ομως η πρόταση αυτή απορρίφθηκε, καθώς θα ευνοούσε τα υψηλά εισοδήματα. Επίσης υπάρχουν εισηγήσεις να υπάρξουν φοροεκπτώσεις και για όσους αποκτούν δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία με στεγαστικό δάνειο.

2. Μείωση του κόστους έκδοσης οικοδομικών αδειών.

3. Δημιουργία ειδικών προγραμμάτων χρηματοδοτικής στήριξης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο της οικοδομής.

4. Μείωση κατά 50% του φόρου μεταβίβασης για περιορισμένο όμως χρονικό διάστημα για όσους αγοράζουν μεταχειρισμένη κατοικία.

Σήμερα ο φόρος ανέρχεται σε 9% και 11% και επιβάλλεται στα μεταχειρισμένα ακίνητα και την πρώτη κατοικία επιφάνειας άνω των 200 τ.μ. Σημειώνεται ότι η αγορά πρώτης κατοικίας απαλλάσσεται από τον φόρο μεταβίβασης εφόσον η επιφάνειά της είναι μέχρι 200 τ.μ. Η αγορά νέοδμητου ακινήτου (οικοδομική άδεια μετά την 1-1-2006) που δεν αποτελεί πρώτη κατοικία επιβαρύνεται με ΦΠΑ 19%. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και η πρόταση μείωσης του ΦΠΑ.

5. Εντάξεις - εξπρές νέων περιοχών στο σχέδιο πόλης. Με την ένταξη νέων περιοχών στο σχέδιο πόλης αναμένεται να αυξηθεί η προσφορά γης. Το κόστος για τους κατασκευαστές θα είναι μικρότερο αφού θα αγοράζουν οικόπεδα σε χαμηλότερες τιμές και θα δίνουν μικρότερη αντιπαροχή.

6. Αν και οι κατασκευαστές ζητούν απαλλαγή από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων για τα αδιάθετα κτίσματα των οικοδομικών εταιρειών στο υπουργείο σκέφτονται να διατηρήσουν τον φόρο ως μέσο πίεσης προς τους κατασκευαστές να μην κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα ακίνητα σε υψηλές τιμές.

Η οικοδομική δραστηριότητα το 2008 σημείωσε «βουτιά» 15,4%, ενώ η πτώση είναι ακόμη μεγαλύτερη το Ιανουάριο του 2009 καθώς έφθασε στο 22,5%. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων το 2008, οι πλήρως απασχολούμενοι στον κλάδο ήταν λιγότεροι κατά περίπου 30% σε σχέση με το 2007, ενώ το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το τρέχον έτος, με αποτέλεσμα να χαθούν τουλάχιστον 120.000 θέσεις εργασίας.

Παράδειγμα
Μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ σχεδιάζει να αγοράσει πρώτη κατοικία 120 τ.μ, με στεγαστικό δάνειο 200.000 ευρώ.

Για το δάνειο αυτό, θα καταβάλλει δεδουλευμένους τόκους 12.000 ευρώ ετησίως. Ο φόρος που αναλογεί στο εισόδημα των 40.000 ευρώ ανέρχεται σε 8.000 ευρώ, ο οποίος μειώνεται λόγω των τόκων του στεγαστικού δανείου που καταβάλλει ο φορολογούμενος.

Με το σημερινό καθεστώς (εκπίπτει το 20% των δεδουλευμένων τόκων) ο φόρος μειώνεται κατά 2.400 ευρώ (12.000 Χ 20%) και συνολικά διαμορφώνεται σε 5.600 ευρώ (8.000 - 2.400 ευρώ).

Με αύξηση του ποσοστού στο 30% ο φόρος μειώνεται κατά 3.600 ευρώ (12.000 Χ 30%) και διαμορφώνεται σε 4.400 ευρώ (8.000 - 3.600 ευρώ).

Με αύξηση του ποσοστού στο 40% ο φόρος μειώνεται κατά 4.800 ευρώ (12.000 Χ 40%) και διαμορφώνεται σε 3.200 ευρώ (8.000 - 4.800 ευρώ).

Με τις αλλαγές που προωθούνται το φορολογικό όφελος αυξάνει για τον φορολογούμενο έως 2.400 ευρώ.

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Επτά αιτήματα από τους κατασκευαστές

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, οι κατασκευαστές ζητούν επιτακτικά την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

1. Επιδότηση επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, κάτι το οποίο προς το παρόν τουλάχιστον, βρίσκεται εκτός των σχεδιασμών της κυβέρνησης.

2. Μείωση των συντελεστών εμπορικότητας και των τιμών ζώνης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, σε όσους δήμους και συνοικίες της χώρας είναι αδικαιολόγητα υψηλές και υπερβαίνουν σήμερα τις αγοραίες, ιδιαίτερα στα καταστήματα και επαγγελματικά κτίρια του κέντρου της Αθήνας, ξενοίκιαστα γραφεία και αποθήκες.

3. Αναστολή του «πόθεν έσχες» για αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων για μια τριετία, ήτοι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011, με ετήσιο όριο, ώστε να ενθαρρυνθεί η ανοικοδόμηση και η αγορά ακινήτων, χωρίς να οδηγεί σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

4. Μείωση του ΕΤΑΚ για τα αδιάθετα κτίσματα των οικοδομικών εταιρειών από 0,6% σε 0,1% τόσο για τις ατομικές επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα.

5. Επίσπευση της ένταξης νέων περιοχών στα σχέδια πόλεων.

6. Επαναφορά της δυνατότητας νομιμοποίησης χώρων λόγω αλλαγής χρήσης με μεταφορά συντελεστή δόμησης.

7. Νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων με εφάπαξ πολεοδομικό πρόστιμο, ίσο με το κόστος εκδόσεως της άδειας οικοδομής, πλέον 25% της αντικειμενικής αξίας των νομιμοποιούμενων τετραγωνικών μέτρων. Ειδικά για τους κλεισμένους ημιυπαίθριους χώρους, το εφάπαξ πρόστιμο για την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 100 ευρώ ανά τ.μ. και μεσοσταθμικά τα 1.000 ευρώ ανά μέσο διαμέρισμα, με καταβολή του στις τράπεζες και υποβολή των δηλώσεων προς τα κτηματολογικά γραφεία και τα ΚΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου