Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Ταμειακές στα πρατήρια καυσίμων

Ταμειακές μηχανές και ολοκληρωμένο σύστημα εισροών - εκροών στα πρατήρια καυσίμων από την 1η Ιανουαρίου 2010 προβλέπει η πρώτη εφαρμογή από το υπουργείο Ανάπτυξης της δέσμης προτάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού που ανακοίνωσε χθες ο υπουργόςΚ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τις χθεσινές εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης, προβλέπεται επίσης η τοποθέτηση αυτόματων μηχανών πώλησης καυσίμων στα πρατήρια, ενώ ενισχύονται τα κινητά συνεργεία ελέγχου των καυσίμων (ΚΕΔΑΚ) και διευρύνεται ο ρόλος τους, επιπλέον του ελέγχου της ποιότητας καυσίμων, ώστε να εξελιχθούν σε ένα είδος «αγορανομίας των καυσίμων».

Στο «φλέγον» θέμα της ίδρυσης πρατηρίων από σουπερμάρκετ, αναμένεται γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ για τα πρατήρια των εθνικών οδών μάλλον δεν πρόκειται να υπάρξει παρέμβαση καθώς είναι δύσκολο να ανατραπούν οι συμβάσεις με το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, στις οποίες οφείλονται και οι υψηλότερες τιμές στα πρατήρια αυτά.

Το υπουργείο αποφάσισε επίσης την ενημέρωση των καταναλωτών για τις τιμές μέσω Διαδικτύου και με πίνακες στις εθνικές οδούς, καθώς και την επισταμένη παρακολούθηση του μητρώου αδειών κάθε είδους επιχειρήσεων πετρελαιοειδών, όπως και και την «πορεία» των ποινών.

Για αργότερα αφέθηκε η ρύθμιση θεμάτων όπου υπάρχουν συναρμοδιότητες, όπως η απελευθέρωση του μεταφορικού έργου, η διευκόλυνση δημιουργίας εγκαταστάσεων αποθήκευσης και η αλλαγή των συμβάσεων των πρατηρίων των εθνικών οδών που έχει συνάψει το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, το θέμα των μεταφορών καυσίμων θα εξεταστεί όταν αλλάξει το καθεστώς εμπορευματικών μεταφορών.

Για το πρόβλημα των αποθηκευτικών χώρων επίσης δεν πρόκειται να γίνει καμία κίνηση για τη διευκόλυνση της εγκατάστασής τους, πέρα από τη διευκόλυνση πρόσβασης σε χώρους και άλλων εταιρειών εκτός από αυτές που τους ελέγχουν.

Για την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών με σύστημα εισροώνεκροών στα πρατήρια ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης θα προσδιορίσουν τις προδιαγραφές των συστημάτων αυτών και θα επιδιωχθεί μέρος του κόστους (υπολογίζεται σε 35.000 ευρώ ανά πρατήριο) να καλυφθεί από το ΕΠΑΝ ΙΙ. Με τροπολογία θα καταργηθεί το («εξωπραγματικό», όπως χαρακτηρίστηκε) ποσοστό 8% που ισχύει για τις αποκλίσεις στα αποθέματα των πρατηρίων λόγω αυξομειώσεων της θερμοκρασίας.

Με τις μηχανές αυτόματων πωλητών καυσίμων στα πρατήρια θα εξυπηρετούνται οι καταναλωτές όλο το 24ωρο. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΝ κ.

Κ. Μουσουρούλη , η νομολογία του ΣτΕ επιτρέπει την εγκατάσταση παρόμοιων αντλιών χωρίς να παραβιάζεται η νομοθεσία για το ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων.

Επίσης, ενισχύονται τα ΚΕΔΑΚ (Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων) που θα προβαίνουν πλέον και σε κοστολογικούς ελέγχους και θα επιβάλουν άμεσες κυρώσεις στις περιπτώσεις παραβάσεων, όπως σφράγιση εγκαταστάσεων, ενώ θα συνεργάζονται με την ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών.

Το 2008 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 2.552 πρατήρια και ελήφθησαν 2.700 δείγματα πετρελαίου ντίζελ και 6.308 δείγματα βενζινών. Για τα μη κανονικά δείγματα τα πρόστιμα έφθασαν στα 2,2 εκατ. ευρώ στα πρατήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου