Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Σε θέση μάχης οι εταιρείες για το στοίχημα στο διαδίκτυο

Νέες ευκαιρίες ανάπτυξης παρουσιάζονται από το 2009 στην αγορά τυχερών παιχνιδιών λόγω της τάσης ελεγχόμενης απελευθέρωσης του στοιχήματος στο διαδίκτυο που φαίνεται πως επικρατεί πια στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία δεδομένα στη ευρωπαϊκή αγορά δρομολογούν παγκόσμιες εξελίξεις και αναμένεται το άνοιγμα του Internet σε περισσότερες χώρες όπως, για παράδειγμα, στην Αυστραλία και αλλού. Ταυτόχρονα η νομοθετική ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο ενισχύουν τη δυναμική του και αυξάνουν τις μελλοντικές του εφαρμογές δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας πολλαπλών νέων αγορών ( μέσω τηλεόρασης, ή κινητού) στο μέλλον.

Νομοθεσία
Η νέα νομοθεσία για το στοίχημα και το πόκερ στο Internet που ετοιμάζεται στη Γαλλία έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των ελληνικών εταιρειών τυχερών παιχνιδιών τόσο του ΟΠΑΠ όσο και της Ιντραλότ. Η Ιντραλότ πρόκειται να συμμετάσχει φέτος στο διαγωνισμό για την απόκτηση μια εκ των αδειών ώστε να δραστηριοποιηθεί στη γαλλική αγορά από το 2010, ενώ και ο ΟΠΑΠ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, πραγματοποιεί επαφές με διεθνείς εταιρείες του κλάδου, ώστε από κοινού να διεκδικήσει κάποια άδεια.

Ταυτόχρονα η νέα νομοθεσία για το ιντερνετικό στοίχημα στη Γαλλία αναμένεται να επηρεάσει τις αντίστοιχες νομοθεσίες και σε άλλες χώρες, δημιουργώντας ένα νέο ευρύτατο πεδίο ανάπτυξης για τις εταιρείες του κλάδου και αναμένονται εξελίξεις.

Τόσο ο ΟΠΑΠ όσο και η ΙΝΤΡΑΛΟΤ, οι ελληνικές μεγάλες εταιρείες του κλάδου, είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που ανοίγονται στη διεθνή αγορά και εξετάζουν τις δυνατότητες για την επέκτασή τους σε Ανατολή και Δύση.

Κεντρικός στόχος για τη διοίκηση του ΟΠΑΠ είναι φέτος η διεθνής του επέκταση μέσω εξαγορών ή απόκτηση νέων αδειών. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη σημασία έχει για την εταιρεία η απόκτηση της τουρκικής λοταρίας Μilli Piyango, για την οποία στις 15 Απριλίου κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές, οι οποίες αναμένεται να ανοιχτούν μέχρι τις 23 Απριλίου. Η μεγάλη κεφαλαιοποίηση και η ισχυρή ρευστότητα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρείας του κλάδου κάνουν τον ΟΠΑΠ τον ιδανικό υποψήφιο αγοραστή, ενώ τελικά φαίνεται πως τη μάχη για τη μεγαλύτερη προσφορά θα τη δώσει τις επόμενες εβδομάδες ο ΟΠΑΠ με την τουρκική Turckcell. Στρατηγική του ΟΠΑΠ εκτός από την τουρκική λοταρία είναι να επεκταθεί στη Δυτική Ευρώπη είτε μέσω εξαγορών είτε εξασφαλίζοντας κάποια νέα άδεια δραστηριότητας. Για την ανάπτυξή του σε νέες δραστηριότητες η εταιρεία πραγματοποιεί επαφές με άλλες εταιρείες του κλάδου και είναι ανοιχτή σε συμπράξεις. Αντίθετα, ενδεχόμενη εξαγορά θα την υλοποιήσει μόνη της, ενώ διατηρεί θερμό ενδιαφέρον για το χώρο της τεχνολογίας. Η μεγάλη ρευστότητά της εξάλλου, την κάνουν έναν από του ισχυρότερους επενδυτές στον κλάδο και οι διαφορετικές επιλογές που προσφέρονται σήμερα στην εταιρεία είναι πολλές.

Προτεραιότητα
Η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων αποτελεί προτεραιότητα φέτος και για την Ιντραλότ. Οπως επισημαίνεται από εκπροσώπους της εταιρείας έχουν παρουσιαστεί ενδιαφέρουσες προτάσεις για εξαγορές από όλο τον κόσμο και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Σημειώνεται ότι ο δανεισμός της εταιρείας ισούται με τα EBITDA της, ενώ η εταιρεία διαθέτει ανοιχτή γραμμή δανεισμού μέχρι 500 εκατ. ευρώ, έχοντας έτσι την οικονομική δυνατότητα να αξιοποιήσει την ευκαιρία ανάπτυξης που της δίνει η χρονιά ευκαιριών όπως εξελίσσεται το 2009. Η ανάπτυξη και η ανίχνευση και αξιοποίηση των ευκαιριών σε όλες τις αγορές αποτελεί την προτεραιότητα για την Ιντραλότ και φέτος, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρεται από την εταιρεία ότι οι μειωμένες αποτιμήσεις των εταιρειών του κλάδου φέτος, θα επέτρεπαν ακόμη και την εξαγορά μεγαλύτερης εταιρείας από τις εξαγορές που πραγματοποίησε πέρσι. Εκτός από την αναζήτηση στόχων εξαγοράς το ξυστό στην Ιταλία, το Online στοίχημα στη Γαλλία και όπου αλλού νομοθετικά επιτραπεί, στις προτεραιότητες της εταιρείας για φέτος είναι και ο διαγωνισμός για τη Λοταρία του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, η επέκτασή της με νέα πρακτορεία στην Ισπανία, η παρακολούθηση της πορείας των ιδιωτικοποιήσεων στις ΗΠΑ.

Επίσπευση ιδιωτικοποιήσεων

Το περιβάλλον της κρίσης και η συνεχής ανάγκη των κυβερνήσεων να εξασφαλίσουν έσοδα επισπεύδει τόσο τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων σε όλο τον κόσμο όσο και την πρόθεση αδειοδοτήσεων, αφού οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους εξασφάλισης νέων εσόδων.

Ετσι εκτός από την ελεγχόμενη απελευθέρωση των παιχνιδιών στο Internet που επεκτείνεται στην Ευρώπη, δημιουργείται ένα περιβάλλον νέων ευκαιριών και από την επίσπευση ιδιωτικοποιήσεων λοταριών μετά την Τουρκία και στην Αυστραλία, ενώ την ίδια στιγμή αναμένεται διαγωνισμός για την άδεια για το Ξυστό -με ετήσιο τζίρο 9 δισ. ευρώ- στην Ιταλία.

Ταυτόχρονα εν μέσω κρίσης δεν είναι λίγες οι εταιρείες του κλάδου που παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας δημιουργώντας και νέες ευκαιρίες εξαγορών λόγω των χαμηλών αποτιμήσεών τους.

Ειδικά στην Αγγλία, αρκετές από τις εταιρείες του κλάδου αναζητούν επενδυτές δίνοντας έτσι στις ισχυρότερες εταιρείες του κλάδου μια ευκαιρία μεγέθυνσης και γεωγραφικής επέκτασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου