Κυριακή 19 Απριλίου 2009

Ο Ούγο Τσάβες δηλώνει ότι ζήτησε από τον πρώην ΥΠΕΞ Τσάντερτον να αναλάβει καθήκοντα πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες δήλωσε χθες Σάββατο ότι πρότεινε στον πρώην υπουργό Εξωτερικών της χώρας του Ρόυ Τσάντερτον να αναλάβει καθήκοντα πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, κάνοντας ένα βήμα εξομάλυνσης των σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ.

Ο Τσάβες --σφοδρός επικριτής της πολιτικής των ΗΠΑ σε διεθνές επίπεδο-- είχε απελάσει τον βορειοαμερικανό πρεσβευτή στο Καράκας το Σεπτέμβριο. Η Ουάσινγκτον ανταπέδωσε απελαύνοντας τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας. Αφορμή της κρίσης αποτέλεσε η διαμάχη για τις δραστηριότητες απεσταλμένων της Ουάσινγκτον στη Βολιβία--όταν εκδηλώθηκε απόπειρα αποσταθεροποίησης του προέδρου Έβο Μοράλες, η κυβέρνηση του οποίου κατηγόρησε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ και την DEA για υποστήριξή της.

"Μίλησα με το Ρόυ Τσάντερτον και τον διόρισα νέο πρεσβευτή [της Βενεζουέλας] στις Ηνωμένες Πολιτείες", είπε ο Τσάβες στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου της Αμερικής.

"Θα πρέπει να περιμένουμε οι Ηνωμένες Πολιτείες να εγκρίνουν τον διορισμό του Τσάντερτον σε αυτή τη σημαντική θέση ώστε να υπάρξει μια νέα εποχή στις [διμερείς] σχέσεις".

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έκανε την ανακοίνωση μερικές ώρες αφότου δήλωσε πως δεν έχει αμφιβολίες ότι οι σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ θα βελτιωθούν επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν αρκετές φορές στην διάρκεια της συνόδου. Ο Τσάβες δώρισε τον Ομπάμα ένα αντίγραφο του βιβλίου του Ουρουγουανού συγγραφέα Εδουάρδο Γαλεάνο Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής.

Ο Τσάντερτον έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών του Τσάβες και αντιπρόσωπος της Βενεζουέλας στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS) στην Ουάσινγκτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου