Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Ερχονται νέα μέτρα για χρέος και ελλείμματα

Τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ.

Γ. Σουφλιάς, ο οποίος από τη Θεσσαλονίκη προανήγγειλε διαρθρωτικές αλλαγές και μέτρα για την εξυγίανση της οικονομίας και για την αντιμετώπιση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους.

Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη για τα υπό εξέλιξη έργα στη συμπρωτεύουσα, ο κ. Σουφλιάς απαντώντας σε ερώτηση για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού δήλωσε:

«Κατ΄ αρχήν η κυβέρνηση θέλει να είναι ειλικρινής με τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση είναι αυτή που συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το έλλειμμα. Πρέπει οπωσδήποτε να πάμε σε ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και μέτρων για την εξυγίανση της οικονομίας και για την αντιμετώπιση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, για να είμαστε συνεπείς και ως προς τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Τις επόμενες ημέρες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat), η οποία αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία, θα ανακοινώσει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ το 2009, ενώ χθες ο
επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Σπ.Παπανικολάουδήλωσε στο διεθνές πρακτορείο Reuters ότι«ο συνολικός δανεισμός που ήταν 44 δισ. ευρώ για να καλυφθούν τα χρεολύσια και οι τόκοι θα ξεπεραστεί λαμβάνοντας υπόψη τα προβλεπόμενα ελλείμματα».

Ο κ. Παπανικολάου δεν προσδιόρισε το νέο όριο δανεισμού, αλλά όλες οι προβλέψεις οδηγούν στην εκτίμηση ότι θα ανέλθει σε 50 δισ. ευρώ εφέτος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδεχόμενη τα ελληνικά στοιχεία για το έλλειμμα θα ανακοινώσει στις εαρινές της προβλέψεις στις αρχές Μαΐου ότι έκλεισε στο 5% του ΑΕΠ το 2008 και ότι θα παραμείνει σε επίπεδο πάνω από 4% του ΑΕΠ το 2009 αν δεν ληφθούν μέτρα. Το «ελληνικό ζήτημα» θα απασχολήσει το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας Εco/Fin στις 4 και 5 Μαΐου, οπότε θα αποφασιστεί και ο βαθμός επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας. Οι προβλέψεις της Εurostat συμβαδίζουν με τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του ΔΝΤ που προβλέπει ότι το 2009 και το 2010 και η ελληνική οικονομία θα υποχωρήσει σε ύφεση, γεγονός που θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Σχολιάζοντας τις δημοσιονομικές εξελίξεις το ΠαΣοΚ τονίζει ότι«η κυβέρνηση της ΝΔ έπεσε πέρυσι έξω κατά 8 δισ. ευρώ στο έλλειμμα και 14 δισ. ευρώ στο χρέος». Και όλα αυτά πριν από τη διεθνή κρίση! Με άλλα λόγια, το έλλειμμα τους ξέφυγε παραπάνω από ό,τι ξοδεύει το κράτος για την εκπαίδευση μέσα σε έναν χρόνο!

Στο ίδιο κλίμα ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ.

Ι. Παπαντωνίουδήλωσε χθες ότι«η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση σήμερα, γιατί είναι μια από τις ελάχιστες οικονομίες στον κόσμο, από τις συνολικά 200 περίπου, η οποία αντί να προσπαθήσει να βοηθήσει την πραγματική οικονομία, όπως και τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες για να ξεπεράσουν την κρίση, είναι αναγκασμένη κάτω από την απειλή της χρεοκοπίας,από την Ευρωπαϊκή Ενωση ιδιαίτερα,να επιβάλει φορολογικά μέτρα,δηλαδή να αφαιρεί χρήματα από τον κόσμο, και να μην μπορεί να κάνει αυτά που έπρεπε να κάνει,και κάνουν όλες οι κυβερνήσεις από την Κίνα, την Αμερική, αλλά και μικρότερες χώρες, για να ανακάμψουν οι οικονομίες τους.Τώρα αυτή η μάλλον δραματική κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι ξέφυγαν τα δημόσια οικονομικά» .

Ο ίδιος προτείνει ως λύση ανάγκης τη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος τετραετίας που θα περιλαμβάνει τη δέσμευση της Ελλάδας να μηδενίσει το έλλειμμα και να ζητήσει ένα περιθώριο χρόνου χωρίς μέτρα, χωρίς φορολογίες, ώστε να βοηθήσει την ελληνική οικονομία με φορομειώσεις και κυρίως με δημόσια έργα και κοινωνικές δαπάνες για την απασχόληση να ξεπεράσει την κρίση.

Επίσης, ο κ. Παπαντωνίου επισημαίνει:

«Η Ελλάδα εκπροσωπείται σήμερα από τη Νέα Δημοκρατία και δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση, με αποφάσεις του Εco/Fin, θα αναλάβει υποχρεώσεις που θα αφορούν και την επόμενη κυβέρνηση.Αυτό είναι πολύ κρίσιμο στοιχείο, το οποίο δυστυχώς δεν έχει ακόμη γίνει αντιληπτό. Νομίζει κανείς ότι, όταν φύγει ο κ. Παπαθανασίου, θα φύγουν και τα προβλήματα. Τα προβλήματα θα μείνουν. Είναι προβλήματα της Ελλάδας. Είναι υποχρεώσεις της Ελλάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου