Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Ανοδος πληθωρισμού από το 2010 στις ΗΠΑ

Αρνητικό μέσο πληθωρισμό στο-0,3% αναμένουν για το 2009 στην αμερικανική οικονομία οι αναλυτές, λόγω της σημαντικής υποχώρησης της εγχώριας ζήτησης. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο-0,4% τον Μάρτιο από +0,2% τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών του «μαύρου χρυσού». Ειδικότερα, σημειώθηκε νέα μείωση της τιμής της ενέργειας κατά 3,0% σε μηνιαία βάση, ενώ ο δομικός πληθωρισμός διατηρήθηκε στο 1,8% τον Μάρτιο, όπως και τον Φεβρουάριο, από 1,7% τον Ιανουάριο. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Αlpha Βank, η ύφεση στην οικονομία, σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου σε επίπεδα κάτω των 50 δολαρίων το βαρέλι, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αρνητικό πληθωρισμό τους επόμενους μήνες, με πιθανή διαμόρφωσή του ως και το-1,5% τον Ιούλιο.

«Στη συνέχεια,άνοδος του πληθωρισμού αναμένεται μόνο στο δ΄ τρίμηνο»τονίζεται στην ανάλυση της Αlpha Βank, στην οποία διατυπώνεται πρόβλεψη για ανάκαμψη του πληθωρισμού στο 2,5% το 2010,«ιδιαίτερα αν η αναμενόμενη ελαφρά ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας κατά το έτος αυτό συμβάλει στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών».

Εν τω μεταξύ, στην πραγματική οικονομία εξακολουθούν να δημοσιεύονται ενθαρρυντικά αλλά και σχετικά αποθαρρυντικά στοιχεία. Ελπίδες ανάκαμψης προκύπτουν από τη σημαντική βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Reuters/University of Μichigan με την αύξησή του στο 61,9 τον Απρίλιο από 57,3 τον Μάρτιο και 56,3 τον Φεβρουάριο. Ωστόσο η ενθαρρυντική πορεία των λιανικών πωλήσεων στο α΄ δίμηνο δεν συνεχίστηκε τον Μάρτιο, όπου σημειώθηκε πτώση τους κατά 1,1% σε μηνιαία βάση και 8,9% σε ετήσια βάση. Επίσης, στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής, οι ενδείξεις συνεχίζουν να είναι αρνητικές, καθώς η παραγωγή μειώθηκε για πέμπτο συνεχή μήνα κατά 1,5% τον Μάρτιο, όπως και τον Φεβρουάριο, από2,1% τον Ιανουάριο, ενώ σε ετήσια βάση η πτώση ήταν-12,8%. Ειδικότερα, η παραγωγή της μεταποιητικής βιομηχανίας μειώθηκε τον Μάρτιο κατά-1,7% σε μηνιαία βάση και-15,0% σε ετήσια βάση, παρά την αύξηση που σημειώθηκε στην παραγωγή εξαρτημάτων μοτοσικλετών (+1,5%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου