Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Συνελήφθη ηγέτης της ΕΤΑ

Στα χέρια της Γαλλικής αστυνομίας βρίσκεται από το βράδυ της 18ης Απριλίου, ο Jurdan Martitegi Lizaso, ένας από τους βασικούς αρχηγός του στρατιωτικού τμήματος των Βάσκων αυτονομιστών της ΕΤΑ .Η αστυνομία συνέλαβε τον 29χρονο καταζητούμενο Martitegi κι ακόμη 8 μέλη της ΕΤΑ . Είναι ο τρίτος ηγέτης των βάσκων αυτονομιστών που συνελήφθη σε διάστημα 6 μηνών.

Ο Jurdan Martitegi Lizaso , γεννημένος στις 10 Μαίου 1980 στο Ντουράνγκο , ήταν από τους βασικούς στρατιωτικούς ηγέτες της ΕΤΑ ,οργάνωση που θεωρείται τρομοκρατική από την Ε.Ε . Η Ισπανική αστυνομία τον χαρακτηρίζει εξαιρετικά βίαιο και τον θεωρεί από τα πιο επικίνδυνα μέλη των βάσκων αυτονομιστών.Ήταν αρχηγός του τμήματος των κομάντο « Vizcaya» μετά το 2006 , μαζί με τον Arkaitz Goikoetxea , αφού διαδέχθηκε τον Aitzol Iriondo γνωστό ως «Gurbita» ή «Μπάλακ» μετά την σύλληψή του τον Δεκέμβριο του 2008 . Το «αδύνατο σημείο» του Martitegi είναι το μεγάλο ύψος του (πάνω από 1, 90 μέτρα) , κάτι που τον έκανε να αποφεύγει να κινείται σε κεντρικά σημεία για να μην γίνει αντιληπτός από τις αρχές. Λόγω ύψους ήταν γνωστός και ως «ο γίγαντας».



Τρεις μονάδες της Γαλλικής αστυνομίας σε συνεργασία με τις Ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας , εντόπισαν και συνέλαβαν τον ηγέτη των Βάσκων σε μια κωμόπολη στα Πυρηναία όρη κοντά στο Περπινιάν της νότιας Γαλλίας των Πυρηναίων .


Αν και οπλοφορούσε , ο Martitegi παραδόθηκε χωρίς να αντισταθεί , μαζί με δύο ακόμη μέλη της οργάνωσης . Η Ισπανική αστυνομία συνέλαβε άλλα 6 μέλη της ΕΤΑ, μια γυναίκα και πέντε άνδρες 26-32 ετών, στην Βικτόρια , τη Ρεντέρια και το Μπιλμπάο .

Η αστυνομία κατέσχεσε 3 όπλα , ένα κλεμμένο αυτοκίνητο με πλαστές πινακίδες και υλικό κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών . Η ΕΤΑ θεωρείται υπεύθυνη για των θάνατο πάνω από 800 πολιτών στα 40 χρόνια της τρομοκρατικής της δραστηριότητας που στόχο έχει την δημιουργία ανεξάρτητου βασκικού κράτους . Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ισπανική σοσιαλιστική κυβέρνηση σταμάτησαν το 2006 μετά από βομβιστική επίθεση στη Μαδρίτη που άνοιξε νέο κύκλο βίας , μετά από μια περίοδο κατάπαυσης του πυρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου