Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

«Η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ανέβασε χθες τους τόνους κατά της Τουρκίας ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο προειδοποίησε τη γειτονική χώρα ότι η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος και πως θα πρέπει σύντομα να αρχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.
Μιλώντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί τον πρώτο στόχο και για την Ελλάδα, χωρίς όμως και πάλι να αποσαφηνίσει τι θα πράξει αν ως το τέλος του χρόνου που η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η Αγκυρα δεν δείξει σημάδια συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση δεν διευκρίνισε ούτε χθες αν θα δεχθεί την πρόταση αναβολής της αξιολόγησης της Τουρκίας που προωθεί στο παρασκήνιο ο κ. Ταγίπ Ερντογάν, θεωρώντας πως θα πρέπει να το λάβει ως αντάλλαγμα για την υποχώρησή του να δεχθεί τελικώς τον διορισμό του κ. Ρασμούσεν στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Η επίσκεψη του κ. Καραμανλή στη Κύπρο ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ και χαρακτηρίζεται απολύτως επιτυχής και από τις δύο κυβερνήσεις, αφού για πρώτη φορά συμφωνήθηκε απολύτως η κοινή στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι δύο χώρες τους προσεχείς επτά μήνες.

Ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το πρωί τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και τα φυλακισμένα μνήματα, ενώ στη συνέχεια μίλησε στην εθνική αντιπροσωπεία της Κύπρου υπογραμμίζοντας ότι θα επιμείνει στον αγώνα για την επίλυση του Κυπριακού.

«Ο ειρηνικός αγώνας για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και τη συνολική επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου είναι ένας αγώνας μακροχρόνιος που δεν επιτρέπει ψευδαισθήσεις για εύκολες ή και ανώδυνες λύσεις» παρατήρησε ο κ. Καραμανλής.

«Ψευδαισθήσεις όμως δεν θα πρέπει να τρέφει και η άλλη πλευρά. Η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος. Είναι ώρα να αντιληφθεί η Αγκυρα ότι η δοκιμασμένη αντοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αποφασιστικότητά της να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, η ιδιότητά της ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσηςείναι παράμετροι μεγάλης σημασίας, καταλυτικής σημασίας ως προς το πλαίσιο και το περιεχόμενο μιας συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού. Η εμμονή της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας σε δηλώσεις που αντιβαίνουν προς τις Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών περί δύο χωριστών “λαών” και “ιδρυτικών κρατών”είναι απαράδεκτη και μάταιη».

Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος της Βουλής κ. Μάριος Κάρογιαν επισήμανε πως η Ελλάδα και η Κύπρος οφείλουν να αναλάβουν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να μεγιστοποιηθεί το πολιτικό κόστος για την Τουρκία, ως το τέλος του χρόνου που θα κριθεί η ευρωπαϊκή της πορεία.

Ο κ. Καραμανλής είχε επίσης χθες χωριστές συναντήσεις με τους προέδρους του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ κκ. Μ. Καρογιάν και Γ. Ομήρου.

Ο κ. Καρογιάν δήλωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση του Κυπριακού είναι η αλλαγή στάσης της τουρκικής πλευράς, αφού κοινή είναι η διαπίστωση ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Αγκυρα.

Ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι επιβάλλεται η προβολή στο εξωτερικό του γεγονότος ότι τεκμηριωμένα πλέον οι έποικοι είναι επικυρίαρχοι στην Κύπρο μετά την ομολογία ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ήταν έποικοι και συνεπώς αποδεικνύεται η συστηματική προσπάθεια της Τουρκίας να εκτουρκίσει την κατεχόμενη Κύπρο. Χθες το απόγευμα ο κ. Καραμανλής φιλοξενήθηκε για λίγες ώρες στην κατοικία του κ. Χριστόφια στο Κελλάκι Λεμεσού, ενώ νωρίτερα επισκέφθηκε τον κ. Γλ. Κληρίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου