Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Οι ξένοι «ποντάρουν» στην Εθνική

15 Απριλίου 2009

Του Δημήτρη Παφίλα

Η απόφαση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας να πωλήσει 6 εκατ. ίδιες μετοχές και να αντλήσει 81 εκατ. ευρώ, δεν συνδέεται με μια επικείμενη πτώση του χρηματιστηρίου, ούτε με μια επείγουσα ανάγκη της τράπεζας για κεφάλαια.

Ουσιαστικά, η πώληση των μετοχών είναι επωφελής και για τα δυο μέρη. Οι ξένοι επενδυτές – αμερικανικά κεφάλαια στην πλειοψηφία – ανανεώνουν το ενδιαφέρον τους στην περιοχή και ειδικότερα για την παρουσία της Εθνικής στην Τουρκία.

Άλλωστε, στην εξαγορά της Finansbank μια μικρή συμμετοχή διέθεταν και αμερικανικά κεφάλαια.( Bank Of America). Και η αγορά των μετοχών ήλθε αμέσως μετά από την πρόσφατη ενίσχυση της Τουρκίας τόσο οικονομικά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και πολιτικά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Έλληνες διαχειριστές, όμως, θεωρούν βάσιμα πλέον πως, η παρουσία των ξένων κεφαλαίων προεξοφλεί ότι, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα συνεχίσουν την ανάπτυξη τους, ύστερα από την τρέχουσα επιβράδυνση της οικονομίας.

Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει υψηλή διείσδυση στην περιοχή και συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά προκειμένου να αποκομίσει οφέλη την επόμενη πενταετία.

Με άλλα λόγια, οι ξένοι επενδυτές «ποντάρουν» στην Εθνική Τράπεζα, και δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της τράπεζας βρίσκεται στις 150 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου ( Global 150). Και η συμμετοχή στον συγκεκριμένο δείκτη δεν πραγματοποιείται μόνο με το κριτήριο της κεφαλαιοποίησης.

Τα οφέλη της Εθνικής Τράπεζας

Το μεγάλο κέρδος της Εθνικής Τράπεζας μέσω της πώλησης των μετοχών δεν είναι η άντληση 81 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής αποκτά μια ισχυρή στήριξη στην περιοχή των 13,5 ευρώ, καθώς 6 εκατ. μετοχές θα αποτελούν ένα αντίβαρο για τους υποψήφιους πωλητές.

Μετά το χαμηλό επίπεδο των 8,88 ευρώ, δημιουργείται μια αντίσταση για την μετοχή της Εθνικής η οποία – όπως φαίνεται θα διατηρήσει με αυτό τον τρόπο στην πρωτοκαθεδρία στις κεφαλαιοποιήσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Από την άλλη πλευρά βεβαίως, η Εθνική Τράπεζα βελτιώνει κατά 13 μονάδες βάσης την κεφαλαιακή της επάρκεια, που είναι ένα βασικό όπλο για την συνέχεια. Εξάλλου, οι περισσότερες ξένες τράπεζες αυτόν τον σκοπό έχουν.

H Βarclays πώλησε μια μονάδα της για να μην συμμετάσχει στο κυβερνητικό πρόγραμμα, η Goldman Sachs πωλεί μετοχές της για να ξεπληρώσει το αμερικανικό δημόσιο, ενώ η HSBC προχώρησε σε γιγαντιαία αύξηση κεφαλαίου 17,5 δισ. Τα κεφάλαια αντικαθίστανται για να συνεχίσει το σύστημα την λειτουργία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου