Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Παράταση 15 ημερών για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις

Ενα ακόμη κίνητρο δίνει στους φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ακολουθήσουν την ηλεκτρονική οδό για να υποβάλουν φέτος τη φορολογική τους δήλωση.

Με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, παρατείνονται κατά 15 εργάσιμες ημέρες, από την κανονική λήξη τους, οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου από μισθωτούς και συνταξιούχους, αξιωματικούς εμπορικών πλοίων, κατοίκους εξωτερικού και φορολογούμενους με εισοδήματα αλλοδαπής.

Από 25 Μαϊου
Ετσι, οι προθεσμίες για την υποβολή των ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων θα αρχίσουν να «τρέχουν» από τις 25 Μαΐου και ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των φορολογουμένων θα λήξουν στις 19 Ιουνίου ενώ οι προθεσμίες για τις έντυπες δηλώσεις λήγουν στις 2 Ιουνίου.

Οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την ετήσια φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Η πρόσβαση στην υπηρεσία είναι εφικτή από τους δικτυακούς τόπους www.gsis.gr και www.taxisnet.gr με την επιλογή «Ε1, Ε2, Ε3».

2. Στο σύστημα taxisnet μπορεί να πιστοποιηθεί κάθε φορολογούμενος, συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής που θα βρει ακολουθώντας τη διαδρομή: www.taxisnet.gr - «Εγγραφή νέου Χρήστη».

3. Τα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3 συνυποβάλλονται. Προκειμένου να υποβληθεί οριστικά η δήλωση Ε1 θα πρέπει προηγουμένως να έχει γίνει υποβολή των εντύπων Ε2 (μισθώματα ακινήτων) και Ε3 (οικονομικά στοιχεία επιτηδευματιών) όταν αυτά απαιτούνται.

4. Η υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9 είναι ανεξάρτητη από την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Πρέπει όμως να υποβληθεί στην ίδια ημερομηνία με αυτήν.

5. Η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε3 της συζύγου η οποία έχει εισοδήματα από ελεύθερο επάγγελμα ή εμπορική δραστηριότητα θα γίνει με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet. Τα υπόλοιπα έντυπα Ε2 και Ε9 θα υποβληθούν με τους κωδικούς του υπόχρεου (συζύγου).

6. Μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης γίνεται άμεση, ταυτόχρονη εκκαθάρισή της.

7. Γίνεται εκτεταμένος έλεγχος λαθών κατά την υποβολή της δήλωσης, με αποτέλεσμα τον μηδενισμό της πιθανότητας να μην εκκαθαρισθεί.

8. Ο φορολογούμενους ενημερώνεται αμέσως για το πιστωτικό ή χρεωστικό ποσό φόρου που προκύπτει από τη εκκαθάριση της δήλωσης.

9. Παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσης του εκκαθαριστικού σημειώματος το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πιστοποιητικό. Σημειώνεται ότι η επιστροφή ή εξόφληση του ποσού γίνεται μετά την αποστολή του εκκαθαριστικού σημειώματος που ο φορολογούμενος λαμβάνει ταχυδρομικώς σε μεταγενέστερο χρόνο.

10. Οι φορολογικές δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

11. Παρέχεται έκπτωση φόρου 1,5% και μέχρι 118 ευρώ.

Απορίες & λύσεις

Εάν κάποιος υποβάλει εκπρόθεσμη αρχική ή συμπληρωματική δήλωση, τι συνέπειες έχει;

Στην περίπτωση που προκύπτει φόρος για καταβολή, δεν επιβάλλεται ιδιαίτερο πρόστιμο αλλά προσαύξηση 1% , επί του φόρου ή της διαφοράς του φόρου που προκύπτει, για κάθε μήνα καθυστέρησης. Σε περίπτωση που δεν προκύπτει φόρος για καταβολή επιβάλλεται πρόστιμο από 117 ? 1.170 ευρώ, το οποίο κατά τη διοικητική επίλυση (συμβιβασμό) περιορίζεται στο 1/3 του ποσού.

Για τις συμπληρωματικές δηλώσεις, το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που ο φορολογούμενος παραβαίνει τις φορολογικές του υποχρεώσεις και όχι σε κάθε περίπτωση που υποβάλει κάποια συμπληρωματική δήλωση. Για παράδειγμα, η υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης με εισόδημα που απαλλάσσεται του φόρου ή έχει φορολογηθεί με ειδικό τρόπο, δεν επισύρει πρόστιμο.

Ποια είναι τα πρόστιμα που επιβάλλει η εφορία στην περίπτωση που κάποιος δεν υποβάλει φορολογική δήλωση αν και υπόχρεος;

Στην περίπτωση που προκύπτει φόρος για καταβολή επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 3,5%, για κάθε μήνα καθυστέρησης, από την ημερομηνία που έπρεπε να υποβληθεί η δήλωση μέχρι την οριστικοποίηση του φύλλου ελέγχου η οποία γίνεται είτε με συμβιβασμό είτε με δικαστική απόφαση. Σε περίπτωση που δεν προκύπτει φόρος επιβάλλεται πρόστιμο από 117 ? 1.170 ευρώ το οποίο κατά την διοικητική επίλυση (συμβιβασμό) περιορίζεται στο 1/3 του ποσού.

Εάν δηλώσω εκπρόθεσμα εισόδημα από ενοίκια προκειμένου να ζητήσω από την εφορία πιστοποιητικό για το Δικαστήριο θα έχω συνέπειες;

Σε περίπτωση που υποβάλλεται εκπρόθεσμη δήλωση με την οποία δηλώνονται εισοδήματα από ακίνητα, και μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή της ζητηθεί το προβλεπόμενο πιστοποιητικό για την εκδίκαση αγωγής έξωσης, επιβάλλεται αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 50% επί του ακαθαρίστου εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου