Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Απειλεί "στρατιωτικά" τη Νότια Κορέα

Με στρατιωτικό πλήγμα απείλησε την Τρίτη η Βόρεια Κορέα τη Νότια Κορέα, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από μέρους της Σεούλ ότι θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την αναχαίτιση και τον έλεγχο πλοίων που υπάρχουν υποψίες ότι μεταφέρουν φορτία για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής.

"Οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια εναντίον των ειρηνικών πλοίων μας περιλαμβανομένων των ερευνών και της κατάληψής τους θα θεωρηθεί ασυγχώρητη παραβίαση της ακεραιότητάς μας και θα απαντήσουμε αμέσως με ένα ισχυρό στρατιωτικό πλήγμα", δήλωσε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA.

Ακόμη, το πρακτορείο μετέδωσε πως η Πιονγκγιάνγκ σε μια τέτοια περίπτωση θα θεωρήσει ότι δεν "δεσμεύεται" πλέον από την εκεχειρία που συνήψε με τη Σεούλ το 1953.

Επαναλειτουργεί το πυρηνικό εργοστάσιο

Σε λειτουργία έθεσε ξανά η Β. Κορέα το εργοστάσιο επανεπεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων στη Γιονγκμπγιόν κι άρχισε την παραγωγή πλουτωνίου κατάλληλου για χρήση σε πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας στη Νότια Κορέα την Τετάρτη.

Η ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών καταδεικνύει ότι το εργοστάσιο, η λειτουργία του οποίου είχε ανασταλεί από την Πιονγκγιάνγκ μετά την διεθνή συμφωνία αποπυρηνικοποίησής της που είχε συναφθεί το Φεβρουάριο του 2007, λειτουργεί ξανά, αναφέρει η εφημερίδα Chosun Ilbo, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες δεν κατονομάζει.

Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι άρχισε ξανά να επανεπεξεργάζεται πλουτώνιο από χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα, μετά τις επικρίσεις από μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εκτόξευση πυραύλου που η Βόρεια Κορέα υποστήριξε πως είχε στόχο την θέση τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου σε τροχιά αλλά η διεθνής κοινότητα εξέλαβε ως δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.

Εξετάζουν επιπλέον κυρώσεις

Την επιβολή περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας εξετάζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τη δοκιμή από την Πιονγιάνγκ κι άλλων πυρηνικών όπλων και την εκτόξευση πυραύλων, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.

Ο ίδιος αξιωματούχος, δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να έχει κάποια περιορισμένη πρόσβαση στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα, και το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει "ευρεία εξουσία" για τη λήψη πρωτοβουλιών ώστε να περιορίσει την πρόσβαση αυτή.

"Θα ανανεώσουμε τις επιλογές μας όσον αφορά στον τομέα αυτόν", πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου