Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

«Ο πακιστανικός στρατός θα εξασφαλίσει την ειρήνη»

Ο πακιστανικός στρατός θα ολοκληρώσει την επιχείρησή του κατά των μαχητών ταλιμπάν και θα εξασφαλίσει την ειρήνη, δήλωσε την Δευτέρα πακιστανός πρωθυπουργός Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι.

Ο πακιστανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η επιχείρηση, η οποία άρχισε αυτόν τον μήνα, σημειώνει πρόοδο και πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να βοηθηθούν οι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας των μαχών.

"Η επιχείρηση κατά των τρομοκρατών εξελίσσεται με επιτυχία και αυτοί που κατέστρεψαν την ειρήνη του έθνους τρέπονται σε φυγή. Τα στρατεύματα θα παραμείνουν στην περιοχή μέχρις ότου διασφαλιστεί η ειρήνη και οι εκτοπισθέντες επιστρέψουν στις εστίες τους", τόνισε ο πακιστανός πρωθυπουργός σε ομιλία του σε διακομματική διάσκεψη με θέμα τις συγκρούσεις.

Σύμφωνα με το στρατό, περισσότεροι από 1.000 ταλιμπάν και 50 στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις στην κοιλάδα Σουάν, ο οποία βρίσκεται 130χλμ βορειοδυτικά του Ισλαμαμπάντ.

Στο μεταξύ, εκατοντάδες οικογένειες, από το ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους στο βορειοδυτικό Πακιστάν, άρχισαν, την Δευτέρα, να επιστρέφουν στα χωριά τους, σε περιοχές απ’ όπου εκδιώχθηκαν οι ταλιμπάν, ανακοίνωσαν επίσημες πηγές.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι τριών περιοχών στις οποίες ο πακιστανικός στρατός προσπαθεί να απωθήσει τους ισλαμιστές μαχητές που συνδέονται με την αλ Κάιντα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία κάνουν λόγο για μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.

"Εκατοντάδες οικογένειες επιστρέφουν στην περιοχή Μπουνέρ, στην Σουάτ και σε γειτονικές ζώνες", ανακοίνωσε ο Αντνάν Χαν, εκπρόσωπος της υπηρεσίας διαχείρισης της κρίσης. "Δεν μπορώ να ανακοινώσω ακριβή στοιχεία, αλλά χιλιάδες άνθρωποι επιστρέφουν στις εστίες τους", πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε πως συνεχίζονται, για τέταρτη εβδομάδα, οι βομβαρδισμοί σε κρησφύγετα ταλιμπάν στις περιοχές Μπουνέρ, Λόουερ Ντιρ και Σουάτ.

Αξιωματικός επιβεβαίωσε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κυρίως στη ζώνη της Τάχτα Μπουντ, δια μέσου της οποίας ανεφοδιάζονται οι ταλιμπάν που έχουν καταλάβει την πόλη Μινγκόρα.

Εδώ και μια εβδομάδα ο στρατός πολιορκεί την πόλη αυτή των 300.000 κατοίκων, αλλά δεν έχει ακόμα εξαπολύσει μεγάλη επίθεση, τονίζοντας πως προσπαθεί να περιορίσει τις απώλειες ανάμεσα στους αμάχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου