Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Η Αγκυρα απλώνει νέα «δίχτυα» προκλήσεων

Αντιμέτωπη με ποιοτικά αναβαθμισμένη και πολυσύνθετη προσέγγιση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και του Κυπριακού, αποτέλεσμα του προσωπικού στίγματος που δίνει στην τουρκική εξωτερική πολιτική ο Α. Νταβούτογλου, θα βρεθεί η ελληνική εξωτερική πολιτική , μόλις ολοκληρωθεί το παρατεταμένο «διάλειμμα» με αφορμή τις ευρωεκλογές.

Τα μηνύματα των τελευταίων ημερών είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, εν όψει μάλιστα και των δύο συναντήσεων που θα έχουν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Ντ. Μπακογιάννη και Α. Νταβούτογλου, την πρώτη στην Κέρκυρα στο τέλος Ιουνίου και τη δεύτερη στην Αγκυρα πιθανότατα εντός του Ιουλίου.

Ενδεικτικό των προθέσεων του κ. Νταβούτογλου είναι η νέα κατεύθυνση που έχει δώσει και στις συνομιλίες της χώρας του με την Ε.Ε.. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας που έγινε την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του Τσέχου και Σουηδού υπουργού Εξωτερικών, Ζ. Κοχουτ και Κ. Μπιλντ, και του επιτρόπου Ολι Ρεν και των κ. Α. Νταβούτογλου και Ε. Μπάγκις από τουρκικής πλευράς.

Κεφάλαιο «Αλιείας». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» ο κ. Μπάγκις στη συζήτηση του Κεφαλαίου «Αλιείας» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επέμεινε ότι πολλοί κοινοτικοί κανονισμοί είναι «αντιφατικοί», επιχειρώντας αντιστροφή ρόλων, καθώς η Τουρκία είναι αυτή που οφείλει να συμμορφωθεί με το κοινοτικό κεκτημένο και όχι βεβαίως η Ευρώπη να προσαρμοσθεί στις αντιλήψεις της Τουρκίας.

«Συμπτωματικά» διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένοι κανονισμοί και οδηγίες, που η τουρκική πλευρά χαρακτήρισε «αντιφατικές», είχαν έμμεση ή άμεση σχέση με το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο η Τουρκία φυσικά δεν έχει αποδεχθεί (και το οποίο δικαιώνει πολλές από τις πάγιες ελληνικές θέσεις).

Ο κ. Μπάγκις υπό την επίβλεψη του Α. Νταβούτογλου, θέλοντας να αντιστρέψει την εικόνα για τις αιτίες έντασης στο Αιγαίο, επανέλαβε σε Ευρωπαίους συνομιλητές τους ότι η Τουρκία έχει θέσει υπόψη της Ελλάδας, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών της ελληνοτουρκικής Κατευθυντήριας Επιτροπής (Steering Committee), «Κώδικα Συμπεριφοράς» (code of conduct) για τις πτήσεις στο Αιγαίο.

Διπλωματική πηγή μας επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτής της πρότασης, η οποία όμως μέσα από φαινομενικά αθώες και εύλογες ρυθμίσεις εισάγουν, όπως εξήγησε η ίδια πηγή, όλο το πλαίσιο των τουρκικών διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων στο Αιγαίο.

Mας επιρρίπτουν ευθύνες
Οι Τούρκοι ζητούν και τα ρέστα για τους λαθρομετανάστες

Στο Κυπριακό όπου οι συνομιλίες καρκινοβατούν, αναγκάζοντας ακόμη και τον πρόεδρο Χριστόφια να εκφράζει... απογοήτευση ο νέος Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου ξεκαθάρισε την τουρκική στάση ρίχνοντας το βάρος του στο συνομοσπονδιακό μοντέλο.

Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε την Πέμπτη ότι η λύση θα πρέπει να είναι ένας «νέου είδους συνεταιρισμός σε διζωνική βάση μεταξύ δύο κρατών». Επέμεινε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία η «ασφάλεια» των Τουρκοκυπρίων επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της Τουρκίας να επιμείνει στη διατήρηση του καθεστώτος των Εγγυήσεων.

Με τις θέσεις αυτές όμως, οι οποίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διαχέονται από τον κ. Ταλάτ, περιορίζονται ασφυκτικά οι πιθανότητες για ουσιαστική πρόοδο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση των πιέσεων, ώστε να μην προβληθεί το Κυπριακό ως πρόσχημα για να ανακοπεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Στο μείζον θέμα της λαθρομετανάστευσης, ο Τούρκος αρχιδιαπραγματευτής μάλιστα έσπευσε να επιρρίψει στην... Ελλάδα την ευθύνη για τις «δυσλειτουργίες» στην εφαρμογή της επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών που συλλαμβάνονται στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «μη έγκαιρη προώθηση των λαθρομεταναστών από τις ελληνικές αρχές». Σημειώνεται ότι με διάφορα προσχήματα οι τουρκικές αρχές αρνούνται την επανεισδοχή με διάφορα προσχήματα, προκειμένου να εξαντληθεί το διάστημα των τριάντα ημερών, μετά την παρέλευση του οποίου οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να συνεχίσουν να έχουν υπό κράτηση τους λαθρομετανάστες.

Συγχρόνως η τουρκική πλευρά με τη συμβολή του ψευδομουφτή Ξάνθης Α. Μετε (που έχει αναλάβει και την προεδρία της λεγόμενης Συμβουλευτικής Επιτροπής) διαμορφώνει και μειονοτική ατζέντα εν όψει των συναντήσεων των δύο ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση-μανιφέστο, που εξέδωσε η «Συμβουλευτική» την Πέμπτη, περιλαμβάνει όλο το φάσμα των διεκδικήσεων των ακραίων στοιχείων της μειονότητας: από την κατάργηση του πλαφόν του 3% στις εκλογές, την αναγνώριση των ψευδομουφτήδων, την παράδοση της εκπαίδευσης των νέων στα χέρια των ανθρώπων του Προξενείου έως την ακύρωση των νόμων για την πρόσληψη των ιεροδιδασκάλων και περί διαχείρισης των βακουφίων και την αναγνώριση της χρήσης του όρου «τουρκικός» στον τίτλο Συλλόγων της μειονότητας στη Θράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου