Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δέχονται αντεπίθεση από τα άλλα κόμματα

Περισσότερο προβληματίζουν, παρά χαροποιούν τα δημοσκοπικά ευρήματα του τελευταίου διαστήματος τους Οικολόγους Πράσινους. Το κόμμα βλέπει τη δύναμή του στις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται ενόψει των ευρωεκλογών να έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με λίγο καιρό πριν και, πλέον, ενώ σταθερά, στο κυλιόμενο βαρόμετρο που διενεργεί δύο φορές την εβδομάδα η Public Issue για την «Κ» και τον ΣΚΑΪ, αναδεικνύεται τρίτη δύναμη.

«Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί κανείς το διπλασιασμό του ποσοστού σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», επισημαίνει ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Ως πρώτη συνέπεια της δημοσκοπικής ανόδου, τα στελέχη του κόμματος καταγράφουν την αντεπίθεση των τριών μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων, η οποία, όπως αναφέρουν, κυμαίνεται από την καλόπιστη κριτική μέχρι τη συκοφαντία και τη διαβολή. Η αρχή έγινε, εξηγούν, με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, ο οποίος στις δημόσιες εμφανίσεις του, πλέον, αφιερώνει μέρος της ομιλίας του σε κριτική των Οικολόγων Πράσινων, κατηγορώντας τους για τις θέσεις τους στα εθνικά θέματα και λέγοντας ότι ουσιαστικά ξεπουλάνε τη Μακεδονία. Κλιμάκωση της κριτικής διαβλέπουν και από μέρους του ΚΚΕ, η οποία, εκτός από το πολιτικό σκέλος, με αναφορές σε «δεκανίκια του συστήματος», εμπεριέχει και υπαινιγμούς για διαπλοκή και στήριξη από εκδοτικά συμφέροντα. Τελευταία, θεωρούν ότι στο χορό έχει μπει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση που τηρούν μέχρι τώρα οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι να μην απαντούν με ανακοινώσεις ή δηλώσεις στην κριτική αυτή. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι αυτό έχει ωφελήσει την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα τους, που έχει αυξηθεί κατά 1.200%, από επισκέπτες που θέλουν να ενημερωθούν για τις θέσεις τους πάνω σε όλα αυτά τα ζητήματα.

«Φωτογραφία της στιγμής»

Η αύξηση των ποσοστών στις δημοσκοπήσεις χαρακτηρίζεται από τους Οικολόγους Πράσινους ως «φωτογραφία της στιγμής», ως συμπάθεια, που δεν είναι βέβαιο ότι θα μεταφερθεί στην κάλπη. Αντίθετα, δεν λείπει η ανησυχία ότι, τελικά, τα υψηλά ποσοστά μπορεί να κάνουν ζημιά. Μπορεί να κάνει τα υπόλοιπα μικρά κόμματα να επικεντρωθούν σε τακτικές συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους, που θα καταστήσει πιο δύσκολη την προσέλκυση ψήφων, ενώ ταυτόχρονα, ακόμα και ψηφοφόροι που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Οικολόγους Πράσινους, βλέποντας τα ανεβασμένα ποσοστά μπορεί να σκεφτούν «αυτοί βγαίνουν σίγουρα» και είτε να επιλέξουν την τελευταία στιγμή κάτι άλλο είτε να μην πάνε καν να ψηφίσουν. Ως προς το ενδεχόμενο να αυξηθεί περισσότερο το ποσοστό του κόμματος τις επόμενες δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές, τα στελέχη του κόμματος δεν το θεωρούν πιθανό, ούτε και φυσιολογικό, καθώς, όπως αναφέρουν, ήδη η άνοδος ξεπέρασε τις προσδοκίες και σίγουρα έχει οροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου