Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Αναχώρησε για την Πράγα ο Κινέζος πρωθυπουργός

Αναχώρησε σήμερα από το Πεκίνο για την Πράγα ο πρωθυπουργός της Κίνας, Ουέν Τζιαμπάο, για την Σύνοδο με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία έχει επισκιαστεί από τη στάση της Γαλλίας στο θέμα με τον Δαλάϊ Λάμα.

Η Σύνοδος Κίνας-Ε.Ε., η οποία αρχίζει αργότερα σήμερα, ήταν προγραμματισμένη αρχικά για τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο το Πεκίνο την είχε ακυρώσει σε ένδειξη δυσαρέσκειας για τη συνάντηση του πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζύ, ο οποίος ασκούσε τότε την κυλιόμενη προεδρία της Ένωσης.

Το Παρίσι παρέδωσε στις αρχές του χρόνου την προεδρία της Ε.Ε. των 27 στην Τσεχία.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, θα φιλοξενήσει τον πρωθυπουργό της Κίνας Ουέν στο Κάστρο της Πράγας, μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Αν και οι σχέσεις Κίνας- Ε.Ε. έχουν αναθερμανθεί από τον Δεκέμβριο, το ζήτημα του Θιβέτ παραμένει ακανθώδες, ιδιαίτερα καθώς ο Δαλάι Λάμα σχεδιάζει νέα ευρωπαϊκή περιοδεία τις επόμενες εβδομάδες - γεγονός που το Πεκίνο ερμηνεύει ως προσπάθεια προώθησης της ιδέας της ανεξαρτησίας της επαρχίας. Υπάρχουν ωστόσο κι άλλα προβλήματα, οικονομικής φύσης, στις σχέσεις των Βρυξελλών με το Πεκίνο.

Η Κίνα φέρεται να ζητά από την Ε.Ε. υιοθέτηση μιας ελαστικότερης πολιτικής όσον αφορά το αντι-ντάμπινγκ.

Το διμερές εμπόριο των δύο πλευρών έφθασε το 2008 τα 326 δισ. ευρώ με το ευρωπαϊκό έλλειμμα προς την Κίνα να ανέρχεται στα 169,4 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου