Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Με... 301 βουλευτές τα θερινά τμήματα της Βουλής!

Με... 301 βουλευτές θα λειτουργήσουν τα θερινά τμήματα της Βουλής!

Μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής, το αριθμητικό αυτό «τρικ» εφαρμόζεται για πρώτη φορά μετά την τελευταία τροποποίηση του Κανονισμού λειτουργίας, προκειμένου η ΝΔ να εξασφαλίσει οριακή πλειοψηφία και στα τρία θερινά τμήματα, που θα αρχίσουν να λειτουργούν από την Τρίτη 16 Ιουνίου, εννέα μέρες μετά τις ευρωεκλογές.

Με δεδομένη την οριακή πλειοψηφία των 151 βουλευτών και έχοντας αντιμετωπίσει στο παρελθόν ανάλογο πρόβλημα, όταν δεν διέθετε πλειοψηφία στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η πρόσφατη τροποποίηση του ΚτΒ «έλυσε» τα χέρια της κυβέρνησης, ώστε να έχει παντού την πλειοψηφία για να περάσει ανώδυνα τα διάφορα νομοσχέδια μέσα στο καλοκαίρι.

51ος ο Παυλίδης
Η κυβέρνηση καλείται, πάντως, από την πρώτη κιόλας μέρα των θερινών τμημάτων να κινηθεί σε τεντωμένο σχοινί, αφού ο 51ος βουλευτής της στο πρώτο θερινό τμήμα είναι ο Αρ. Παυλίδης.

Κατ εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής, όπως αυτός τροποποιήθηκε πρόσφατα, για πρώτη φορά ο αριθμός των βουλευτών στα θερινά τμήματα φτάνει αθροιστικά τους 301, καθώς υπάρχουν αρκετοί βουλευτές που μετέχουν σε δύο θερινά τμήματα.

Αναλυτικά, στο πρώτο θερινό τμήμα, που θα λειτουργήσει από τις 16 Ιουνίου έως τις 9 Ιουλίου, μετέχουν 51 βουλευτές της ΝΔ και 50 των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στο δεύτερο θερινό, από τις 14 Ιουλίου έως τις 3 Σεπτεμβρίου, ο συσχετισμός δυνάμεων είναι 50 -49, ενώ στο τρίτο θερινό, από τις 8 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, η πλειοψηφία υπέρ της ΝΔ είναι 51-50.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου